Płatki śniadaniowe przyczyną anafilaksji? - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Trendy w alergii

Płatki śniadaniowe przyczyną anafilaksji?

/ 5.

Do przeczytania w 6 minut
Płatki śniadaniowe są tak rozpowszechnione, że mają nawet swoje międzynarodowe święto, które przypada na 7 marca. Mogą jednak okazać się zdradliwe, ponieważ skrywają wiele groźnych alergenów pokarmowych. Alergeny te nie zawsze są oznaczone na etykietach.

Płatki śniadaniowe – co w składzie piszczy?

Płatki śniadaniowe na kuchennym blacie to obrazek rodem z amerykańskiego filmu. Należą one do podstawowych produktów spożywczych w USA. Ponad 20% Amerykanów spożywa płatki każdego dnia [1]. W naszym kraju są one nieco mniej popularne – 11% Polaków zjada płatki codziennie, natomiast 34% z nas sięga po nie 2–3 razy w tygodniu [2].

Płatki wypadają całkiem nieźle, jeśli chodzi o wartości odżywcze. Zawierają węglowodany złożone, błonnik, żelazo, kwas foliowy, witaminę B12 i witaminę D [1]. Występują w wielu wariantach. Możemy wybierać spośród płatków owsianych, pszennych, żytnich, jaglanych, orkiszowych, jęczmiennych, gryczanych i kukurydzianych. Największą popularnością w Polsce cieszą się jednak mieszanki typu musli, a w następnej kolejności płatki smakowe, kukurydziane, z owocami oraz crunchy (czyli granola) [2].

Dzieci jedzą płatki śniadaniowe

Niestety, takie płatki mogą zawierać mnóstwo dodanego cukru i… składniki, które potrafią wywołać silną reakcję u osób z alergiami pokarmowymi. W ich składzie nierzadko wymieniane są orzechy, sezam i inne nasiona, czyli silne alergeny, powiązane z wysokim odsetkiem anafilaksji. Oprócz tego często znajdują się tam suszone owoce, również te siarkowane, czyli poddane obróbce z użyciem związków siarki. Powodują one występowanie szeregu objawów u osób z alergią na siarczyny.

Płatki śniadaniowe mogą być też źródłem ukrytych alergenów – czyli składników, które nie zostały oznaczone na etykiecie jako alergizujące. Niedawno decyzją Głównego Inspektoratu Sanitarnego ze sklepów wycofana została granola czekoladowa z daktylami. Produkt ten zawierał niebezpieczne dla alergików orzeszki ziemne, choć nie było o nich informacji na etykiecie [3].

Przeczytaj więcej:

Granola i owies

Granola to gotowe do spożycia, pieczone, suche i chrupiące płatki śniadaniowe ze zbóż o dużej zawartości węglowodanów i błonnika oraz niskiej zawartości tłuszczu. Mieszanka może mieć całą listę składników, które występują w postaci rozdrobnionej (w płatkach, granulkach) [4].

Bazą granoli jest owies. Wszystkie odmiany owsa zawierają gluten i aweninę, czyli białko podobne do gliadyny pszenicy [5]. Alergie pokarmowe na owies zgłaszane są przede wszystkim w krajach zachodnich. Bardzo rzadko zdarzają się w Azji. Jednak to właśnie w Japonii opisano przypadek anafilaksji w reakcji na owies, którego źródłem była granola [6].

Granola w misce

Kobieta w wieku 23 lat zgłosiła wystąpienie pokrzywki uogólnionej i duszności pół godziny po zjedzeniu granoli. Pacjentka od dziecka cierpiała na łagodną postać atopowego zapalenia skóryastmę oskrzelową. Codziennie przyjmowała doustne leki przeciwhistaminowe. Wcześniej przynajmniej raz jadła płatki owsiane, ale nie zdarzyło się to, odkąd ukończyła szkołę podstawową.

Testy skórne z użyciem ekstraktów z owsa i pszenicy, które przeprowadzono u kobiety po anafilaksji, okazały się pozytywne. Sprawdzono również reakcję pacjentki na inne składniki granoli: płatki kukurydziane, żurawinę, papaję, rodzynki, migdały, kokos, ale nie stwierdzono żadnych innych alergii [6].

Co ciekawe, w Europie najwięcej przypadków alergii pokarmowych na owies odnotowuje się właśnie u osób z atopowym zapaleniem skóry (czyli z naruszoną barierą skórną), którzy wcześniej używali emolientów z owsem [6].

Przeczytaj także:

Musli i orzechy piniowe

W Belgii mężczyzna w wieku 55 lat doznał ciężkiej, niemal śmiertelnej anafilaksji, objawiającej się obrzękiem naczynioruchowym, niedociśnieniem i wstrząsem. Wystąpiła ona w reakcji na jogurt z musli zawierający orzeszki piniowe, na które – jak się później okazało – był uczulony. Kilka minut po rozpoczęciu posiłku mężczyzna poczuł swędzenie w gardle, szybko postępujący obrzęk warg i twarzy, a także duszność i zawroty głowy. Nieprzytomny został przetransportowany do szpitala. To była pierwsza reakcja na żywność u tego pacjenta i pierwszy raz, kiedy jadł jogurt z musli [7].Jogurt z musli

Anafilaksja – jak reagować?

Objawami anafilaksji są m.in. wysypka, świąd ciała, obrzęk naczynioruchowy, duszność, gwałtowny spadek ciśnienia tętniczego, kołatanie serca, silne osłabienie, nudności i wymioty [9]. Na udzielenie skutecznej pomocy osobie, która doznała wstrząsu anafilaktycznego, pozwala ampułkostrzykawka, która służy do domięśniowego podania adrenaliny (w udo) [9]. Adrenalinę najlepiej wstrzyknąć jeszcze przed przyjazdem karetki pogotowia ratunkowego. Opóźnienie podania do momentu przyjazdu pomocy medycznej to główna przyczyna śmierci z powodu anafilaksji [9].

Inne działania, które powinna podjąć osoba będąca świadkiem anafilaksji, to:

  • usunięcie czynnika, który wywołał wstrząs (np. pokarmu z ust),
  • pomoc choremu w przyjęciu innych leków zaleconych przez lekarza, np. przeciwhistaminowych (o ile jest przytomny),
  • ułożenie osoby poszkodowanej w pozycji leżącej z uniesionymi nogami,
  • wezwanie pogotowia ratunkowego i towarzyszenie choremu aż do przyjazdu zespołu ratownictwa medycznego [9].

Aleksandra Lipiec

[1] Associations of Ready-to-Eat Cereal Consumption and Income With Dietary Outcomes: Results From the National Health and Nutrition Examination Survey 2015–2018 (2022). Frontiers in Nutrition, 9, 816548. Online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9002128/

[2] Beata Drużyńska, Tomasz Szczechowicz, Próba oceny czynników wpływających na wybory konsumentów na rynku płatków śniadaniowych (2012). Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLV, 790–796. Online: https://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2012/3/790-796.pdf

[3] Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Brak deklaracji składnika alergennego – orzeszków ziemnych na polskojęzycznej etykiecie produktu pn. San Granola czekoladowa z daktylami, 300 g (2023). Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Mońkach. Online: https://www.gov.pl/web/psse-monki/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-brak-deklaracji-skladnika-alergennego–orzeszkow-ziemnych-na-polskojezycznej-etykiecie-produktu-pn-san-granola-czekoladowa-z-daktylami-300-g

[4] Eke-Ejiofor J., Beleya Ellen A., Gbarasogo Mbarabari N.,  Preparation and Evaluation of Granola – a Breakfast Cereal, Sustituted with Maize (Zea May) and Coconut (Cocos Nucifera) Blend (2016). International Journal of Nutrition and Food Sciences, 5(1), 47–52. Online: https://www.researchgate.net/publication/304364522_Preparation_and_Evaluation_of_Granola_-_a_Breakfast_Cereal_Sustituted_with_Maize_Zea_May_and_Coconut_Cocos_Nucifera_Blend

[5] Tomás-Pérez M. , Iglesias-Souto F.J., Bartolome B., Oat Allergy: Report on 2 Cases (2020). Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology, 30(3), 199–201. Online: https://www.jiaci.org/revistas/vol30issue3_5-5.pdf

[6] Ototake Y., Inomata N., Sano S., Takahashi S., Aihara M., A case of an anaphylactic reaction due to oats in granola (2015). Allergology International, 64(4), 386–387. Online: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1323893015001422?via%3Dihub

[7] Meysman M., Schelfaut D., Vincken W., A not so healthy muesli: A case report (2009). Acta Clinica Belgica, 64, 4, 366–368. Online: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19810428/

[8] Hozyasz K., Gajewska J., Ambroszkiewicz J., Hidden food allergens: peanut and gluten – in Polish foodstuffs (2004). Polski Merkuriusz Lekarski, 17(100), 374–377. Online: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15690706/

[9] Świerczyńska-Krępa M., Wstrząs anafilaktyczny (anafilaksja) – objawy, przyczyny i leczenie (2022). Medycyna Praktyczna. Online: https://www.mp.pl/pacjent/alergie/chorobyalergiczne/choroby/59318,wstrzas-anafilaktyczny-anafilaksja