Strefa Alergii | ABC Alergii

Alergia na pistacje: objawy, reakcje krzyżowe, diagnostyka

/ 5.

Data publikacji: 2024-02-26
Do przeczytania w 6 minut
Alergia na pistacje bardzo często towarzyszy alergii na nerkowce. Osoby wrażliwe na te orzechy powinny szczególnie uważać na pektyny zwarte w wielu produktach przetworzonych, a także liczyć się z ryzykiem wystąpienia reakcji anafilaktycznej. Co kryje się w pistacjach? Wyjaśniamy.

Czy warto jeść pistacje? Właściwości i korzyści dla zdrowia

Pistacje stanowią istotne źródło składników biologicznie czynnych (karotenoidów, tokoferoli, związków fenolowych), czyli takich, które wykazują korzystne, wielokierunkowe działanie na organizm [1]. W porównaniu do innych orzechów charakteryzują się nieco korzystniejszym profilem żywieniowym i lipidowym, a więc mniejszą zawartością tłuszczu (zwłaszcza jeśli są prażone na sucho) [1]. Zawierają dużo:

  • jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (oleinowego, linolowego),
  • minerałów (potasu, magnezu, wapnia, fosforu)
  • witamin (C i E) [1].

Są też bogate w białko i błonnik pokarmowy. Pistacje – wbrew szerzącemu się mitowi – nie są tuczące. Wynika to właśnie ze zrównoważonej zawartość mono- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych [1].

Porcja pistacji w misce

Choć pistacje zostały przebadane słabiej niż inne orzechy, istnieje wiele dowodów na to, że mają duże znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia. Przede wszystkim dlatego, że obniżają poziom lipidów, a co za tym idzie – zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego (TC) [1]. Przyjmuje się, że korzystny wpływ orzechów (w tym pistacji) na ryzyko wystąpienia chorób serca zauważalny jest, gdy ich dzienne spożycie wynosi 42,5 g (przy niskotłuszczowej diecie). Obecność odpowiedniej ilości orzechów w diecie zmniejsza ryzyko zawału serca, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych [1].

Pistacje pokrywają 15% całkowitego spożycia orzechów na całym świecie. Aż 97% rynku produkcji należy do Stanów Zjednoczonych, Turcji i Iranu [1]. W zależności od regionu geograficznego uprawia się wiele różnych odmian pistacji (np. Kerman, Joley, Trabonella, Peters, Chico) [5].

Dlaczego pistacje są takie drogie?

Spożycie pistacji – mimo że są one bardzo wartościowe odżywczo – utrzymuje się na niskim poziomie. Dlaczego? Odpowiadają za to dwa główne czynniki:

  • obawa przed przyrostem masy ciała (przekonanie, że pistacje zawierają dużo tłuszczu),
  • wysoka cena tych orzechów [1].

Pistacje kosztują dużo, ponieważ mają specyficzne wymagania co do klimatu. Ich uprawa ograniczona jest do terenów pustynnych (z długim, gorącym i suchym latem oraz umiarkowanymi temperaturami w zimie) [2]. Okres dojrzewania drzewa pistacjowego wynosi kilkanaście lat, a plony są nieregularne. Poza tym roczna produkcja pistacji z takiego drzewa jest znacznie mniejsza niż w przypadku innych drzew orzechowych [2].

Drzewo pistacjowe

Jak często występuje alergia na pistacje?

Pistacje – podobnie jak migdały – rosną na drzewach Rosaceae [3]. Są również blisko spokrewnione z orzechami nerkowca (Anacardium occidentale) i mango (Mangifera indica) [5]. Z botanicznego punktu widzenia owoce migdałów i pistacji to pestkowce [5]. Dane o częstości występowania alergii na pistacje są ograniczone do niektórych krajów. W Szwecji częstość reakcji alergicznych na orzechy pistacjowe oszacowano na 2% [5]. W Turcji stwierdzono, że na pistacje reaguje 6,7% osób z potwierdzoną alergią pokarmową, a w Korei Południowej – 0,8% pacjentów z anafilaksją [5]. Według fińskiego badania u 55% osób z alergią na pistacje występuje jednocześnie uczulenie na brzozę [5].

Co trzecia osoba uczulona na orzechy manifestuje objawy alergii na kilka gatunków jednocześnie [4]. Pistacje często reagują krzyżowo z orzechami nerkowca [4,5]. Istnieje również bardzo duże prawdopodobieństwo współuczulenia na pistacje i nerkowce, a połączenie między nimi jest jednym z najsilniejszym w całej grupie orzechów jadalnych [5].

Alergia na pistacje – objawy

Pistacje mogą odpowiadać za umiarkowane i ciężkie reakcje alergiczne zależne od IgE [5]. Jak dotąd potwierdzono alergenność pięciu białek znajdujących się w orzechach pistacjowych:

  • Pis v 1 (o dużym podobieństwie do Ana o 3 w orzechach nerkowca),
  • Pis v 2,
  • Pis v 3,
  • Pis v 4,
  • Pis v 5 [5].

Reakcje alergiczne na pistacje są zazwyczaj określane jako natychmiastowe (występują w ciągu kilku minut od ekspozycji) [5]. Najczęściej wiążą się z występowaniem takich objawów jak:

  • pokrzywka,
  • rumień,
  • egzema,
  • wymioty,
  • ból brzucha,
  • przekrwienie nosa,
  • obrzęk naczynioruchowy,
  • swędzenie gardła,
  • obrzęk warg
  • kaszel,
  • świszczący oddech,
  • duszność,
  • niedociśnienie [5].

Część z tych objawów odpowiada obrazowi klinicznemu zespołu alergii jamy ustnej (OAS). Alergia na pistacje może prowadzić również do reakcji anafilaktycznych [5]. Niestety, istnieje ryzyko przypadkowego narażenia na alergeny orzechów pistacjowych, które ukrywają się w produktach przetworzonych.

Osoby uczulone na pistacje i/lub nerkowce mogą reagować na pektyny – powszechnie stosowane substancje zagęszczające. Reakcje alergiczne wystąpiły np. u trzyletniego chłopca, który wypił smoothie z owocami truskawek, jak również u pięcioletniej dziewczynki, która zjadła żelki owocowe. Oba te produkty miały pektyny w składzie. U obydwojga dzieci stwierdzono dodatnie sIgE tylko dla orzechów nerkowca i pistacji [6].

Diagnostyka alergii na pistacje

Podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych, rozpoznanie alergii na orzechy pistacjowe rozpoczyna się od ustalenia historii klinicznej pacjenta. W następnej kolejności wykonywane są testy skórne SPT i/lub testy z krwi na oznaczenie sIgE [5]. Za dodatnie uznaje się zwykle wyniki >3 mm (jeśli chodzi o wielkość bąbla w badaniu SPT) i >0,35 kUA/l (w przypadku badania sIgE) [5].

[1] Mateos R., Desamparados Salvador M., Fregapane G., Goya L., Why Should Pistachio Be a Regular Food in Our Diet? (2022). Nutrients, 5,14(15). Online: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35956383/ 

[2] Sobiech N., Dlaczego ceny pistacji są tak wysokie? (2018). Dziennik Gazeta Prawna. Online: https://serwisy.gazetaprawna.pl/ekologia/artykuly/1104198,dlaczego-orzechy-pistacjowe-sa-takie-drogie.html

[3] Rudzki E., Alergia pokarmowa. Część III – Orzechy (2006). Advances in Dermatology and Allergology, XXIII, 2, 79–83. Online: https://www.termedia.pl/Journal/-7/pdf-5937-1?filename=wstepniak.pdf

[4] Ukleja-Sokołowska N., Ostra reakcja anafilaktyczna po spożyciu ciasta zawierającego orzechy nerkowca – opis przypadku (2019). Alergia Astma Immunologia, 24(2), 76–81. Online: https://www.alergia-astma-immunologia.pl/2019_24_2/AAI_02_2019_1359_ukleja.pdf

[5] Costa J. i in., Pistachio nut allergy: An updated overview (2019). Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 59(4), 546–562. Online: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28925724/

[6] Tomei L., Muraro A., Giovannini M., Barni S., Liccioli G., Paladini E.,Sarti L., Pessina B., Skypala I., Novembre E., Mori F., Hidden and Rare Food Allergens in Pediatric Age (2023). Nutrients, 15(6), 1386. Online: https://www.mdpi.com/2072-6643/15/6/1386