Strefa Alergii | ABC Alergii

Dieta bezglutenowa – co jeść, a czego unikać?

/ 5.

Data publikacji: 2024-05-16
Do przeczytania w 7 minut
W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie dietÄ… bezglutenowÄ…. ZyskaÅ‚a ona na popularnoÅ›ci m.in. dziÄ™ki medialnym doniesieniom o korzyÅ›ciach eliminacji glutenu z jadÅ‚ospisu, strategiom promocyjnym producentów żywnoÅ›ci oraz rozpowszechnieniu diety bezglutenowej wÅ›ród celebrytów. Pod wpÅ‚ywem panujÄ…cej mody żywieniowej takÄ… dietÄ™ coraz częściej wybierajÄ… nie tylko ci, którzy majÄ… ku temu wskazania medyczne, ale także osoby zdrowe. Najczęściej kierujÄ… siÄ™ one chÄ™ciÄ… poprawy swojego samopoczucia i zdrowia czy też redukcji masy ciaÅ‚a.

Czy dieta bezglutenowa jest dla każdego?

U osób zdrowych, prawidÅ‚owo tolerujÄ…cych gluten, stosowanie diety bezglutenowej nie ma Å¼adnego uzasadnienia. Co wiÄ™cej, taka dieta, jeÅ›li jest nieprawidÅ‚owo zbilansowana, może wiÄ…zać siÄ™ z wieloma negatywnymi skutkami. Należą do nich m.in. niedobory skÅ‚adników mineralnych i witamin, nadmierna zawartość tÅ‚uszczów w diecie oraz podwyższenie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi.

Czy dieta bezglutenowa odchudza?

Warto podkreÅ›lić, że dieta bezglutenowa nie jest dietÄ… odchudzajÄ…cÄ…. Za redukcjÄ™ masy ciaÅ‚a odpowiada deficyt energetyczny, a sama obecność glutenu lub jej brak nie wpÅ‚ywa na proces odchudzania.

Wskazania medyczne do stosowania diety bezglutenowej

Wdrożenie diety bezglutenowej powinno być rekomendowane jedynie osobom, które ze wzglÄ™dów medycznych majÄ… do tego wskazania, czyli przede wszystkim:

  • celiakiÄ™ (chorobÄ™ trzewnÄ…),
  • alergiÄ™ na pszenicÄ™,
  • nieceliakalnÄ… nadwrażliwość na gluten,
  • chorobÄ™ Duhringa.

Dieta bezglutenowa

Co istotne, celiakia może współistnieć z innymi chorobami autoimmunizacyjnymi, czyli np. cukrzycÄ… typu 1, autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy, nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit czy opryszczkowym zapaleniem skóry. WystÄ…pienie którejÅ› z tych chorób również może być wskazaniem do przeprowadzenia diagnostyki w kierunku celiakii. Jednak wprowadzenie takiej interwencji powinno być podejmowane indywidualnie u każdego pacjenta.

Wiele osób decyduje siÄ™ na stosowanie diety bezglutenowej w celu poprawy samopoczucia i zÅ‚agodzenia niespecyficznych objawów, np. migren, zaparć czy zmian skórnych. Należy zaznaczyć, że nie sÄ… to bezpoÅ›rednie wskazania do wykluczenia glutenu z diety. JeÅ›li dÅ‚ugotrwale wystÄ™puje wiele objawów sugerujÄ…cych nadwrażliwość na to biaÅ‚ko, warto skonsultować siÄ™ z lekarzem. Może on zlecić wykonanie badaÅ„ diagnostycznych w kierunku celiakii lub innych zaburzeÅ„ tolerancji glutenu.

Nie należy wykluczać glutenu z diety bez porozumienia z lekarzem. Stosowanie diety bezglutenowej przed przeprowadzeniem badaÅ„ diagnostycznych może zaburzyć ich wyniki w przypadku wystÄ™powania zaburzeÅ„ tolerancji tego biaÅ‚ka.

Jak prowadzić dietę bezglutenową?

PrawidÅ‚owo zbilansowana dieta bezglutenowa jest peÅ‚nowartoÅ›ciowa i bezpieczna. Nietrudno jednak popeÅ‚nić bÅ‚Ä™dy żywieniowe, jeÅ›li stosuje siÄ™ jÄ… bez odpowiedniego przygotowania i skrupulatnoÅ›ci. Dla osób z celiakiÄ… bÄ…dź innym wskazaniami do eliminacji glutenu restrykcyjna dieta jest kluczowa dla poprawy stanu zdrowia.

Dieta bezglutenowa powinna być prowadzona zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania i pokrywać zapotrzebowanie na biaÅ‚ko, tÅ‚uszcze, wÄ™glowodany oraz skÅ‚adniki mineralne i witaminy. W przypadku niedoborów pokarmowych lub braku możliwoÅ›ci prawidÅ‚owego zbilansowania diety należy rozważyć suplementacjÄ™.

Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej

Produkty dozwolone

Produktami bezpiecznymi na diecie bezglutenowej sÄ…:

  • zboża naturalnie bezglutenowe (ryż biaÅ‚y i brÄ…zowy, kukurydza, proso, gryka, tapioka, komosa ryżowa, amarantus, sorgo, teff) i ich przetwory (kasze, mÄ…ki, pÅ‚atki, skrobie),
  • Å›wieże owoce i warzywa,
  • nasiona roÅ›lin strÄ…czkowych (soja, ciecierzyca, soczewica, fasola itd.),
  • mleko i produkty mleczne (sery, jogurty, twarogi, Å›mietana, kefiry itd.),
  • jaja,
  • miÄ™so, podroby i niektóre produkty miÄ™sne,
  • ryby i owoce morza,
  • orzechy, nasiona i pestki,
  • tÅ‚uszcze (masÅ‚o, oleje roÅ›linne, margaryna),
  • kawa ziarnista i herbata,
  • cukier, miód, dżemy, syrop z agawy, syrop klonowy,
  • przyprawy (sól, pieprz, zioÅ‚a, cynamon, ocet winny, ocet jabÅ‚kowy),
  • wszystkie produkty, które oznaczone sÄ… znakiem PrzekreÅ›lonego KÅ‚osa, np. pieczywo, ciasta, ciastka, ciasteczka, cukierki, makarony, mÄ…ki, sÅ‚one przekÄ…ski, pÅ‚atki, przyprawy, proszek do pieczenia, sosy.

Produkty zabronione

PodstawowÄ… zasadÄ… diety bezglutenowej jest wykluczenie produktów zawierajÄ…cych pszenicÄ™ i wszystkie jej odmiany (kamut, durum, pÅ‚askurkÄ™, orkisz), żyto, pszenżyto i jÄ™czmieÅ„. Ze wzglÄ™du na wysoki stopieÅ„ zanieczyszczenia zbożami niedozwolonymi istnieje również konieczność unikania produktów zawierajÄ…cych owies (chyba, że jest on oznaczony jako bezglutenowy).

Do produktów niedozwolonych należą m.in.:

  • produkty zbożowe zawierajÄ…ce gluten (mÄ…ki, kasze, pieczywo, pierogi, pizza, naleÅ›niki, makarony, wyroby cukiernicze, tj. ciasta, ciastka i przekÄ…ski sÅ‚odkie, tj. krakersy, precle, paluszki),
  • przetwory miÄ™sne (wÄ™dliny, szynki, parówki, pasztety) zawierajÄ…ce w skÅ‚adzie np. kaszÄ™ perÅ‚owÄ…, kaszÄ™ mannÄ™, skrobie modyfikowanÄ… pszennÄ…, słód jÄ™czmienny,
  • produkty i desery mleczne zawierajÄ…ce w skÅ‚adzie np. skrobiÄ™ modyfikowanÄ… (pochodzÄ…cÄ… ze zbóż glutenowych),
  • produkty panierowane z dodatkiem pszennej buÅ‚ki tartej, z zasmażkami (np. warzywa, miÄ™sa, ryby),
  • mieszanki przypraw zawierajÄ…ce gluten w skÅ‚adzie.

Czytanie etykiet i skÅ‚adów

Podczas zakupów trzeba zachować ostrożność i każdorazowo sprawdzać etykiety, szczególnie produktów wieloskÅ‚adnikowych i wysokoprzetworzonych. Gluten może być ukryty nawet w produktach, które na pierwszy rzut oka wydajÄ… siÄ™ go nie zawierać. Należy szczególnie uważać na:

  • produkty smakowe (jogurty owocowe, napoje aromatyzowane),
  • produkty sypkie (zupy instant, kisiele, budynie, mieszanki przypraw, sosy w proszku),
  • przetwory miÄ™sne i wyroby garmażeryjne,
  • produkty gotowe (zupy, mrożonki, sosy, dressingi, dipy, kotlety sojowe, pasztety itp.).

Dla bezpieczeÅ„stwa osoby stosujÄ…ce dietÄ™ bezglutenowÄ… powinny wybierać przede wszystkim produkty oznaczone znakiem PrzekreÅ›lonego KÅ‚osa. Dozwolonymi oznaczeniami żywnoÅ›ci sÄ… także opisy na opakowaniach deklarujÄ…ce, że produkt jest bezglutenowy. W przypadku braku pewnoÅ›ci w kwestii skÅ‚adu produktu lepiej jest powstrzymać siÄ™ od jego zakupu.

Czy dieta bezglutenowa jest lekkostrawna?

Wiele produktów bezglutenowych charakteryzuje siÄ™ wysokim stopniem przetworzenia oraz obfitowaniem w cukry proste i tÅ‚uszcze. Z tego wzglÄ™du dieta bezglutenowa nie zawsze jest lekkostrawna. Jednak wybierajÄ…c odpowiednie produkty i sposób obróbki termicznej, można do niej wprowadzić zasady diety Å‚atwostrawnej.

U osób tuż po rozpoznaniu celiakii zaleca siÄ™ wprowadzenie diety bezglutenowej lekkostrawnej w celu odbudowy zniszczonych kosmków jelitowych.

Alicja Wujkowska

[1] Niland B., Cash B.D., Health benefits and adverse effects of a gluten-free diet in non-celiac disease patients (2018). Gastroenterology and Hepatology (New York), 14(2), 82–91.

[2] Gortat M., Samardakiewicz M., PerzyÅ„ski, A., Ortoreksja – wypaczone podejÅ›cie do zdrowego odżywiania siÄ™ (2021). Psychiatria Polska, 55(2), 421–433.

[3] Dittfeld A., Gwizdek K., Parol D., Michalski, M., Dieta bezglutenowa – charakterystyka grup docelowych (2018). PostÄ™py Higieny i Medycyny DoÅ›wiadczalnej, 72, 227–239.

[4] Palmieri B., Vadala’ M., Laurino C., Gluten-free diet in non-celiac patients: Beliefs, truths, advantages and disadvantages (2019). Minerva Gastroenterologica e Dietologica, 65(2), 153–162.

[5] Cabanillas B., Gluten-related disorders: Celiac disease, wheat allergy, and nonceliac gluten sensitivity (2020). Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 60(15), 2606–2621.

[6] Kaniewska M., Rydzewska G., Choroba trzewna u dorosÅ‚ych – patogeneza, manifestacje kliniczne, współistnienie z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit i innymi chorobami o podÅ‚ożu immunologicznym (2009). PrzeglÄ…d Gastroenterologiczny, 4(4), 173–177.

[7] Cardo A., Churruca I., Lasa A., Navarro V., Vázquez-Polo M., Perez-Junkera G., Larretxi I., Nutritional imbalances in adult celiac patients following a gluten-free diet (2021). Nutrients, 13(8), 2877.