Bogactwo kokosa
Jakie korzyści przynosi nam kokos? Okazuje się, że jest ich wiele. Jest popularny nie tylko jako dodatek do deserów i słodyczy czy gotowy napój do wypicia, ale także jako składnik kosmetyków do ciała i włosów. Ma w sobie wiele cennych właściwości odżywczych, takich jak: duże ilości białka, błonnika i węglowodanów, a także nasyconych tłuszczów oraz witamin B, E i K [1]. Olej pozyskiwany z kokosa możemy znaleźć między innymi w składzie szamponów, masek do włosów, balsamów i kremów do pielęgnacji ciała oraz olejków do masażu [2].
Najprościej mówiąc, kokos ma wiele plusów i pozytywnie wpływa na organizm. Jednak z drugiej strony, zdarzały się przypadki reakcji alergicznych po spożyciu produktów zawierających kokos lub po kontakcie z kosmetykami, w których składzie się znajdował.
Alergia na kokos jest możliwa
Co prawda alergia na kokos nie jest częsta, jednakże zdarza się. Wśród publikacji naukowych możemy przeczytać, między innymi, o następujących przypadkach:
- W australijskiej publikacji opisano 35 przypadków dzieci z nadwrażliwością na kokos, w tym 9 z nich miało objawy anafilaksji. Stało się to po spożyciu mleka, wody i śmietanki kokosowej oraz pieczonego kokosa [4].
- Natomiast w Stanach Zjednoczonych specjaliści opisali 69 przypadków z reakcją alergiczną na ten owoc. U 57 pacjentów była to alergia pokarmowa, a u 10 kontaktowa [4]. W USA kokos jest oznaczany jako potencjalny alergen na opakowaniach produktów żywnościowych. Pamiętajmy jednak, że jest to owoc, a nie orzech, jak powszechnie się mówi.
- W kolejnym badaniu naukowcy zaprezentowali 298 przypadków nadwrażliwości na kokos u dzieci. Jest to grupa osób, której najczęściej dotyczy ta alergia [3].
- Co ciekawe, opisany został również przypadek alergii zawodowej w związku z nadwrażliwością na kokos. Pacjent miał alergiczne zapalenie spojówek z powodu pyłu kokosowego. Alergen ten jest znany jako Coc n 1 [4].
- W literaturze naukowej również opis szczególnego przypadku wielokrotnej reakcji alergicznej u 6-letniego dziecka, spowodowanej olejem kokosowym nakładanym na skórę. Olej ten był stosowany już od 2 tygodnia życia, kilka razy w tygodniu i nie wywoływał żadnych objawów. Dopiero po ukończeniu szóstego roku życia dziewczynka dostała rozległej pokrzywki po posmarowaniu skóry olejem kokosowym. Ta sama sytuacja powtórzyła się także 2 tygodnie później. Ponadto, rodzice zgłosili również, że córka po 30 minutach od zjedzenia lodów kokosowych doznała drapania w gardle, a także wymiotów i biegunki. Swędzenie gardła pojawiło się również po zjedzeniu ciastek zawierających kokos. Wykonano punktowe testy skórne, które były pozytywne dla kokosa [6].
Kokos i alergia – objawy
Wśród najczęstszych objawów alergii na kokos wymienia się:
- pokrzywkę, swędzenie skóry,
- trudności w przełykaniu i ucisk w gardle,
- obrzęk warg i języka,
- ucisk w klatce piersiowej,
- wstrząs anafilaktyczny,
- rzadko pojawiały się wymioty [5].
Alergia na kokos często pojawiała się u pacjentów z nadwrażliwością na orzeszki ziemne, migdały, nerkowce, pistacje, orzechy laskowe, włoskie i pekan, a także ryby, soję, pszenicę, mleko oraz jajka. Niektórzy chorzy zaobserwowali również, że wraz z dorastaniem, alergia na kokos mijała [5]. Warto też wspomnieć, że kokos może reagować krzyżowo z lateksem. Jak więc rozpoznać alergię na ten owoc? Poprzez wykonanie punktowych testów skórnych lub testów z krwi [4].