Strefa Alergii | ABC Alergii

Uczulenie na arbuza, reakcja krzyżowa czy nietolerancja fruktozy?

/ 5.

Data publikacji: 2024-06-17
Do przeczytania w 7 minut
Uczulenia na arbuza – to pierwsza myśl, która pojawia się, gdy po zjedzeniu tego owocu na skórze występuje swędząca wysypka. Źródłem problemu może być – i najczęściej jest – reakcja krzyżowa. Ale arbuz przyczynia się również do występowania objawów nietolerancji fruktozy.

Arbuz – orzeźwiający, lecz uczulający

Arbuz (Citrullus lanatus) – podobnie jak melon, ogórek, cukinia i dynia – należy do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae) [1]. Składa się w około 68% z miąższu, 30% ze skórki i 2% z nasion [2]. Jest wyjątkowo bogaty w wodę, która stanowi aż 93% jego masy [3]. Nie brakuje mu jednak właściwości odżywczych. Głównym składnikiem bioaktywnym arbuza jest likopen o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym [2]. Poza tym owoc ten zawiera inne karotenoidy.

Ale czy arbuz uczula? Alergeny pochodzenia roślinnego to główni sprawcy reakcji alergicznych na pokarmy. Alergeny te są obecne m.in. w skórce, miąższu i nasionach owoców i warzyw. Można je znaleźć w wielu produktach, w tym w sokach owocowych. Arbuz nie jest tutaj wyjątkiem. Choć składa się w większości z wody, nie jest wolny od alergenów. Jak dotąd zidentyfikowano ich już pięć. Najczęściej uczula dehydrogenaza jabłczanowa, która odpowiada za 96% reakcji [1].

Rolnik na polu z arbuzami

Wysypka po arbuzie i inne objawy reakcji alergicznej

Dominującą reakcją alergiczną u osób wrażliwych na ten owoc jest zespół alergii jamy ustnej (OAS), któremu może towarzyszyć wysypka po arbuzie (pokrzywka). Przy OAS miejscowo występują świąd i mrowienie warg oraz gardła, a także obrzęk języka [4]. Dolegliwości w obrębie jamy ustnej mogą przechodzić w objawy ze strony przewodu pokarmowego (nudności, wymioty, biegunkę, bóle brzucha), a w rzadkich przypadkach nawet w reakcje systemowe (anafilaksję).

Na ogół objawy mają łagodny charakter, co może wynikać z faktu, że alergeny arbuza szybko rozkładają się w przewodzie pokarmowym [5]. Niekiedy jednak spektrum dolegliwości jest szersze. W Hiszpanii opisano przypadek 54-letniego mężczyzny z alergicznym nieżytem nosa i spojówek wywołanym przez pyłki traw. Wystąpiły u niego zaburzenia głosu (dysfonia), świąd jamy ustnej i gardła, a dodatkowo również obrzęk narządów płciowych. Nastąpiło to około 3 godziny po zjedzeniu arbuza. Te same objawy pojawiały się jeszcze kilkakrotnie w reakcji na ten sam owoc, nim mężczyzna odkrył przyczynę ich występowania [1].

Arbuz i koktajl z arbuza

Uczulenie na arbuza a reakcje krzyżowe

Alergeny arbuza rzadko są bezpośrednim źródłem uczulenia. Zwykle powodują objawy wskutek reakcji krzyżowej: zespołu pyłkowo-pokarmowego bądź zespołu lateksowo-owocowego.

Zespół pyłkowo-pokarmowy

Jest reakcją, która występuje nawet u 30% osób z alergią pyłkową po spożyciu niektórych owoców i warzyw [6]. Wynika z podobieństwa powszechnie występujących alergenów, których źródłem mogą być zarówno pyłki, jak i pokarmy. Podobieństwo to sprawia, że układ immunologiczny może błędnie rozpoznać jako uczulające te alergeny, które nie są pierwotnym źródłem uczulenia.

W Australii pod kątem występowania zespołu pyłkowo-pokarmowego przebadano grupę dzieci z sezonowym katarem alergicznym. Okazało się, że dzieci uczulone na brzozę (Bet v 1) reagowały głównie na owoce Rosaceae (jabłko, brzoskwinię), a ponadto koper włoski, orzechy ziemne i orzechy włoskie. Natomiast te z alergią na trawy (Phl p 2) znacznie częściej zgłaszały reakcje po owocach Cucurbitaceae (melonie, arbuzie) i kiwi [7].

A więc reakcje krzyżowe na arbuza występują głównie wtedy, gdy pylą trawy. W Polsce okres ten trwa bardzo długo. Staruje na przełomie kwietnia i maja, natomiast kończy się we wrześniu, a nawet na początku października [9]. Co istotne, szczyt pylenia traw przypada w okresie, gdy sklepowych półkach króluje właśnie arbuz.

Poza tym owoc ten reaguje krzyżowo z pyłkami ambrozjibylicy [10], które również unoszą się w powietrzu latem. Dlatego ryzyko wystąpienia wysypki po arbuzie jest największe w okresie wakacyjnym.

Zespół lateksowo-owocowy

Ponadto uczulenie na arbuza łatwo pomylić z objawami zespołu lateksowo-owocowego, który dotyczy około 40% osób alergią na lateks [11]. W zespole tym najczęściej biorą udział banany, awokado i kiwi, ale arbuz również znajduje się na liście potencjalnych zagrożeń [12,13]. Może dawać różne objawy: ze strony skóry (głównie w miejscu kontaktu z owocem – w obrębie jamy ustnej, na dłoniach), ze strony układu oddechowego (kaszel, duszność). W wyniku tej reakcji krzyżowej – w skrajnych przypadkach –  dochodzi nawet do wstrząsu anafilaktycznego [14].

Dzieci jedzą arbuzy na biwaku

Uczulenie na arbuza a nietolerancja fruktozy

Poza tym arbuz powoduje występowanie dolegliwości u osób z nietolerancją fruktozy, która może towarzyszyć nietolerancji innych składników pokarmowych, np. laktozy [15]. Jako świeży, drobnopestkowy owoc zawiera duże ilości cukrów owocowych – fruktanów [14]. W przypadku genetycznie uwarunkowanych zaburzeń metabolizmu i wchłaniania tych cukrów w jelicie pojawia się szereg uciążliwych objawów. Występują: gazy i wzdęcia, bóle brzucha, nudności, wymioty, zaparcia i biegunki [16]. Przyczyny tych dolegliwości żołądkowo-jelitowych często pozostają niewyjaśnione [17].

[1] Two New Allergens in Watermelon (Citrullus lanatus) Allergy (2023). Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology, 33(1), 59–61. Online: https://www.jiaci.org/revistas/vol33issue1_6-7.pdf

[2] Nadeem M. i in., A comprehensive review on the watermelon phytochemical profile and their bioactive and therapeutic effects (2022). Korean Journal of Food Preservation, 29(4), 546–576. Online: https://www.ekosfop.or.kr/archive/view_article?pid=kjfp-29-4-546

[3] Kowalski R., Kowalska G., Owoce i warzywa bogate w wodę (2018). Mój Ogródek, 6, 52–53. Online: https://www.researchgate.net/publication/327776068_Owoce_i_warzywa_bogate_w_wode

[4 Panaszek B., Szmagierewski W., Zespół alergii jamy ustnej (2012). Alergia, 2, 6–13. Online: http://alergia.org.pl/wp-content/uploads/2017/08/Zesp%C3%B3%C5%82-alergii-jamy-ustnej.pdf

[5] Pastor C. i in., Identification of Major Allergens in Watermelon (2009). International Archives of Allergy Immunology, 149, 291–298.

[6] Werfel T. i in., Position paper of the EAACI: food allergy due to immunological cross-reactions with common inhalant allergens (2015). Allergy. European Journal of Allergy and Clinical Immunology, 70 (9), 1079–1090. Online: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/all.12666

[7] Mastrorilli C. i in., Endotypes of pollen-food syndrome in children with seasonal allergic rhinoconjunctivitis: a molecular classification (2016). Allergy – European Journal of Allergy and Clinical Immunology, 71(8), 1181–1191.

[8] Krikeerati T. i in., Revisiting Fruit Allergy: Prevalence across the Globe, Diagnosis, and Current Management (2003). Foods, 12(22), 4083. Online: https://www.mdpi.com/2304-8158/12/22/4083

[9] Prognoza pylenia. OBAS – Serwis Alergologiczny. Online: http://www.alergen.info.pl/

[10] Sybilski A., Alergia krzyżowa (2017). Medycyna po Dyplomie. Online: https://www.researchgate.net/profile/Adam-Sybilski/publication/316989968_Alergia_krzyzowa/links/591c2fbf0f7e9b7727da0563/Alergia-krzyzowa.pdf

[11] Parisi C.A.S. i in., Update on latex allergy: New insights into an old problem (2021). World Allergy Organ Journal, 14(8): 100569. Online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8335653/

[12] Kim K.T., Hussain H., Prevalence of Food Allergy in 137 Latex-Allergic Patients (1999). Allergy and Asthma Proceedings, 20(2), 95–97.

[13] Wagner S., Breiteneder H., The latex-fruit syndrome (2002). Biochemical Society Transactions, 30(6), 935–940.

[14] Wawrzeńczyk A., Bartuzi Z., Zespoły kliniczne alergii krzyżowej (2018). Alergia Astma Immunologia, 23(2), 64–66. Online: https://alergia-astma-immunologia.pl/2018_23_2/AAI_02_2018_1319_wawrzenczyk.pdf

[15] Marek K., Kamińska B., Plata-Nazar K., Grabska-Nadolska M., Upośledzenie wchłaniania fruktozy: rola w zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego u dzieci (2010). Forum Medycyny Rodzinnej, 4(2), 117–121. Online: https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/view/10092

[16] Szablewski L., Skopińska A., Zaburzenia metabolizmu węglowodanów powodowane mutacjami i rola diety jako terapii. Część II. Fruktozemia (2005). Medycyna Rodzinna, 4, 113–116. Online: https://www.czytelniamedyczna.pl/496,zaburzenia-metabolizmu-weglowodanow-powodowane-mutacjami-i-rola-diety-jako-terap.html

[17] Dymek A. i in., Nietolerancja fruktozy (2017). Alergia, 2, 24–26. Online: http://alergia.org.pl/wp-content/uploads/2017/08/24-26-Nietolerancja-fruktozy.pdf