Strefa Alergii | ABC Alergii
Miód i alergia, czyli o słodkiej przyjemności

/ 5.

Do przeczytania w 6 minut
Na myśl o pysznym cieście miodowym czy kawie z jego dodatkiem cieknie nam ślina. Już Hipokrates mówił o niesamowitych zdrowotnych właściwościach miodu, a Słowianie robili z niego wzmacniający napój. Zastanówmy się jednak, czy ten osławiony pokarm może niektórym szkodzić i powodować alergię?

Miód – jak wpływa na nasze zdrowie?

Miód jest powszechnie znany ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych. Cechuje się działaniem przeciwutleniającym, bakterio- i wirusobójczym oraz przeciwzapalnym [2]. Jest  bogaty w różne składniki, które pomagają zachować dobrą formę. Oczywiście zawartość różni się nieco w zależności od pasieki i roślin, które ją otaczają. W miodzie można znaleźć aż 47 różnych mikroelementów, zdrowe, naturalne barwniki, witaminy i inne tego typu substancje [1, 2]. Takie bogactwo sprawia, że ma szereg zastosowań zarówno w medycynie, jak i w kosmetologii. Działa nawilżająco, spłyca zmarszczki, jako składnik kremów i maści może wspomagać gojenie ran. Już Kleopatra korzystała z dobrodziejstw miodu i zażywała kąpieli w nim i mleku,

Alergia na miód – czy to możliwe?

pszczołą na kwiatku zbiera pyłki na miódNa początku należy zaznaczyć, że reakcja alergiczna po spożyciu miodu jest dość rzadka. Jednak odrobinę częściej zdarza się to wśród pacjentów z alergią pokarmową oraz …alergią na pyłki. Z pozoru może się to wydawać zaskakujące, ale aby zrozumieć tę zależność, wystarczy uważnie prześledzić skład miodu. A więc…

…co może alergizować w miodzie?

Po pierwsze ziarna pyłku. Są najczęstszym powodem reakcji alergicznej na miód, ze względu na duże rozpowszechnienie nadwrażliwości na pyłki w społeczeństwie. Najczęściej na miód reagują osoby z alergią na słonecznik, bylicę, nawłoć, ambrozję i inne gatunki z rodziny astrowatych. Rzadziej są to osoby z nadwrażliwością na pyłki traw i drzew [3]. Powodem alergii mogą być również białka zawarte w ślinie pszczół. Są potencjalnym zagrożeniem dla osób z alergią na jad pszczeli [2, 3]. W składzie miodu znajdują się też zarodniki grzybów i glonów, które mogą alergizować osoby raczące się miodowymi deserami [2].

Jak może objawiać się alergia na składniki miodu?

miód na półce, różne rodzaje w kwadratowych słojach

Jak w przypadku każdej alergii, przekrój potencjalnych objawów jest dość szeroki. W tym przypadku możemy „liczyć”, między innymi na dolegliwości skórne i żołądkowe, rzadziej oddechowe. Pośród nich można wymienić choćby między innymi pokrzywkę, świąd, biegunkę i bóle brzucha. W najpoważniejszych przypadkach zdarza się nawet anafilaksja, która może być stanem zagrożenia życia [2].

A zatem: jeść czy nie jeść?

Odpowiedź jest prosta: zależy jak się na miód reaguje. Jeśli po spożyciu nie odczuwamy żadnych dolegliwości, to można go spokojnie jeść, ale jak wszystko, z rozsądkiem. Natomiast jeśli pojawiają się niepokojące objawy, to jak zawsze w podobnych przypadkach należy udać się do alergologa.

Sylwia Gałązka

  1. Ratyński W. Z pszczołami po zdrowie. Świadectwo, Bydgoszcz 2003.
  2. Borecka, Anna. “Zastosowanie miodu w kosmetologii i medycynie.” Polish Journal of Cosmetology3 (2019): 188-193.
  3. Kruczek, Aleksandra, Alina Stacewicz, and Małgorzata Puc. “Pyłek kwiatowy w produktach pszczelich.” Alergoprofil 11.2 (2015): 41-44.