Strefa Alergii | ABC Alergii
Albumina wołowa: jak okiełznać alergię?

/ 5.

Do przeczytania w 5 minut
W życiu z alergią można kierować się chińskim przysłowiem: „Kto zna wroga i zna siebie, nie będzie zagrożony choćby i w stu starciach.”. Z tego przysłowia można wyciągnąć prosty wniosek: wiedza o surowiczej albuminie wołowej umożliwia łatwiejsze życie z alergią.

Czym jest BSA?

Surowicza albumina wołowa, inaczej określana jako BSA (z ang. bovine serum albumin) [1] lub skrótem Bos d 6 jest jednym z alergenów mleka krowiego [2]. Występuje w mięsie, mleku i naskórku krów [3]. Odpowiada za 38% alergii na mleko [4] i 61% na mięso [1], co czyni go alergenem mniejszym mleka krowiego i głównym mięsa wołowego. BSA jest molekułą termolabilną [2, 3], czyli rozpada się pod wpływem wysokiej temperatury. Należy do grupy białek serwatkowych, którymi są również a-laktoalbumina i b-laktoglobulina [2].

Co powinien wiedzieć pacjent z alergią na surowiczą albuminę wołową?

W 2012 roku dokładnie opisano budowę tej molekuły i odkryto, że ma kształt zbliżony do serca [1]. Niestety, wygląd cząsteczki jest tylko pozornie niewinny, potrafi ona w znacznym stopniu skomplikować codzienne życie chorego. Pozytywną wiadomością jest jednak to, że przy odpowiedniej wiedzy i stosowaniu się do zaleceń lekarskich można skutecznie zminimalizować występowanie objawów alergii. Dzieci z nadwrażliwością stosunkowo często „wyrastają” z tego schorzenia.

Surowicza albumina wołowa rozpada się w odpowiednio wysokiej temperaturze, dzięki czemu pacjent musi wyeliminować z diety jedynie nieprzegotowane mleko i surowe, krótko gotowane, bądź niedosmażone mięso [1].

Bos d 6 należy do białek serwatkowych [2, 3], które są usuwane w produkcji sera żółtego i twarogu. Dzięki temu, mając alergię na BSA, można bezpiecznie spożywać tego rodzaju żywność. Należy jednak dokładnie sprawdzać składy innych produktów, ponieważ albumina wołowa może pojawiać się wśród białkowych dodatków do żywności [5].

Reakcje krzyżowe

Problemem może być stopień podobieństwa albuminy wołowej do innych albumin zwierzęcych, który może wynosić od 72 do 82% [1]. Tak duże podobieństwo między cząsteczkami często staje się przyczyną reakcji krzyżowych, czyli wtórnej reakcji organizmu na substancje o podobnej budowie, ale innego pochodzenia. W tym wypadku są to alergeny innych zwierząt, takich jak pies, kot czy koń [3]. Istotne jest to, że reakcja może wystąpić nie tylko poprzez spożycie alergenu, ale w przypadku zwierząt domowych też poprzez wdychanie.

Objawy alergii na BSA

Symptomy alergii na tę molekułę nie odbiegają od objawów powodowanych przez inne białka mleka. Pozytywną wiadomością jest to, że w porównaniu do kazeiny, a-laktoalbuminy i b-laktoglobuliny BSA niesie ze sobą względnie niskie ryzyko anafilaksji.

Wiedza – klucz do bezpiecznego i lepszego życia z alergią

Najlepszą drogą do „oswojenia” tej dolegliwości jest zdobywanie wiedzy na jej temat. W związku z tym warto stopniowo, z pomocą lekarza, stawać się specjalistą na temat własnej alergii. Sprzymierzeńcem pacjenta może być również diagnostyka molekularna, która pozwala na lepsze poznanie konkretnego przypadku.

Sylwia Gałązka

[1] P.M. Matricardi, et al. EAACI Molecular Allergology User’s Guide. Pediatr Allergy Immunology, 2016
[2] K. Buczyłko. Molekuły alergenowe, Mleko krowy. Wydawnictwo Alergologiczne „Zdrowie” 2019
[3] Ł. Błażowski, R. Kurzawa. ABC diagnostyki molekularnej w alergologii cz. I-III. Klinika Alergologii i Pneumonologii Instytutu Gruźlicy i Chorób Płuc OT w Rabce-Zdroju. 2019
[4] N. Bilska. Diagnostyka laboratoryjna chorób alergologicznych. red. Natalia Bilska
[5] K. Buczyłko. Nie tylko alergeny mleko krowie. Alergia, 2, 2018