Kiedy trudno poradzić sobie z roztoczami
Jedną z najczęstszych alergii w naszym kraju jest nadwrażliwość na roztocze kurzu domowego. W dodatku jest bardzo uciążliwa, gdyż z roztoczami możemy mieć do czynienia przez cały rok. Nie odpoczniemy od nich nawet na chwilę. Od alergenów roztoczy ciężko również uciec, gdyż mogą być niemalże wszędzie. Zamieszkują w naszym łóżku, na dywanie, kanapie, misiach pluszowych, w zasłonach i firankach. Do typowych objawów tej alergii zalicza się katar oraz duszności [1].
Niebezpieczne tropomiozyny
Głównymi alergenami roztoczy i najsilniej alergizującymi są białka Der p 1, Dr p 2 i Dr p 23. Wszystkie znajdują się w odchodach roztoczy [8]. Warto jednak zwrócić uwagę na jeden z alergenów roztoczy, który znajduje się w ich mięśniach. Mowa o białku Der p 10 zaliczanym do grupy tropomiozyn, bardzo odpornym na działanie temperatury i enzymów trawiennych. Dlatego jakakolwiek obróbka termiczna nie zlikwiduje jego alergennego działania. Z tego powodu spożycie uczulającego białka z grupy tropomiozyn, nawet w formie ugotowanej, może spowodować reakcje alergiczną. Wśród wywołanych przez Dr p 10 objawów mogą być również te ciężkie, a więc obrzęk naczynioruchowy, pokrzywka uogólniona oraz wstrząs anafilaktyczny [2].
Podobieństwa między roztoczami a skorupiakami
Co ciekawe, białko Dr p 10 jest bardzo podobne do niektórych alergenów znajdujących się w skorupiakach. Oznacza to, że mogą wystąpić między nimi reakcje krzyżowe. Tropomiozyna obecna w roztoczach może krzyżować z białkami: Hel as 1 obecnym w ślimaku ślimaku, Ven ga 1 w małży, Per a 7 karalucha czy Uro du 1 kalmara [3]. Jednak z największym niebezpieczeństwem wiąże się reakcja krzyżowa z białkiem obecnym w krewetce – Pen a 1. Oznacza to, że u osób z alergią na Der p 1, mogą wystąpić objawy po spożyciu właśnie krewetki, chociaż nie zdarzyło nam się jeść jej wcześniej. Wiąże się to z wysokim podobieństwem w budowie tych białek. Specjaliści wykazali, że to alergia wziewna na roztocze jest głównym powodem nadwrażliwości na skorupiaki [4]. W badaniu, w którym wzięło udział 95 chorych z alergią na krewetki, 90% z nich miało też alergię na Der p 10 [5]. Natomiast w Europie, około 10% osób z nadwrażliwością na roztocze kurzu domowego jest uczulonych na białko Der p 10 [6].
Diagnostyka alergii
Skąd w takim razie mamy wiedzieć, czy jesteśmy uczuleni na Der p 10? Pokażą to testy molekularne wykonywane z krwi. W przypadku, gdy wyniki wskażą obecność przeciwciał wobec tego białka, powinniśmy przede wszystkim unikać jedzenia skorupiaków. Dzięki temu unikniemy poważnych reakcji alergicznych, w tym wstrząsu anafilaktycznego [7].