Array ( [liczba_wpisow] => 12 [pozycja_kategorii] => onimage [ilosc_wpisow] => 2 )
ABC Alergii
2023-09-18
Olejki eteryczne to substancje, uzyskiwane podczas destylacji z parą wodną...
ABC Alergii
2023-09-14
Nazwa emolient pochodzi od łacińskiego słowa "emolliere", czyli "zmiękczać". W...
Array ( [liczba_wpisow] => 8 [pozycja_kategorii] => afterimage [ilosc_wpisow] => -1 [zacznij_od] => 2 )
ABC Alergii
2023-09-07
Cytrusy to owoce najczęściej spożywane na świecie. Przypisuje się im...
ABC Alergii
2023-08-30
Do owadów które często nie dają nam spokoju, należą meszki....
ABC Alergii
2023-08-24
Jednym z naszych ulubionych dodatków do dań mięsnych jest musztarda....
ABC Alergii
2023-08-23
Ostrygi, krewetki, małże, ośmiorniczki. Owoce morza przebojem zdobywają nasze podniebienia...
ABC Alergii
2023-08-21
Najczęściej występuje u kobiet, co nie oznacza, że alergia na...
ABC Alergii
2023-08-17
Wśród wielkiej ósemki alergenów pokarmowych orzechy zajmują aż dwa miejsca....
ABC Alergii
2023-08-10
Jedni go uwielbiają, drudzy nienawidzą. Z pewnością charakteryzuje się specyficznym...
ABC Alergii
2023-08-09
Konie to z pewnością wyjątkowe zwierzęta. Zachwycają swym wyglądem, gracją,...
ABC Alergii
2023-08-08
Na myśl o pysznym cieście miodowym czy kawie z jego...
ABC Alergii
2023-08-07
„Zjadłam oscypka i zdążyłam jedynie zadzwonić do mamy, żeby powiedzieć...
ABC Alergii
2023-08-02
Często masz do czynienia ze zmianami skórnymi w postaci wyprysków,...
ABC Alergii
2023-08-01
Wakacje, odpoczynek, słońce, ale… nie dla wszystkich. Osoby z alergiami...
ABC Alergii
2023-07-31
Jednymi z najpożyteczniejszych i najbardziej pracowitych istot są mrówki. Widzimy...
ABC Alergii
2023-07-24
Niskokaloryczne, pełne witamin i wartości odżywczych. Czego chcieć więcej? Brzoskwinie...
ABC Alergii
2023-07-20
W okresie letnim niejednemu alergikowi daje o sobie znać bylica....
ABC Alergii
2023-07-17
Przenieśmy się myślami w tropiki i przyjrzyjmy się kilku popularnym...
ABC Alergii
2023-07-11
Jagody, maliny, wiśnie i wiele innych… Lato obfituje w pyszne...
ABC Alergii
2023-07-04
Kalarepa to zaskakujące warzywo, które jedni kochają, a inni go...
ABC Alergii
2023-06-29
Jednym z najczęściej spożywanym przez nas owocem jest banan [1]....
ABC Alergii
2023-06-28
Lato to czas największej aktywności owadów. A co za tym...
ABC Alergii
2023-06-14
Widzisz za oknem kwitnące rośliny i kolorowe kwiat? Wśród nich...
ABC Alergii
2023-05-04
Mój przydomowy trawnik porastają mlecze. Choć często są one uważane...
ABC Alergii
2023-04-28
Kiedyś na wystawie kotów rasowych mimochodem posłyszałam jak jeden z...
ABC Alergii
2023-04-20
Drapcio jest aktywnym i ciekawym świata chłopcem. Chodzi do szkoły,...
ABC Alergii
2023-04-07
Królik- mały, ruchliwy, z miękkim futerkiem i długimi uszami... Coraz...
ABC Alergii
2023-03-31
Jajka są produktem bardzo cenionym w diecie człowieka. Zawierają wiele...
ABC Alergii
2023-03-22
W powietrzu przybywa pyłków drzew i krzewów. Cis pyli już...
ABC Alergii
2023-03-16
Koniec zimy i wiosna to trudny czas dla osób z...
ABC Alergii
2023-03-08
Częste łzawienie, świąd lub zaczerwienienie oczu. Wielu alergików doświadcza tego...
ABC Alergii
2023-03-01
Potrafi być bardzo uciążliwy i utrudnić normalne funkcjonowanie. Niektórzy cierpią...
ABC Alergii
2023-02-17
Co zrobić jeśli ulubiony zwierzak jest przyczyną naszej alergii? Czy...
ABC Alergii
2023-02-07
Powrót zimy powinien przynieść alergikom chwilową ulgę. Chociaż w słoneczne...
ABC Alergii
2023-02-01
Atopowe Zapalenie Skóry to złożona choroba, która może ze sobą...
ABC Alergii
2023-01-26
Tegoroczne pylenie rozpoczęła już leszczyna. Teraz dołączyła do niej olsza. ...
ABC Alergii
2023-01-19
Co wspólnego z alergią mają Pingwiny z Madagaskaru? Więcej niż...
ABC Alergii
2023-01-16
Pielęgnacja skóry atopowej to pierwszy krok do leczenia AZS. Jak...
ABC Alergii
2023-01-04
Terapię rozpoczynamy od edukacji oraz prawidłowej pielęgnacji skóry. Leczenie AZS...
ABC Alergii
2022-12-30
Przesada nigdy nie jest dobra, również w przypadku alkoholu. Czasami...
ABC Alergii
2022-12-28
Dieta bezglutenowa cieszy się ostatnio ogromną popularnością. Jednak nie zawsze...
ABC Alergii
2022-12-19
Oddajemy w Wasze ręce poradnik dla pacjentów i opiekunów. W...
ABC Alergii
2022-12-18
Święta to czas ryb na naszym stole. Podczas wigilii króluje...
ABC Alergii
2022-12-02
Męczysz się z nawracającymi, swędzącymi bąblami na skórze? Dokuczliwe objawy...
ABC Alergii
2022-12-01
Owoce południowe kuszą w sklepach swoją intensywną barwą i aromatem....
ABC Alergii
2022-11-29
Czy można uniknąć kontaktu z alergenami sierści zwierząt? Biorąc pod...
ABC Alergii
2022-11-17
Alergie stały się nieodłączną częścią naszego codziennego życia, prowadząc do...
ABC Alergii
2022-11-09
Alergia pokarmowa to niewątpliwie problem w krajach rozwiniętych. Nie jest...
ABC Alergii
2022-10-28
Źródłem tego białka jest jajko kurze, ale znajdziemy go również...
ABC Alergii
2022-10-27
Alergia na mięso uważana jest za problem stosunkowo rzadko spotykany,...
ABC Alergii
2022-10-21
Alergia jest nadmierną reakcją układu odpornościowego na obcy dla organizmu...
ABC Alergii
2022-10-17
Nie stosuje się jej często, choć wyniki uzyskane podczas tego...
ABC Alergii
2022-10-14
Jeśli wiemy na jaki alergen jajka kurzego jesteśmy uczuleni, to...
ABC Alergii
2022-10-06
Nie zawsze objawy sugerujące alergię rzeczywiście ją oznaczają. Czasami powoduje...
ABC Alergii
2022-10-04
Diagnostyka molekularna pozwala nam dowiedzieć się, na jakie konkretnie białka...
ABC Alergii
2022-09-27
Co wspólnego mają nasze domowe fikusy i gumowe rękawiczki? Lateks!...
ABC Alergii
2022-09-20
Puszysty omlet, przepyszna jajecznica, a często nawet alergia… Czy mając...
ABC Alergii
2022-09-09
Obrzęk, swędzenie, pieczenie warg i gardła. Tak najczęściej objawia się...
ABC Alergii
2022-09-07
Katar jest jednym z najczęstszych objawów alergii. Jeśli pojawia się...
ABC Alergii
2022-09-06
Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Są obecne w naszej diecie...
ABC Alergii
2022-08-24
Nie mamy wątpliwości, że zdrowe odżywianie ma dobroczynny wpływ na...
ABC Alergii
2022-08-17
W supermarketach pojawia się coraz więcej gatunków orzechów, a co...
ABC Alergii
2022-08-09
W pierwszej części artykułu zastanawialiśmy się nad wpływem przechowywania i...
ABC Alergii
2022-08-08
Koty, zaraz po psach, są najczęściej spotykanymi zwierzętami w naszych...
ABC Alergii
2022-08-04
Alergia to problem dotykający znaczącego odsetka społeczeństwa. Cierpią na nią...
ABC Alergii
2022-08-01
Kto z nas nie myśli z rozrzewnieniem o czekoladzie z...
ABC Alergii
2022-07-28
Słoneczniki są dla mnie nieodzowną częścią lata. Czas na skubanie...
ABC Alergii
2022-07-20
Pytanie zadane w tytule jest dość przewrotne. Warto na początek...
ABC Alergii
2022-06-30
Jest jednym z najczęściej spożywanych warzyw w naszym regionie. Większość...
ABC Alergii
2022-06-15
Ponad 40% z nas cierpi na alergię. Mogłoby się wydawać,...
ABC Alergii
2022-05-19
Zazwyczaj alergia na pyłki kojarzy nam się z wiosną. Ale...
ABC Alergii
2022-05-05
Karaluchy to owady, które mogą pojawić się wszędzie, nie tylko...
ABC Alergii
2022-05-04
Warzywo na co dzień goszczące na naszych talerzach. Pełne witamin ...
ABC Alergii
2022-04-26
Skoro sięgasz po nasz artykuł to znaczy, że Twoje dziecko...
ABC Alergii
2022-03-21
Często się nam wydaje, że skoro ktoś ma objawy, to...
ABC Alergii
2022-03-08
Atopowe zapalenie skóry i dieta, co je łączy? Okazuje się,...
ABC Alergii
2022-03-01
W ostatnich latach rośliny pretendują do rangi najmodniejszych elementów wystroju...
ABC Alergii
2022-02-24
Na początku lat 30. ubiegłego wieku zaczęto mówić o uczulającym...
ABC Alergii
2022-02-07
Dla niektórych „wojna” zaczyna się jeszcze zimą, dla innych najtrudniejsza...
ABC Alergii
2022-02-03
Najmłodsze dzieci należą do kłopotliwych pacjentów, przede wszystkim dlatego, że...
ABC Alergii
2022-01-28
Niepozorne warzywo, które stało się nieodzownym składnikiem dań dodając im...
ABC Alergii
2022-01-26
Statystyki jasno wskazują, że należymy do narodów zużywających dużą ilość...
ABC Alergii
2022-01-18
Czekają Was testy na alergię? Zastanawiacie się jak będzie wyglądało...
ABC Alergii
2022-01-11
Są niewielkie ale uciążliwe. Nie pomaga również fakt, że roztocze...
ABC Alergii
2021-12-10
Chcielibyście poznać alternatywną wersję bajki o Królewnie Śnieżce? Zastanawialiście się...
ABC Alergii
2021-12-07
Przemysł perfumeryjny to bardzo prężnie rozwijająca się gałąź gospodarki. Wiecie...
ABC Alergii
2021-11-30
Czy jesteśmy w stanie wyobrazić sobie jedzenie bez przypraw? Raczej...
ABC Alergii
2021-11-23
Immunoterapia alergenowa jest jedyną metodą leczenia przyczyn chorób alergicznych. Polega...
ABC Alergii
2021-11-19
Coraz chętniej hodujemy je w naszych mieszkaniach i traktujemy jak...
ABC Alergii
2021-11-17
Immunoterapia i objawowo leczona alergia na roztocze kurzu domowego to...
ABC Alergii
2021-11-15
Jemy także oczami. Wolimy pokarm w wyrazistych barwach, dlatego kolor...
ABC Alergii
2021-11-11
Jesień. Dla jednych okres wytchnienia ze względu na koniec okresu...
ABC Alergii
2021-11-10
Podobno zdrowi ludzie żyją w brudzie zaś dzieci dzieli się...
ABC Alergii
2021-10-29
Żadna pora roku nie cieszy oczu tak pokaźną paletą barw,...
ABC Alergii
2021-10-27
Jedzą je niemal wszyscy. W owocowych rankingach popularności nie mają...
ABC Alergii
2021-10-21
Białka serwatkowe stanowią ok. 20% białek mleka krowiego. Są one...
ABC Alergii
2021-10-19
Jeśli dotyka nas alergia na soję, najlepiej pozbyć się jej...
ABC Alergii
2021-10-12
Mogą pojawić się w każdym wieku i poważnie wpłynąć na...
ABC Alergii
2021-10-07
Za alergię odpowiedzialne są głównie przeciwciała IgE. Natura nie jest...
ABC Alergii
2021-09-22
Pośród 12 białek mogących powodować uczulenie na mleko, znajduje się...
ABC Alergii
2021-09-20
Owoce morza mają swoich wielbicieli w wielu zakątkach świata. Gorzej,...
ABC Alergii
2021-09-16
Dzięki aktualnej wiedzy naukowej jesteśmy w stanie wyszczególnić, na które...
ABC Alergii
2021-09-09
Świszczący oddech, duszności, ucisk w klatce piersiowej, kaszel. Czy to...
ABC Alergii
2021-09-08
W życiu z alergią można kierować się chińskim przysłowiem: „Kto...
ABC Alergii
2021-09-02
Alergia na kazeinę wiąże się z całkowitą eliminacją z diety...
ABC Alergii
2021-08-26
Nie bez powodu psa nazywa się najlepszym przyjacielem człowieka. W...
ABC Alergii
2021-08-04
Ile razy słyszeliśmy powiedzenie „Pij mleko, będziesz wielki”? Niewątpliwe znajdziemy...
ABC Alergii
2021-07-27
Dla większości osób mleko jest jednym z podstawowych i najważniejszych...
ABC Alergii
2021-07-19
Czasami wystarczy krótkie dotknięcie, żeby na skórze pojawił się czerwony...
ABC Alergii
2021-07-09
Motto: Czasami pokutuje jeszcze fakt, że wystarczy z otoczenia wyeliminować...
ABC Alergii
2021-06-19
Niewielkie cząsteczki, których czasami nawet nie da się zauważyć. Potrafią...
ABC Alergii
2021-06-17
Niemowlak z alergią nie jest już wyjątkiem. Uczulenia zdarzają się...
ABC Alergii
2021-06-17
ALEX2 to test do diagnostyki molekularnej alergii. Umożliwia równoczesny i...
ABC Alergii
2021-06-11
Użądlenie może skończyć się tylko niewielkim obrzękiem i zaczerwienieniem. Czasami...
ABC Alergii
2021-05-31
Rozpoznanie alergii nie należy do łatwych. Często jej symptomy są...
ABC Alergii
2021-05-30
Dotyka około 40 proc. ludzi. Może być dziedziczna. Alergia często...
ABC Alergii
2021-02-09
Sezon pylenia tymotki łąkowej trwa! Najczęstszą przyczyną okresowego nieżytu nosa...
Podstawowe pojęcia
związane z alergią
związane z alergią
A
Środki chemiczne, które są wykorzystywane do zabijania roztoczy oraz unieszkodliwiania ich jaj.
Grupa białek, które znajdują się w moczu, naskórku, surowicy i mięsie zwierząt, a co ważne dla alergików, ulegają rozpadowi w wysokiej temperaturze. Do tej rodziny należą między innymi: Can f 3 (pies), Fel d 2 (kot), Gal d 5 (jajo kurze) oraz Bos d 6 (mleko i mięso wołowe).
Substancja, która wywołuje reakcję alergiczną organizmu.
Molekuła pochodząca z danego źródła alergenowego, która powoduje ponad 50% alergii na to źródło, np. Der p 1 jest przyczyną 70-80% przypadków alergii na roztocze.
Molekuła pochodząca z danego źródła alergenowego, która powoduje poniżej 50% alergii na to źródło, np. Der p 6 jest przyczyną ok. 41% przypadków alergii na roztocze.
Substancja uczulająca znajdująca się w potrawie lub produkcie, w których nie podejrzewa się jej występowania, np. kazeina z mleka krowiego w roli emulgatora w produkcji wędlin.
Nadmierna reakcja organizmu na różne, pochodzące z otoczenia substancje, na które inni ludzie nie reagują.
Nadwrażliwość na cząsteczki o małej masie (hapteny) pojawiająca się z opóźnieniem i wyłącznie po kontakcie haptenu ze skórą. Często jej następstwem jest alergiczny wyprysk kontaktowy.
Nadmierna, niewłaściwa reakcja układu immunologicznego na jakiś pokarm lub jego składnik.
Nadmierna, niewłaściwa reakcja układu immunologicznego na substancje oddziałujące na organizm drogą wziewną.
Miejscowa skórna reakcja układu immunologicznego na jakąś substancję, hapten. Często w postaci wysypki i świądu.
Stan zagrożenia życia wynikający z gwałtownego wystąpienia bardzo nasilonej reakcji organizmu na czynnik alergiczny. Objawy mogą obejmować nawet obrzęk dróg oddechowych, podstawowym leczeniem jest podanie adrenaliny.
Czynniki wywołujące reakcję układu odpornościowego. Gdy antygen wywoła reakcję uczuleniową, dla osoby uczulonej staje się alergenem.
Przewlekła choroba o podłożu zapalnym, wywoływana m.in. przez alergię, objawia się skurczem oskrzeli.
Dziedzicznie uwarunkowana, przekazywana potomstwu skłonność do zapadania na choroby alergiczne.
Przewlekła, zapalna i niezakaźna choroba skóry. Objawiająca się czerwonymi, suchymi i swędzącymi zmianami na skórze. Najczęściej dotyczy dzieci, rzadziej dorosłych.
B
Rodzina białek występujących w roślinach kojarzona z wywoływaniem u osób uczulonych silnej reakcji alergicznej, a nawet wstrząsu anafilaktycznego. Występują, między innymi w różnych gatunkach orzechów oraz w nasionach. Białka z tej rodziny rzadko wchodzą ze sobą w reakcje krzyżowe, są odporne na działanie enzymów trawiennych i temperatury.
C
Inaczej determinanty węglowodanowe CCD. Jest to grupa glikoprotein występująca w wielu różnych gatunkach roślin, np. trawy, owoce, orzechy, a nawet w lateksie oraz jadach owadów. Zaobserwowano, że uczulenie na CCD praktycznie nigdy nie powoduje objawów alergii, ale przez szerokie występowanie tych białek w przyrodzie mogą powodować fałszywie dodatnie wyniki testów.
D
Rodzaj badań pozwalających na określenie konkretnej molekuły wywołującej reakcję alergiczną chorego, a nawet wykrycie pierwotnej przyczyny alergii w przypadku reakcji krzyżowych. Testy opierają się na wykrywaniu we krwi przeciwciał E skierowanych przeciw danej molekule.
E
Mieszanina uczulających i nieuczulających białek.
Białe krwinki kwasochłonne. Wytwarzają substancje powodujące skurcz i zapalenie śluzówki oskrzeli. Zwiększona ich ilość może świadczyć o tym, że w organizmie toczą się procesy alergiczne.
Mały fragment alergenu, który jest rozpoznawany przez przeciwciało E.
G
Związek pochodzenia roślinnego, składnik olejków eterycznych między innymi pelargonii pachnącej, ma charakterystyczny zapach podobny do różanego. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwutleniająco, udowodniono też, że skutecznie zabija roztocze.
Hormony wytwarzane przez korę nadnerczy lub otrzymywane sztucznie. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Odgrywają dużą rolę w leczeniu alergii.
H
Cząsteczka o bardzo małej masie wywołująca alergię kontaktową. Dzięki niewielkim rozmiarom może przenikać przez nieuszkodzony naskórek.
Substancja wytwarzana przez organizm, wywołujących reakcje alergiczne (zapalenie błony śluzowej i jej obrzęk, skurcz mięśni, pokrzywkę). Przyczynia się np. do wystąpienia kataru alergicznego czy ataku astmy.
I
Stężenie IgE w surowicy krwi wytworzone w odpowiedzi na konkretny alergen.
Przeciwciała produkowane przez organizm w odpowiedzi na zetknięcie się z pasożytami i alergenami.
Odczulanie. Leczenie polega na stopniowym podawaniu alergenu w formie szczepionki i tym samym wytwarzanie tolerancji organizmu na dany alergen.
K
Występujący przez cały rok nieżyt nosa o podłożu alergicznym. Objawia się zatkaniem i swędzeniem nosa. Może stanowić przyczynę nawracających zapaleń ucha, zatok oraz bóli głowy.
Czynnik lub substancja, która powoduje zaostrzenie reakcji alergicznej wobec jakiegoś alergenu. Może to być: alkohol, niesteroidowe leki przeciwzapalne (do najbardziej znanych należą ibuprofen, naproksen, diklofenak), wysiłek fizyczny.
Inaczej molekuła. Konkretne białko pochodzące z jakiegoś źródła alergenowego (np. mleka, roztocza, psa), które powoduje reakcje alergiczną u osoby z alergią.
L
Rodzina białek pochodzenia zwierzęcego, znajdują się w ich ślinie, moczu, surowicy i naskórku. Różne lipokaliny rzadko wchodzą ze sobą w reakcje krzyżowe. Do tej grupy białek należą między innymi: Can f 1 oraz 2 (pies), Fel d 4 (kot), Bos d 2 oraz 5 (krowa).
Inaczej nsLTP, białka nieswoiście transportujące lipidy. Rodzina białek pochodzenia roślinnego występujących najczęściej w owocach oraz warzywach i orzechach. Białka z tej rodziny są odporne na działanie enzymów trawiennych i wysokiej temperatury, często wchodzą ze sobą w reakcje krzyżowe.
M
Rozwijanie się wraz z wiekiem kolejnych schorzeń atopowych np. atopowe zapalenie skóry, alergia pokarmowa, astma. Zazwyczaj sekwencja objawów jest podobna i można przewidzieć kolejne objawy.
Rzadka choroba należąca do nowotworów mieloproliferacyjnych. Charakteryzuje się nadmierną ilością mastocytów, czyli komórek tucznych, zwykle zlokalizowanych w skórze.
Wytwarzane w organizmie ludzkim substancje powodujące rozprzestrzenianie się reakcji alergicznych, np. histamina.
Inaczej komponent alergenowy. Konkretne białko pochodzące z jakiegoś źródła alergenowego (np. mleka, roztocza, psa), które powoduje reakcje alergiczną u osoby z alergią.
N
Nieprawidłowa, nadmierna reakcja układu immunologicznego na jakąś substancję lub bodziec, która obiektywnie nie jest szkodliwa.
O
Inaczej zespół alergii jamy ustnej. Zespół objawów atopowych w obrębie jamy ustnej np. obrzęk, zaczerwienie i świąd. Mogą im towarzyszyć również objawy ogólnoustrojowe. OAS najczęściej powodowane jest przez pyłki traw lub czasem owoce i warzywa, które wchodzą w reakcje z molekułami pyłków.
Miejscowy obrzęk w przypadku podłoża alergicznego spowodowany napływem histaminy do miejsca wykrycia alergenu. Zmiany często są asymetryczne i mogą występować miejscach takich jak: powieki, wargi, błona śluzowa jamy ustnej.
Grupa białek pochodzenia roślinnego, występują głównie w orzechach i nasionach. Są odporne na działanie enzymów trawiennych i wysokiej temperatury. U osób uczulonych na białko z grupy oleozyn ryzyko ciężkich reakcji anafilaktycznych jest stosunkowo wysokie. Są to między innymi: Ses i 4 oraz 5 (sezam), Ara h 15 (orzech ziemny), Cor a 12 oraz 13 (orzech laskowy).
P
Określamy tak alergeny, które występują w środowisku bardzo powszechnie, np. rodzina profilin, CCD czy PR-10.
Reakcja alergiczna na mąkę pszenną zanieczyszczoną roztoczami lub produkty zawierające taką mąkę, na przykład: naleśniki, chleb pszenny, biały sos, ciasta, pizza, makaron.
Występują powszechnie w świecie zwierząt, białka z tej rodziny są współodpowiedzialne za skurcze mięśni. Parwalbuminy zawarte w mięśniach ryb mogą silnie alergizować, a białka z tej grupy mogą wchodzić w reakcje krzyżowe między różnymi gatunkami ryb. Są to np. Cyp c 1 (karp), Gad c 1 (dorsz), Gad m 1 (pstrąg), Sal S 1 (łosoś).
Objaw chorobowy przejawiający się występowaniem bąbli i świądu lub uczucia pieczenia skóry. Może towarzyszyć objawom alergii, ale powodować ją mogą również czynniki niezwiązane z alergią, np. ciepło, zimno, wibracje.
Stan, gdy pacjent uczulony jest jednocześnie na wiele alergenów.
Rodzina białek roślinnych bardzo rozpowszechnionych w świecie roślin, mogą być alergenami. Są wrażliwe na działanie enzymów trawiennych i wysoką temperaturę. Należy do nich np. Bet v 1 (brzoza).
Polega na poddaniu pacjenta działaniu alergenu, który prawdopodobnie go uczula, by sprawdzić reakcję układu immunologicznego. Co ważne, taka próba ZAWSZE odbywa się w kontrolowanych, bezpiecznych warunkach i nie wykonuje się jej, gdy istnieje ryzyko wstrząsu anafilaktycznego. Może być wykonywana donosowo, dooskrzelowo, dospojówkowo oraz skórnie.
Występują we wszystkich komórkach roślinnych, są wrażliwe na działanie enzymów trawiennych i wysoką temperaturę. Należy do nich np. Bet v 2 (brzoza), Hev b 8 (lateks), Ole e 2 (oliwka), Phl p 12 (tymotka łąkowa).
Inaczej immunoglobuliny. Są to cząsteczki rozpoznające antygeny białek (alergenów, wirusów itd.) mogących potencjalnie zaszkodzić naszemu zdrowiu. U człowieka występuje 5 klas przeciwciał: G, M, A, D, E. IgE uczestniczą w reakcjach alergicznych.
Nieżyt nosa wywołany przez pyłki roślin. Objawia się kichaniem, wodnistą wydzieliną z nosa, swędzeniem oczu i zatkaniem nosa, obrzmieniem błony śluzowej dróg oddechowych. Występuje sezonowo.
R
Zespół objawów pojawiających się u alergika po kontakcie z alergenem.
Reakcja alergiczna układu odpornościowego na substancją, na którą organizm nie był pierwotnie uczulony. Reakcja jest spowodowana podobieństwem alergenów. Jeśli wynosi ono ponad 70 proc. reakcja krzyżowa jest bardzo prawdopodobna.
Molekuły alergenowe poddane specjalnej obróbce, która poprawia ich właściwości diagnostyczne (w testach) lub lecznicze (w immunoterapii).
S
Inaczej SIT. Rodzaj odczulania skierowany przeciw konkretnej molekule wywołującej alergię pacjenta, która podawana w małych dawkach z czasem powoduje wystąpienie tolerancji układu odpornościowego.
T
Cecha polegająca na wrażliwości na działanie wysokiej temperatury. Przykładem są alergeny, które w wysokiej temperaturze tracą zdolność wywoływania reakcji alergicznej.
Cecha polegająca na odporności na działanie wysokiej temperatury. Przykładem są alergeny, które w wysokiej temperaturze zachowują zdolność wywoływania reakcji alergicznej.
Testy, które za jednym razem pozwalają na wykonanie badań skierowanych przeciwko wielu alergenom.
Metoda wykrywania substancji wywołujących alergię. Na nakłutą skórę nanosi się kroplę cieczy z ekstraktem alergenowym.
Umożliwiają wykrycie we krwi przeciwciał, świadczących o uczuleniu na konkretny alergen, np. na mleko krowie czy roztocza.
Rodzina białek, która w organizmach zwierząt współodpowiada za skurcze mięśni. Są odporne na działanie wysokiej temperatury, a większość uczulających tropomiozyn to alergeny główne skorupiaków. Są to np. Pen a 1 (krewetka), Der p 10 (roztocze kurzu domowego).
U
Stan, gdy we krwi pacjenta występują przeciwciała przeciw danemu alergenowi, ale nie występują żadne objawy alergii w kontakcie z tym alergenem.
W
Jest to bardzo silna reakcja alergiczna organizmu, która stanowi zagrożenie dla życia pacjenta.
Zmiany na skórze w postaci czerwonych, szorstkich, silnie swędzących plam, które po pewnym czasie mogą przybierać postać wysiękową.
Zbiera go lekarz w trakcie badania. Jest to pytanie pacjenta o wszelkie sprawy związane z jego dolegliwościami.
Z
Inaczej OAS. Zespół objawów atopowych w obrębie jamy ustnej np. obrzęk, zaczerwienie i świąd. Mogą im towarzyszyć również objawy ogólnoustrojowe. OAS najczęściej powodowane jest przez pyłki traw lub czasem owoce i warzywa, które wchodzą w reakcje z molekułami pyłków.
Ź
Organizm lub produkt, który ma w swojej budowie alergen, np. brzoza dla białka Bet v 1 i innych swoich alergenów, mleko krowie dla kazeiny i innych swoich alergenów.