Strefa Alergii | ABC Alergii

ABC Alergii
Odkrywaj podstawy

Array
(
    [liczba_wpisow] => 12
    [pozycja_kategorii] => onimage
    [ilosc_wpisow] => 2
)
2022-05-19
Zazwyczaj alergia na pyłki kojarzy nam się z wiosną. Ale...
2022-05-04
Warzywo na co dzień goszczące na naszych talerzach. Pełne witamin ...
Array
(
    [liczba_wpisow] => 8
    [pozycja_kategorii] => afterimage
    [ilosc_wpisow] => 6
    [zacznij_od] => 3
)
stephen-andrews-tegxWQgZudE-unsplashstephen-andrews-tegxWQgZudE-unsplash
ABC Alergii
2022-04-26
Skoro sięgasz po nasz artykuł to znaczy, że Twoje dziecko...
pexels-anthony-shkraba-5852227_originalpexels-anthony-shkraba-5852227_original
ABC Alergii
2022-04-14
Jajka są produktem bardzo cenionym w diecie człowieka. Zawierają wiele...
Skin prick allergy to find out kind of allergySkin prick allergy to find out kind of allergy
ABC Alergii
2022-03-21
Często się nam wydaje, że skoro ktoś ma objawy, to...
Little newborn baby with skin rash. Allergic reaction after birth, body trying to detoxify.Little newborn baby with skin rash. Allergic reaction after birth, body trying to detoxify.
ABC Alergii
2022-03-08
Atopowe zapalenie skóry może mieć związek z dietą dziecka, choć...
prudence-earl-NwBx723XaHw-unsplashprudence-earl-NwBx723XaHw-unsplash
ABC Alergii
2022-03-01
W ostatnich latach rośliny pretendują do rangi najmodniejszych elementów wystroju...
photos-by-lanty-I16iuqe-9wc-unsplash (1)photos-by-lanty-I16iuqe-9wc-unsplash (1)
ABC Alergii
2022-02-24
Na początku lat 30. ubiegłego wieku zaczęto mówić o uczulającym...
Array
(
    [liczba_wpisow] => 6
    [pozycja_kategorii] => afterimage
    [ilosc_wpisow] => -1
    [zacznij_od] => 9
)
kim-davies-fek4jvgnapg-unsplash_original
ABC Alergii
2022-02-17
Koty, zaraz po psach, są najczęściej spotykanymi zwierzętami w naszych...
Allergy issues during seasonal changes and regular virus / flu health problems.
ABC Alergii
2022-02-16
Tegoroczne pylenie rozpoczęła jeszcze w styczniu leszczyna. Teraz dołączyła do...
Blooming hazelnut in form of catkins during winter, highly allergenic
ABC Alergii
2022-02-07
Dla niektórych „wojna” zaczyna się jeszcze zimą, dla innych najtrudniejsza...
niemowlak2
ABC Alergii
2022-02-03
Najmłodsze dzieci należą do kłopotliwych pacjentów, przede wszystkim dlatego, że...
caglar-oskay-GteqFeQ_WkQ-unsplash
ABC Alergii
2022-01-28
Niepozorne warzywo, które stało się nieodzownym składnikiem dań dodając im...
Senior man taking pills at home
ABC Alergii
2022-01-26
Statystyki jasno wskazują, że należymy do narodów zużywających dużą ilość...
testy
ABC Alergii
2022-01-18
Czekają Was testy alergiczne? Zastanawiacie się jak będzie wyglądało badanie,...
ABC Alergii
2022-01-11
Są niewielkie ale uciążliwe. Nie pomaga również fakt, że roztocze...
oranges-g3c8ab2c49_1920
ABC Alergii
2022-01-07
Cytrusy kuszą w sklepach swoją intensywną barwą i aromatem, lecz...
alkohol
ABC Alergii
2021-12-30
Przesada nigdy nie jest dobra, również w przypadku alkoholu. Czasami...
snow-white-g3470cb882_1920
ABC Alergii
2021-12-10
Chcielibyście poznać alternatywną wersję bajki o Królewnie Śnieżce? Zastanawialiście się...
essential-oils-gca9bf6956_1920
ABC Alergii
2021-12-07
Przemysł perfumeryjny to bardzo prężnie rozwijająca się gałąź gospodarki. Wiecie...
tiard-schulz-v5bqsot6ucg-unsplash_original
ABC Alergii
2021-11-30
Czy jesteśmy w stanie wyobrazić sobie jedzenie bez przypraw? Raczej...
S8KVXKEl_5e262be2-c6f3-43e9-acd6-6b78562ebcedjpg
ABC Alergii
2021-11-23
Immunoterapia alergenowa jest metodą leczenia chorób alergicznych polegającą na bezpiecznym...
hamster-gdbcca14d1-1920_original
ABC Alergii
2021-11-19
Coraz chętniej hodujemy je w naszych mieszkaniach i traktujemy jak...
pexels-karolina-grabowska-4239031
ABC Alergii
2021-11-17
Immunoterapia i objawowe leczenie alergii na roztocze kurzu domowego to...
medicine-5185733-1920_original
ABC Alergii
2021-11-11
Jesień. Dla jednych okres wytchnienia ze względu na koniec okresu...
pexels-yan-krukov-7020053_original
ABC Alergii
2021-11-10
Podobno zdrowi ludzie żyją w brudzie zaś dzieci dzieli się...
gourds-g68a4de075-1920_original
ABC Alergii
2021-10-29
Żadna pora roku nie cieszy oczu tak pokaźną paletą barw,...
apple-g61b525054-1280_original
ABC Alergii
2021-10-27
Jedzą je niemal wszyscy. W owocowych rankingach popularności nie mają...
milk-g9867eed2e-1920_original
ABC Alergii
2021-10-21
Białka serwatkowe stanowią ok. 20% białek mleka krowiego. Są one...
soybean-ga80a9fdde-1280_original
ABC Alergii
2021-10-19
Należy do głównych alergenów pokarmowych. Jeśli jesteśmy na nią uczuleni,...
pexels-vlada-karpovich-5790716_original
ABC Alergii
2021-10-12
Mogą pojawić się w każdym wieku i poważnie wpłynąć na...
20c025af-8ce2-463f-9c12-a7d5f34012f7_original
ABC Alergii
2021-10-07
Za alergię odpowiedzialne są głównie przeciwciała IgE. Natura nie jest...
egg-1467336-1920_original
ABC Alergii
2021-09-27
Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Są obecne w naszej diecie...
pexels-katerina-holmes-5907901_original
ABC Alergii
2021-09-22
Pośród 12 białek mogących powodować uczulenie na mleko, znajduje się...
maria-labanda-hekn-m0qgma-unsplash_original
ABC Alergii
2021-09-20
Owoce morza mają swoich wielbicieli w wielu zakątkach świata. Gorzej,...
yerlin-matu-gtwibmtjvau-unsplash_original
ABC Alergii
2021-09-17
Co zrobić jeśli ulubiony zwierzak jest przyczyną naszej alergii? Czy...
yogurt-3476608-1280_original
ABC Alergii
2021-09-16
Dzięki aktualnej wiedzy naukowej jesteśmy w stanie wyszczególnić, na które...
nmb_original
ABC Alergii
2021-09-09
Świszczący oddech, duszności, ucisk w klatce piersiowej, kaszel. Czy to...
jan-huber-soszl7iux-i-unsplash_original
ABC Alergii
2021-09-08
W życiu z alergią można kierować się chińskim przysłowiem: „Kto...
brian-suman-vdbq-iiyvgy-unsplash_original
ABC Alergii
2021-09-02
Alergia na kazeinę wiąże się z całkowitą eliminacją z diety...
judi-neumeyer-ecjhejtrznq-unsplash_original
ABC Alergii
2021-08-26
Nie bez powodu psa nazywa się najlepszym przyjacielem człowieka. W...
cheese-4288638-1920_original
ABC Alergii
2021-08-04
Ile razy słyszeliśmy powiedzenie „Pij mleko, będziesz wielki”? Niewątpliwe mleko...
the-humble-co-kzz4y8yly6u-unsplash_original
ABC Alergii
2021-07-27
Dla większości osób mleko jest jednym z podstawowych i najważniejszych...
pexels-cottonbro-4659794_original
ABC Alergii
2021-07-19
Czasami wystarczy krótkie dotknięcie, żeby na skórze pojawił się czerwony...
prof-krzysztof-buczylko_original
ABC Alergii
2021-07-09
Motto: Czasami pokutuje jeszcze fakt, że wystarczy z otoczenia wyeliminować...
pexels-alex-bargain-1472999_original
ABC Alergii
2021-06-19
Niewielkie cząsteczki, których czasami nawet nie da się zauważyć. Potrafią...
zachary-kadolph-eliui2zuskc-unsplash_original
ABC Alergii
2021-06-17
Niemowlak z alergią nie jest już wyjątkiem. Uczulenia zdarzają się...
Mother with her baby playing with pet on the floor at the kitchen at home
ABC Alergii
2021-06-17
ALEX2 to test do diagnostyki molekularnej alergii. Umożliwia równoczesny i...
apiary-1867537-1920_original
ABC Alergii
2021-06-11
Użądlenie może skończyć się tylko niewielkim obrzękiem i zaczerwienieniem. Czasami...
lGTmd5ou_laboratory-3827736-1920jpg
ABC Alergii
2021-05-31
Rozpoznanie alergii nie należy do łatwych. Często jej symptomy są...
person-848030-1920_original
ABC Alergii
2021-05-30
Dotyka około 40 proc. ludzi. Może być dziedziczna. Często ujawnia...
ABC Alergii
2021-02-09
Sezon pylenia tymotki łąkowej trwa! Najczęstszą przyczyną okresowego alergicznego nieżytu...
Podstawowe pojęcia
związane z alergią
A
Środki chemiczne, które są wykorzystywane do zabijania roztoczy oraz unieszkodliwiania ich jaj.
Grupa białek, które znajdują się w moczu, naskórku, surowicy i mięsie zwierząt, a co ważne dla alergików, ulegają rozpadowi w wysokiej temperaturze. Do tej rodziny należą między innymi: Can f 3 (pies), Fel d 2 (kot), Gal d 5 (jajo kurze) oraz Bos d 6 (mleko i mięso wołowe).
Substancja, która wywołuje reakcję alergiczną organizmu.
Molekuła pochodząca z danego źródła alergenowego, która powoduje ponad 50% alergii na to źródło, np. Der p 1 jest przyczyną 70-80% przypadków alergii na roztocze.
Molekuła pochodząca z danego źródła alergenowego, która powoduje poniżej 50% alergii na to źródło, np. Der p 6 jest przyczyną ok. 41% przypadków alergii na roztocze.
Substancja uczulająca znajdująca się w potrawie lub produkcie, w których nie podejrzewa się jej występowania, np. kazeina z mleka krowiego w roli emulgatora w produkcji wędlin.
Nadmierna reakcja organizmu na różne, pochodzące z otoczenia substancje, na które inni ludzie nie reagują.
Nadwrażliwość na cząsteczki o małej masie (hapteny) pojawiająca się z opóźnieniem i wyłącznie po kontakcie haptenu ze skórą. Często jej następstwem jest alergiczny wyprysk kontaktowy.
Nadmierna, niewłaściwa reakcja układu immunologicznego na jakiś pokarm lub jego składnik.
Nadmierna, niewłaściwa reakcja układu immunologicznego na substancje oddziałujące na organizm drogą wziewną.
Miejscowa skórna reakcja układu immunologicznego na jakąś substancję, hapten. Często w postaci wysypki i świądu.
Stan zagrożenia życia wynikający z gwałtownego wystąpienia bardzo nasilonej reakcji organizmu na czynnik alergiczny. Objawy mogą obejmować nawet obrzęk dróg oddechowych, podstawowym leczeniem jest podanie adrenaliny.
Czynniki wywołujące reakcję układu odpornościowego. Gdy antygen wywoła reakcję uczuleniową, dla osoby uczulonej staje się alergenem.
Przewlekła choroba o podłożu zapalnym, wywoływana m.in. przez alergię, objawia się skurczem oskrzeli.
Dziedzicznie uwarunkowana, przekazywana potomstwu skłonność do zapadania na choroby alergiczne.
Przewlekła, zapalna i niezakaźna choroba skóry. Objawiająca się czerwonymi, suchymi i swędzącymi zmianami na skórze. Najczęściej dotyczy dzieci, rzadziej dorosłych.
B
Rodzina białek występujących w roślinach kojarzona z wywoływaniem u osób uczulonych silnej reakcji alergicznej, a nawet wstrząsu anafilaktycznego. Występują, między innymi w różnych gatunkach orzechów oraz w nasionach. Białka z tej rodziny rzadko wchodzą ze sobą w reakcje krzyżowe, są odporne na działanie enzymów trawiennych i temperatury.
C
Inaczej determinanty węglowodanowe CCD. Jest to grupa glikoprotein występująca w wielu różnych gatunkach roślin, np. trawy, owoce, orzechy, a nawet w lateksie oraz jadach owadów. Zaobserwowano, że uczulenie na CCD praktycznie nigdy nie powoduje objawów alergii, ale przez szerokie występowanie tych białek w przyrodzie mogą powodować fałszywie dodatnie wyniki testów.
D
Rodzaj badań pozwalających na określenie konkretnej molekuły wywołującej reakcję alergiczną chorego, a nawet wykrycie pierwotnej przyczyny alergii w przypadku reakcji krzyżowych. Testy opierają się na wykrywaniu we krwi przeciwciał E skierowanych przeciw danej molekule.
E
Mieszanina uczulających i nieuczulających białek.
Białe krwinki kwasochłonne. Wytwarzają substancje powodujące skurcz i zapalenie śluzówki oskrzeli. Zwiększona ich ilość może świadczyć o tym, że w organizmie toczą się procesy alergiczne.
Mały fragment alergenu, który jest rozpoznawany przez przeciwciało E.
G
Związek pochodzenia roślinnego, składnik olejków eterycznych między innymi pelargonii pachnącej, ma charakterystyczny zapach podobny do różanego. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwutleniająco, udowodniono też, że skutecznie zabija roztocze.
Hormony wytwarzane przez korę nadnerczy lub otrzymywane sztucznie. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Odgrywają dużą rolę w leczeniu alergii.
H
Cząsteczka o bardzo małej masie wywołująca alergię kontaktową. Dzięki niewielkim rozmiarom może przenikać przez nieuszkodzony naskórek.
Substancja wytwarzana przez organizm, wywołujących reakcje alergiczne (zapalenie błony śluzowej i jej obrzęk, skurcz mięśni, pokrzywkę). Przyczynia się np. do wystąpienia kataru alergicznego czy ataku astmy.
I
Stężenie IgE w surowicy krwi wytworzone w odpowiedzi na konkretny alergen.
Przeciwciała produkowane przez organizm w odpowiedzi na zetknięcie się z pasożytami i alergenami.
Odczulanie. Leczenie polega na stopniowym podawaniu alergenu w formie szczepionki i tym samym wytwarzanie tolerancji organizmu na dany alergen.
K
Występujący przez cały rok nieżyt nosa o podłożu alergicznym. Objawia się zatkaniem i swędzeniem nosa. Może stanowić przyczynę nawracających zapaleń ucha, zatok oraz bóli głowy.
Czynnik lub substancja, która powoduje zaostrzenie reakcji alergicznej wobec jakiegoś alergenu. Może to być: alkohol, niesteroidowe leki przeciwzapalne (do najbardziej znanych należą ibuprofen, naproksen, diklofenak), wysiłek fizyczny.
Inaczej molekuła. Konkretne białko pochodzące z jakiegoś źródła alergenowego (np. mleka, roztocza, psa), które powoduje reakcje alergiczną u osoby z alergią.
L
Rodzina białek pochodzenia zwierzęcego, znajdują się w ich ślinie, moczu, surowicy i naskórku. Różne lipokaliny rzadko wchodzą ze sobą w reakcje krzyżowe. Do tej grupy białek należą między innymi: Can f 1 oraz 2 (pies), Fel d 4 (kot), Bos d 2 oraz 5 (krowa).
Inaczej nsLTP, białka nieswoiście transportujące lipidy. Rodzina białek pochodzenia roślinnego występujących najczęściej w owocach oraz warzywach i orzechach. Białka z tej rodziny są odporne na działanie enzymów trawiennych i wysokiej temperatury, często wchodzą ze sobą w reakcje krzyżowe.
M
Rozwijanie się wraz z wiekiem kolejnych schorzeń atopowych np. atopowe zapalenie skóry, alergia pokarmowa, astma. Zazwyczaj sekwencja objawów jest podobna i można przewidzieć kolejne objawy.
Wytwarzane w organizmie ludzkim substancje powodujące rozprzestrzenianie się reakcji alergicznych, np. histamina.
Inaczej komponent alergenowy. Konkretne białko pochodzące z jakiegoś źródła alergenowego (np. mleka, roztocza, psa), które powoduje reakcje alergiczną u osoby z alergią.
N
Nieprawidłowa, nadmierna reakcja układu immunologicznego na jakąś substancję lub bodziec, która obiektywnie nie jest szkodliwa.
O
Inaczej zespół alergii jamy ustnej. Zespół objawów atopowych w obrębie jamy ustnej np. obrzęk, zaczerwienie i świąd. Mogą im towarzyszyć również objawy ogólnoustrojowe. OAS najczęściej powodowane jest przez pyłki traw lub czasem owoce i warzywa, które wchodzą w reakcje z molekułami pyłków.
Miejscowy obrzęk w przypadku podłoża alergicznego spowodowany napływem histaminy do miejsca wykrycia alergenu. Zmiany często są asymetryczne i mogą występować miejscach takich jak: powieki, wargi, błona śluzowa jamy ustnej.
Grupa białek pochodzenia roślinnego, występują głównie w orzechach i nasionach. Są odporne na działanie enzymów trawiennych i wysokiej temperatury. U osób uczulonych na białko z grupy oleozyn ryzyko ciężkich reakcji anafilaktycznych jest stosunkowo wysokie. Są to między innymi: Ses i 4 oraz 5 (sezam), Ara h 15 (orzech ziemny), Cor a 12 oraz 13 (orzech laskowy).
P
Określamy tak alergeny, które występują w środowisku bardzo powszechnie, np. rodzina profilin, CCD czy PR-10.
Reakcja alergiczna na mąkę pszenną zanieczyszczoną roztoczami lub produkty zawierające taką mąkę, na przykład: naleśniki, chleb pszenny, biały sos, ciasta, pizza, makaron.
Występują powszechnie w świecie zwierząt, białka z tej rodziny są współodpowiedzialne za skurcze mięśni. Parwalbuminy zawarte w mięśniach ryb mogą silnie alergizować, a białka z tej grupy mogą wchodzić w reakcje krzyżowe między różnymi gatunkami ryb. Są to np. Cyp c 1 (karp), Gad c 1 (dorsz), Gad m 1 (pstrąg), Sal S 1 (łosoś).
Objaw chorobowy przejawiający się występowaniem bąbli i świądu lub uczucia pieczenia skóry. Może towarzyszyć objawom alergii, ale powodować ją mogą również czynniki niezwiązane z alergią, np. ciepło, zimno, wibracje.
Stan, gdy pacjent uczulony jest jednocześnie na wiele alergenów.
Rodzina białek roślinnych bardzo rozpowszechnionych w świecie roślin, mogą być alergenami. Są wrażliwe na działanie enzymów trawiennych i wysoką temperaturę. Należy do nich np. Bet v 1 (brzoza).
Polega na poddaniu pacjenta działaniu alergenu, który prawdopodobnie go uczula, by sprawdzić reakcję układu immunologicznego. Co ważne, taka próba ZAWSZE odbywa się w kontrolowanych, bezpiecznych warunkach i nie wykonuje się jej, gdy istnieje ryzyko wstrząsu anafilaktycznego. Może być wykonywana donosowo, dooskrzelowo, dospojówkowo oraz skórnie.
Występują we wszystkich komórkach roślinnych, są wrażliwe na działanie enzymów trawiennych i wysoką temperaturę. Należy do nich np. Bet v 2 (brzoza), Hev b 8 (lateks), Ole e 2 (oliwka), Phl p 12 (tymotka łąkowa).
Inaczej immunoglobuliny. Są to cząsteczki rozpoznające antygeny białek (alergenów, wirusów itd.) mogących potencjalnie zaszkodzić naszemu zdrowiu. U człowieka występuje 5 klas przeciwciał: G, M, A, D, E. IgE uczestniczą w reakcjach alergicznych.
Nieżyt nosa wywołany przez pyłki roślin. Objawia się kichaniem, wodnistą wydzieliną z nosa, swędzeniem oczu i zatkaniem nosa, obrzmieniem błony śluzowej dróg oddechowych. Występuje sezonowo.
R
Zespół objawów pojawiających się u alergika po kontakcie z alergenem.
Reakcja alergiczna układu odpornościowego na substancją, na którą organizm nie był pierwotnie uczulony. Reakcja jest spowodowana podobieństwem alergenów. Jeśli wynosi ono ponad 70 proc. reakcja krzyżowa jest bardzo prawdopodobna.
Molekuły alergenowe poddane specjalnej obróbce, która poprawia ich właściwości diagnostyczne (w testach) lub lecznicze (w immunoterapii).
S
Inaczej SIT. Rodzaj odczulania skierowany przeciw konkretnej molekule wywołującej alergię pacjenta, która podawana w małych dawkach z czasem powoduje wystąpienie tolerancji układu odpornościowego.
T
Cecha polegająca na wrażliwości na działanie wysokiej temperatury. Przykładem są alergeny, które w wysokiej temperaturze tracą zdolność wywoływania reakcji alergicznej.
Cecha polegająca na odporności na działanie wysokiej temperatury. Przykładem są alergeny, które w wysokiej temperaturze zachowują zdolność wywoływania reakcji alergicznej.
Testy, które za jednym razem pozwalają na wykonanie badań skierowanych przeciwko wielu alergenom.
Metoda wykrywania substancji wywołujących alergię. Na nakłutą skórę nanosi się kroplę cieczy z ekstraktem alergenowym.
Umożliwiają wykrycie we krwi przeciwciał, świadczących o uczuleniu na konkretny alergen, np. na mleko krowie czy roztocza.
Rodzina białek, która w organizmach zwierząt współodpowiada za skurcze mięśni. Są odporne na działanie wysokiej temperatury, a większość uczulających tropomiozyn to alergeny główne skorupiaków. Są to np. Pen a 1 (krewetka), Der p 10 (roztocze kurzu domowego).
U
Stan, gdy we krwi pacjenta występują przeciwciała przeciw danemu alergenowi, ale nie występują żadne objawy alergii w kontakcie z tym alergenem.
W
Jest to bardzo silna reakcja alergiczna organizmu, która stanowi zagrożenie dla życia pacjenta.
Zmiany na skórze w postaci czerwonych, szorstkich, silnie swędzących plam, które po pewnym czasie mogą przybierać postać wysiękową.
Zbiera go lekarz w trakcie badania. Jest to pytanie pacjenta o wszelkie sprawy związane z jego dolegliwościami.
Z
Inaczej OAS. Zespół objawów atopowych w obrębie jamy ustnej np. obrzęk, zaczerwienie i świąd. Mogą im towarzyszyć również objawy ogólnoustrojowe. OAS najczęściej powodowane jest przez pyłki traw lub czasem owoce i warzywa, które wchodzą w reakcje z molekułami pyłków.
Ź
Organizm lub produkt, który ma w swojej budowie alergen, np. brzoza dla białka Bet v 1 i innych swoich alergenów, mleko krowie dla kazeiny i innych swoich alergenów.