Kokosowy zawrót głowy - Strefa Alergii
Strefa Alergii | ABC Alergii

Kokosowy zawrót głowy

/ 5.

Do przeczytania w 3 minuty
Kokos i alergia… Czy ktoś by się spodziewał takiego połączenia? Pojawia się niezwykle rzadko, ale jest możliwa. Kokos oprócz swoich drogocennych właściwości zdrowotnych i urodowych, może także przyczyniać się do objawów alergicznych. Zaobserwowano bowiem przypadki nadwrażliwości na ten owoc, kończące się nawet wstrząsem anafilaktycznym.

Bogactwo kokosa

Jakie korzyści przynosi nam kokos? Okazuje się, że jest ich wiele. Jest popularny nie tylko jako dodatek do deserów i słodyczy czy gotowy napój do wypicia, ale także jako składnik kosmetyków do ciała i włosów. Ma w sobie wiele cennych właściwości odżywczych, takich jak: duże ilości białka, błonnika i węglowodanów, a także nasyconych tłuszczów oraz witamin B, E i K [1]. Olej pozyskiwany z kokosa możemy znaleźć między innymi w składzie szamponów, masek do włosów, balsamów i kremów do pielęgnacji ciała oraz olejków do masażu [2].

Najprościej mówiąc, kokos ma wiele plusów i pozytywnie wpływa na organizm. Jednak z drugiej strony, zdarzały się przypadki reakcji alergicznych po spożyciu produktów zawierających kokos lub po kontakcie z kosmetykami, w których składzie się znajdował.

olej kokosowy, olej z kokosa, kokos, kokosy, alergia na kokos

Alergia na kokos jest możliwa

Co prawda alergia na kokos nie jest częsta, jednakże zdarza się. Wśród publikacji naukowych możemy  przeczytać, między innymi, o następujących przypadkach:

  • W australijskiej publikacji opisano 35 przypadków dzieci z nadwrażliwością na kokos, w tym 9 z nich miało objawy anafilaksji. Stało się to po spożyciu mleka, wody i śmietanki kokosowej oraz pieczonego kokosa [4].
  • Natomiast w Stanach Zjednoczonych specjaliści opisali 69 przypadków z reakcją alergiczną na ten owoc. U 57 pacjentów była to alergia pokarmowa, a u 10 kontaktowa [4]. W USA kokos jest oznaczany jako potencjalny alergen na opakowaniach produktów żywnościowych. Pamiętajmy jednak, że jest to owoc, a nie orzech, jak powszechnie się mówi.
  • W kolejnym badaniu naukowcy zaprezentowali 298 przypadków nadwrażliwości na kokos u dzieci. Jest to grupa osób, której najczęściej dotyczy ta alergia [3].
  • Co ciekawe, opisany został również przypadek alergii zawodowej w związku z nadwrażliwością na kokos. Pacjent miał alergiczne zapalenie spojówek z powodu pyłu kokosowego. Alergen ten jest znany jako Coc n 1 [4].
  • W literaturze naukowej również opis szczególnego przypadku wielokrotnej reakcji alergicznej u 6-letniego dziecka, spowodowanej olejem kokosowym nakładanym na skórę. Olej ten był stosowany już od 2 tygodnia życia, kilka razy w tygodniu i nie wywoływał żadnych objawów. Dopiero po ukończeniu szóstego roku życia dziewczynka dostała rozległej pokrzywki po posmarowaniu skóry olejem kokosowym. Ta sama sytuacja powtórzyła się także 2 tygodnie później. Ponadto, rodzice zgłosili również, że córka po 30 minutach od zjedzenia lodów kokosowych doznała drapania w gardle, a także wymiotów i biegunki. Swędzenie gardła pojawiło się również po zjedzeniu ciastek zawierających kokos. Wykonano punktowe testy skórne, które były pozytywne dla kokosa [6].

Kokos i alergia – objawy

Wśród najczęstszych objawów alergii na kokos wymienia się:

  • pokrzywkę, swędzenie skóry,
  • trudności w przełykaniu i ucisk w gardle,
  • obrzęk warg i języka,
  • ucisk w klatce piersiowej,
  • wstrząs anafilaktyczny,
  • rzadko pojawiały się wymioty [5].

Alergia na kokos często pojawiała się u pacjentów z nadwrażliwością na orzeszki ziemne, migdały, nerkowce, pistacje, orzechy laskowe, włoskie i pekan, a także ryby, soję, pszenicę, mleko oraz jajka. Niektórzy chorzy zaobserwowali również, że wraz z dorastaniem, alergia na kokos mijała [5]. Warto też wspomnieć, że kokos może reagować krzyżowo z lateksem. Jak więc rozpoznać alergię na ten owoc? Poprzez wykonanie punktowych testów skórnych lub testów z krwi [4].

Natalia Gajek

[1] W H Yong, J., et al.,The chemical composition and biological properties of coconut (Cocos nucifera L.) water. Molecules, 2009, 14(12), 5144.
[2] Piotrkowska A., Totko-Borkusiewicz N., Klucznik A., Olej kokosowy – możliwości zastosowań kosmetycznych, Czytelnia Medyczna, https://www.czytelniamedyczna.pl/6736,olej-kokosowy-mozliwosci-zastosowan-kosmetycznych.html [dostęp: 23.10.23].
[3] Kruse L., Lor J., Ypusif R., Pongracic J.A., Fishbein A.B., Coconut allergy: Characteristics of reactions and diagnostic predictors in a pediatric tertiary care center, Annals of Allergy, Asthma & Immunology, 2021, V. 126, 5, 562-568.
[4] Iddagoda J., Gunasekara P., Handunnetti S., Jeewandara C., Karunatilake C., Malavige G.N., de Silva R., Dasanayake D., Identification of allergens in coconut milk and oil with patients sensitized to coconut milk in Sri Lanka. Clin Mol Allergy. 2022 Dec 20;20(1):14.
[5] Warren C.M., Sehgal S., Nimmagadda S.R., Gupta R., Prevalence and burden of coconut allergy in the United States, Annals of Allergy, Asthma & Immunology, 2023, 00, 1-10.
[6] Anagnostou K., Coconut Allergy Revisted, Children, 2017, 4(10), 85.