Jeden z naszych ulubionych smaków lata, czyli arbuz
Niskokaloryczny, bogaty w witaminy, nawadniający organizm, czego chcieć więcej? Lato przebiega między innymi pod znakiem soczystego i orzeźwiającego arbuza, który idealnie nadaje się na w upały. W 90% składa się z wody i ma działanie moczopędne, do tego cechuje się wysoką zawartością potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Zawiera także duże ilości lipokenu, czyli przeciwutleniacza zmniejszającego ryzyko występowania chorób serca oraz nowotworów [1].
Chociaż sama alergia na arbuza zdarza się rzadko, to jest możliwa. Objawy mogą przypominać te występujące w innych alergiach pokarmowych, czyli pokrzywka, ból brzucha, swędzenie lub mrowienie warg i jamy ustnej. Zwykle występują w ciągu kilku minut od zjedzenia owocu [2]. Arbuz reaguje krzyżowo z pyłkami ambrozji, bylicy i traw. Może się więc zdarzyć, że mając alergię na te rośliny, dostaniemy objawów również po zjedzeniu arbuza, bo zawiera on podobne białka, co np. trawy [3].
Ananas na talerzu a alergia na owoce egzotyczne
Trzecie miejsce wśród najpopularniejszych owoców tropikalnych na świecie, zaraz po bananach i cytrusach, zajmują ananasy. Do najważniejszych producentów tych owoców należą Filipiny, Kostaryka, Brazylia i Tajlandia. Owoce charakteryzują się bogactwem odżywczych składników, takich jak witamina C, mangan czy miedź. Ananasy mogą być pomocne również w regulacji poziomu cukru we krwi, w stanach zapalnych oraz problemach z trawieniem [4].
Głównym alergenem ananasa jest bromelina. To enzym, który ma zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym. Dlatego osoby zatrudnione w tego typu zakładach mogą najczęściej spotkać się z alergią na zawartą w ananasie bromelinę. Nadwrażliwość na główny alergen ananasa może się objawiać głównie napadami duszności. W tym owocu znajduje się także profilina, która jest białkiem reagującym krzyżowo z alergenem brzozy, Bet v 2. Oznacza to, że chorzy z alergicznym nieżytem nosa mogą dostać reakcji alergicznych po zjedzeniu ananasa. Ponadto, profilina w ananasie jest także podobna do tej, która jest w lateksie i jest odpowiedzialna za zespół lateksowo-owocowy. Czyli osoby z alergią na lateks również mogą doświadczyć objawów alergicznych po spożyciu tego owocu [5]. W przeprowadzonych badaniach wśród 125 chorych z nadwrażliwością na lateks, u 19,4% z nich wykryto przeciwciała przeciw ananasowi [8].
Alergia na owoce egzotyczne – figa
Co wiemy o fidze? Jej smak jest najbardziej ceniony dzięki producentom z Grecji i Turcji. Są wysoko kaloryczne, miękkie, delikatne i słodko-gorzkie. W składzie owoców dominują potas, miedź oraz mangan, a także witaminy A, C i E oraz dobrze przyswajalny błonnik. Figi można spotkać w formie suszonej. Natomiast powinny na nie uważać osoby chorujące na cukrzycę ze względu na dużą zawartość cukrów prostych [6].
Do najważniejszego alergenu figi należy proteina, która występuje w skórce owocu. Ponadto, wyróżnia się też pozostałe cztery: profilina, proteaza, białko transportujące lipidy i białko podobne do głównego alergenu brzozy. Tracą one swoją alergenność w temperaturze 95 stopni. Najczęstszymi objawami alergii na figi mogą być:
- świąd,
- pokrzywka,
- obrzęk twarzy,
- mrowienie i pieczenie jamy ustnej,
- dolegliwości żołądkowo-jelitowe
- ataki astmy.
Owoce reagują także krzyżowo z pyłkami brzozy i trawy. Dlatego chorzy z alergią na te rośliny mogą odczuwać dolegliwości po zjedzeniu tego owocu. W badaniu, w którym brało udział 85 alergików na pyłek brzozy, 78% z nich uzyskało dodatni wynik testów skórnych na świeżą figę, a 10% na suszoną. Natomiast u 66 osób występowały objawy po jej zjedzeniu. Pacjenci z alergią na lateks również mogą doświadczyć reakcji alergicznych po spożyciu figi. Jest to powiązane z zespołem lateksowo-owocowym [5].
Co z awokado?
Jedni je uwielbiają i chętnie dodają do swojego codziennego menu, inni przeciwnie. Są często składnikiem sałatek, past, koktajli, a olej z tych owoców możemy znaleźć także w kosmetykach. Awokado jest przede wszystkim bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9 oraz wielonasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które regulują poziom cholesterolu we krwi. Ponadto, kwasy te chronią przed zawałem, udarem mózgu, miażdżycą i chorobą niedokrwienną serca. W tym owocu możemy znaleźć także antyoksydanty, kwas foliowy, witaminy B, K czy błonnik [7].
Czy w awokado spotkamy alergeny? Okazuje się, że tak. Alergen Pers a 1 to główne białko w awokado. Reaguje krzyżowo z lateksem oraz pyłkami bylicy. Ponadto, jest termolabilne, czyli wraz z obróbką termiczną jego właściwości alergizujące ulegają rozpadowi. Alergia na ten owoc nie pojawia się często, a jeśli już występuje to może objawiać się pod postacią kaszlu, kataru, pokrzywki, wymiotów czy zapalenia spojówek [5].
Mango i alergia?
Ostatnim owocem na naszej egzotycznej liście jest mango. Spożywamy je w postaci świeżych owoców jak i jako dodatek do sałatek. Zawarty w nim glikozyd działa przeciwwirusowo, przeciwmiażdżycowo i przeciwcukrzycowo.
Jakie ten egzotyczny owoc może mieć powiązanie z alergią? Przede wszystkim wchodzi w reakcje krzyżowe z pyłkiem bylicy i lateksem. Dlatego osoby z nadwrażliwością na te alergeny powinny zwrócić uwagę, czy po zjedzeniu mango nie występują u nich objawy alergiczne. Może pojawić się pieczenie i swędzenie warg czy języka. Natomiast wśród dostępnych prac naukowych, opisano kilkadziesiąt przypadków reakcji alergicznych po zjedzeniu mango. Najczęściej pojawiały się takie objawy jak pokrzywka, świszczący oddech, obrzęk naczynioruchowy a nawet anafilaksja [5].