Strefa Alergii | ABC Alergii

Immunoterapia w alergii pokarmowej. Kiedy i jak?

/ 5.

Data publikacji: 2024-06-26
Do przeczytania w 8 minut
Alergia pokarmowa to ogromny problem społeczny i ekonomiczny. Dieta eliminacyjna jest niewystarczająca do uzyskania optymalnej jakości życia pacjentów, a niestety nadal to postępowanie jest zalecane najczęściej. Badania pokazują, że pacjenci stosujący dietę eliminacyjną często przypadkowo spożywają uczulający pokarm. Niekiedy takie sytuacje mogą się zakończyć nawet anafilaksją. Poszukiwane są wobec tego alternatywne drogi postępowania, które umożliwią chorym życie bez strachu przed objawami po posiłkach. Immunoterapia w alergii pokarmowej jest jednym z rozważanych sposobów postępowania.

Alergia pokarmowa a immunoterapia

Immunoterapia w alergii pokarmowejCelem immunoterapii alergenowo-swoistej jest indukcja tolerancji na dany pokarm. W idealnych warunkach chcielibyśmy, aby osoba z alergią pokarmową mogła spożywać uczulający pokarm bez ograniczeń. Jednak obecnie taki cel wydaje się trudny do osiągnięcia.

Immunoterapia alergenowo-swoista w alergii pokarmowej ma obecnie dwa główne cele.

  • Pierwszym jest przyspieszenie naturalnie pojawiającej się tolerancji, poprzez podawanie pokarmów w formie alternatywnej (np. pieczonej). Ma to miejsce w trakcie stosowania tzw. drabin mlecznych i jajecznych.
  • Drugim jest wyindukowane tolerancji, która zabezpiecza pacjenta z ciężką postacią alergii pokarmowej przed wstrząsem anafilaktycznym po przypadkowym narażeniu na daną potrawę.

W drugim przypadku mamy do czynienia z postępowaniem poniekąd ratującym życie, a jednocześnie poprawiającym jakość życia chorego i jego rodziny. Osoba narażona na ciężkie, zagrażające życiu objawy po spożyciu posiłków żyje w ciągłym lęku przed anafilaksją. Często boi się wychodzić do restauracji, do znajomych, czy podróżować, zarówno w celach służbowych jak i prywatnych. Zawsze towarzyszy jej pytanie „Co ja tam będę jadł/jadła?” i „Czy będę bezpieczny/bezpieczna?”. Badania dowodzą, że przypadkowe narażenie na uczulający pokarm zdarza się dość często. Natomiast domieszki potencjalnie szkodliwych dla pacjenta pokarmów mogą się znajdować nawet w zaskakujących daniach.

Co w badaniach?

Dotychczas zbadano różne formy immunoterapii w alergii na pokarm. Koncentrowano się na sposobie podawania uczulającego białka w trakcie immunoterapii. Forma podskórna okazała się podejściem, które miało nieadekwatny profil bezpieczeństwa w stosunku do potencjalnych korzyści. Oceniano wobec tego inne formy immunoterapii:

  • doustne,
  • podjęzykowe,
  • naskórkowe i podskórne.

W metaanalizie de Silva D i wsp. (Allergy, 2022 rok) badacze przeanalizowali 36 badań dotyczących immunoterapii, w których wzięło udział 2126 osób, głównie dzieci. Stwierdzili, że doustna immunoterapia (ang. oral immunotherapy, OIT) zwiększała tolerancję podczas leczenia alergenami:

  • orzeszków ziemnych,
  • mleka krowiego,
  • jaja kurzego.

Immunoterapia doustna w tej analizie charakteryzowała się dobrym profilem bezpieczeństwa. Z kolei immunoterapia naskórkowa (ang. epicutaneous immunotherapy, EPIT) wydaje się skuteczna w zwiększeniu progu tolerancji orzeszków ziemnych. Wyniki były niejasne dla innych typów alergii i dróg ekspozycji.

W immunoterapii indukcja tolerancji odbywa się poprzez podawanie narastających dawek pokarmu. Rozpoczynamy od niewielkich, a kończymy na takich, które zabezpieczą pacjenta przed ewentualną reakcją alergiczną. Immunoterapia trwa dosyć długo. Zwykle za minimalny czas leczenia przyjmuje się około 3 lata, natomiast w wielu przypadkach może się okazać, że terapia musi być prowadzona bezterminowo.

Trudne pytania

Jaka dawka początkowa jest właściwa? Jaka dawka podtrzymująca zabezpieczy chorego? W przypadku których alergenów stosować immunoterapię? Przy immunoterapii na alergeny pokarmowe pojawia się wiele trudnych pytań.

Specjaliści podejmują próby immunoterapii z zastosowaniem różnych schematów podawania dawki. Natomiast badania mają charakter eksperymentalny. Przykładowo u chorych odczulanych z powodu alergii na białko transportujące lipidy (LTP) stosuje się bardzo różne schematy, zarówno z zastosowaniem rekombinowanego LTP, jak i naturalnych źródeł białka, np. soku brzoskwiniowego. Docelowa dawka białka, substrat i sposób zwiększania dawki znacząco różnią się pomiędzy poszczególnymi badaniami.

dzieci jedzą babeczki

Na progu przełomu

Wydawałoby się, że przełomem będzie zastosowanie immunoterapii standaryzowanej, z jasnymi schematami terapeutycznymi i konkretnymi wskazaniami do zastosowania leczenia. Ten przełom miał się dokonać w styczniu 2020 roku, gdy w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej FDA (Agencja Żywności i Leków – przyp. red.) zaaprobowało lek Palforzia. Jest to pierwsza komercyjnie dostępna immunoterapia z alergenami orzeszków ziemnych, w formie odtłuszczonego proszku zawierającego białko arachidów. Lek został również zatwierdzony do stosowania w Unii Europejskiej, już w grudniu 2020 roku.

Dla kogo immunoterapia na orzeszki?

Immunoterapii z wykorzystaniem nowego leku jest przeznaczona dla dzieci narażonych na wstrząs anafilaktyczny po spożyciu orzeszków, w wieku 4–17 lat. Natomiast kontynuuje się ją bezterminowo. Leczenie wymaga, aby codziennie, systematycznie przyjmować odtłuszczone białko orzeszków ziemnych, poczynając od niewielkiej ilości, która jest stopniowo zwiększana w schemacie 3–6–12–20–40–80–120–160–200–240–300mg. Dawka podtrzymująca wynosi 300mg dziennie.

Każdorazowe zwiększenie dawki wymaga wizyty u prowadzącego lekarza, a także nadzoru i obserwacji po podaniu leku przez minimum 60 minut. Proszek zawierający białko z orzeszków ziemnych powinien zostać wymieszany np. z jogurtem lub musem owocowym. Natomiast dawki podtrzymujące chory spożywa samodzielnie w domu.

Pacjenci nadal muszą w trakcie stosowania leczenia pozostawać na diecie eliminacyjnej, a także być zabezpieczeni w zestaw ratunkowy zawierający gotową do podania domięśniowego adrenalinę. Immunoterapia zabezpiecza pacjentów przed reakcją anafilaktyczną po przypadkowym narażeniu na białko orzeszków ziemnych.

Immunoterapia na orzeszki – blaski i cienie

Immunoterapia w alergii pokarmowej, wstrząs po orzeszku

Co ciekawe, okazało się, że nowa terapia nie jest wcale tak atrakcyjną opcją, jak wydawało się początkowo. Głównym ograniczeniem jest wysoka cena leku, a także uciążliwy schemat podawania alergenu, wymagający licznych wizyt lekarskich.

Palforzia charakteryzuje się też smakiem, który nie był akceptowany przez wszystkich pacjentów. W badaniach Patrawala i wsp. okazało się, że tylko 10% dzieci z 237 poddanych immunoterapii tym preparatem kontynuowało leczenie przez dłuższy czas. Leczenie utrzymywały przede wszystkim dzieci, u których wyjściowa jakość życia była najniższa. Wiązała się z lękiem przed anafilaksją i ograniczeniami, które powoduje dieta eliminacyjna, a także strachem przed przypadkowym narażeniem na uczulający pokarm. Może leczenie to powinno być stosowane właśnie w tej grupie chorych, a problemem było niewłaściwe określenie kryteriów kwalifikacji?

Pierwsza komercyjnie dostępna immunoterapia w alergii pokarmowej spowodowała, że mieliśmy nadzieję, że lawina kolejnych leków zaleje rynek farmaceutyczny. Okazało się jednak, że nie jest to takie proste. Firma Nestle, która zainwestowała w preparat, w efekcie w 2023 roku, z powodu słabych wyników finansowych, podjęła decyzję o sprzedaży swojej podjednostki, zajmującej się produkcją immunoterapii. Lek w chwili obecnej dostępny jest jedynie w USA, Wielkiej Brytanii, Austrii, Niemczech i Szwajcarii, natomiast poziom odpłatności dla chorego zależy od rodzaju obejmującego pacjenta ubezpieczenia zdrowotnego. Być może obecne przejęcie leku Palforzia przez inną firmę spowoduje wzrost dostępności preparatu.

Nowe nadzieje

Nadzieją w leczeniu alergii pokarmowej może okazać się immunoterapia naskórkowa. Rozwiązuje ona poniekąd zgłaszany przez dzieci problem smaku orzeszków ziemnych. Obecnie wciąż trwają badania przedrejestracyjne, których wyniki są zachęcające, także w grupie dzieci w wieku1–3 lata. Jednak wciąż wydaje się, że istotnym problemem są miejscowe skutki uboczne leczenia, zgłaszane przez większość chorych.

Nadal aktywne są ośrodki na całym świecie, w tym w Polsce, które rekrutują pacjentów do badań nad immunoterapią w alergii na pokarm. Podejmowane były także próby zastosowania rekombinowanych hipoalergenów w immunoterapii, które miałyby dobry profil bezpieczeństwa, a jednocześnie skutecznie leczyły alergię pokarmową. U pacjentów z grup wysokiego ryzyka rozważa się także włączenie immunoterapii w osłonie leczenia biologicznego, zmniejszającego uogólnioną reakcję alergiczną, np. poprzez stosowanie przeciwciała anty-IgE.

Czy przyszłością w leczeniu alergii na pokarm będzie właśnie immunoterapia? A może inne ścieżki terapeutyczne okażą się bardziej obiecujące? Czas pokaże.

  1. Rossi CM, Lenti MV, Merli S, Licari A, Marseglia GL, Di Sabatino A. Immunotherapy with Pru p 3 for food allergy to peach and non-specific lipid transfer protein: a systematic review. Clin Mol Allergy. 2023 May 31;21(1):3.
  2. Beitia JM, Vega Castro A, Cardenas R, et al. Pru p 3 sublingual immunotherapy in patients with lipid transfer protein syndrome: is it worth? Int Arch Allergy Immunol. 2021;182:44–54.
  3. García-Gutiérrez I, Medellín DR, Noguerado-mellado B, et al. Treatment with lipid transfer protein sublingual immunotherapy : slowing down new sensitizations. Asia Pac Allergy. 2021;11:4–7.
  4. Navarro B, Alarcón E, Claver Á, et al. Oral immunotherapy with peach juice in patients allergic to LTPs. Allergy, Asthma Clin Immunol. 2019;15:1–6.
  5. de Silva D, Rodríguez Del Río P, de Jong NW, Khaleva E, Singh C, Nowak-Wegrzyn A, Muraro A, Begin P, Pajno G, Fiocchi A, Sanchez A, Jones C, Nilsson C, Bindslev-Jensen C, Wong G, Sampson H, Beyer K, Marchisotto MJ, Fernandez Rivas M, Meyer R, Lau S, Nurmatov U, Roberts G; GA2LEN Food Allergy Guidelines Group. Allergen immunotherapy and/or biologicals for IgE-mediated food allergy: A systematic review and meta-analysis. Allergy. 2022 Jun;77(6):1852-1862.
  6. Muraro A, Tropeano A, Giovannini M. Allergen immunotherapy for food allergy: Evidence and outlook. Allergol Select. 2022 Nov 21;6:285-292.
  7. https://www.fda.gov/vaccines-blood-biologics/allergenics/palforzia, [data pobrania 25.03.2024
  8. https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/palforzia, [data pobrania 25.03.2024
  9. Patrawala S, Ramsey A, Capucilli P, Tuong LA, Vadamalai K, Mustafa SS. Real-world adoption of FDA-approved peanut oral immunotherapy with palforzia. J Allergy Clin Immunol Pract. 2022 Apr;10(4):1120-1122.e1.
  10. Nicolaides RE, Parrish CP, Bird JA. Food Allergy Immunotherapy with Adjuvants. Immunol Allergy Clin North Am. 2020 Feb;40(1):149-173.
  11. Sindher SB, Hillier C, Anderson B, Long A, Chinthrajah RS. Treatment of food allergy: Oral immunotherapy, biologics, and beyond. Ann Allergy Asthma Immunol. 2023 Jul;131(1):29-36.