Ukryte alergeny. Co powinno być, a nie zawsze jest na etykiecie? - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Trendy w alergii

Ukryte alergeny. Co powinno być, a nie zawsze jest na etykiecie?

/ 5.

Do przeczytania w 7 minut
Ukryte alergeny stwarzają ogromne zagrożenie dla alergików. Ich obecność może wynikać z przypadkowego zanieczyszczenia żywności. Zdarza się jednak, że takie alergeny – z różnych przyczyn – nie są uwzględniane na etykietach produktów. Które substancje mogą okazać się ukrytymi alergenami? Oto, co udało nam się ustalić.

Alergia pokarmowa a ukryte alergeny

Alergia pokarmowa jest rosnącym problemem zdrowotnym, który dotyczy ludzi na całym świecie, a szczególnie w krajach rozwiniętych [1,2]. Według danych epidemiologicznych ten rodzaj alergii występuje u 6–8% dzieci i 2–4% u dorosłych [2]. W kontrolowaniu alergii pokarmowej zasadniczą rolę odgrywa zidentyfikowanie, a następnie unikanie alergenu. Jednak nawet mimo uważnego czytania etykiet produktów spożywczych i eliminowania konkretnych produktów z diety ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej wciąż istnieje [3,4]. Winne temu są zwłaszcza tzw. ukryte alergeny.

Ukryte alergeny mogą odpowiadać m.in. za ciężkie reakcje anafilaktyczne [3]. Kontakt z nimi jest najczęściej przypadkowy i niemożliwy do przewidzenia. Jedne bezpośrednio zanieczyszczają dany produkt, inne znajdują się w nim w wyniku zanieczyszczenia krzyżowego [4].

Zanieczyszczenie krzyżowe polega na niezamierzonym przeniesieniu alergenów z jednego produktu na inny. Dzieje się tak np. w zakładach produkujących jednocześnie żywność zawierającą w swoim składzie alergeny (np. białka mleka krowiego) oraz żywność wolną od takich składników [8]. Do zanieczyszczeń krzyżowych dochodzi też w innych miejscach, m.in. w lodziarniach – przez nakładanie różnych porcji (smaków) lodów tą samą łyżką [1]. Używanie rękawiczek lateksowych przez osoby mające kontakt z żywnością jest potencjalną drogą transmisji alergenów lateksu [4]. Natomiast w mące mogą przenosić się roztocza kurzu domowego, które następnie trafiają do pizzy czy makaronu [4].

Poza tym istnieje wiele rzadkich alergenów, które nie są – bo nie muszą być – oznaczane na opakowaniach produktów jako substancje alergenne [4].

Kobieta robi zakupy w supermarkecie; w produktach mogą znajdować się ukryte alergeny

Prowadzi to do sytuacji, w której u wysokiego odsetka hospitalizowanych pacjentów stwierdza się anafilaksję idiopatyczną, czyli spowodowaną niezidentyfikowanymi alergenami [4]. Hiszpańscy badacze w 2007 roku przyjrzeli się 530 reakcjom alergicznym na pokarmy. Stwierdzili, że 22,4%, a więc prawie jedną czwartą z nich spowodowały nieustalone alergeny [5]. Zjawisko to stanowi zatem poważne zagrożenie i pociąga za sobą wiele konsekwencji społecznych oraz prawnych [1]. Duża odpowiedzialność spoczywa nie tylko na producentach żywności, ale również na restauratorach, hotelarzach, pracownikach firm cateringowych [1].

Alergeny ukryte w dodatkach do żywności

Alergeny mogą znajdować się w każdym produkcie, dlatego nie ma żywności w 100% bezpiecznej dla konsumentów [1]. Szczególnym problemem są wspomniane już alergeny rzadkie, wśród których dużą grupę stanowią dodatki do żywności.

Barwniki i konserwanty

Dodatki do żywności – czyli substancje służące utrzymaniu lub poprawie bezpieczeństwa, świeżości, smaku, tekstury, wyglądu produktów – uczulają bardzo rzadko. Reakcje na takie substancje obserwuje się u mniej niż 1% dorosłych i 2% dzieci, ale mogą to być reakcje silne [4]. Ekspertyza przeprowadzona przez NIK wykazała, że alergizują barwniki spożywcze, zwłaszcza syntetyczne (np. E122, E123, E110), jak również konserwanty z grupy siarczynów [6]. Niektóre z nich (np. E120 – koszenila, E124 – czerwień koszenilowa, E 129 – czerwień Allura, E223 – pirosiarczyn sodu ) zostały wskazane jako przyczyny reakcji anafilaktycznych [6,11].

Dodatki te, znajdujące się w wielu sklepowych produktach (m.in. napojach, wędlinach), są niebezpieczne zwłaszcza dla dzieci oraz alergików uczulonych na salicylany [6]. Koszenila nasila wyprysk atopowy u pacjentów pediatrycznych [4]. Jako sprawca innych niepożądanych reakcji skórnych zidentyfikowany został m.in. powszechnie stosowany benzoesan sodu (E211) [4].

Substancje zagęszczające

Do ukrytych alergenów należą też środki zagęszczające np. pektyny, które mogą uczulać zwłaszcza osoby wrażliwe na orzechy nerkowca i pistacje. Udowodniono współwystępowanie alergii na pektyny i wskazane orzechy, choć podłoże tego zjawiska nie zostało wyjaśnione [4]. Pektyny znajdują się m.in. w żelkach, które niejednokrotnie opisywano w kontekście alergii pokarmowych u dzieci [1,4]. Inny środek zagęszczający – karboksymetyloceluloza – przyczynił się do kilku przypadków anafilaksji [4].

Aromaty i przyprawy

Kolejnymi ukrytymi alergenami są przyprawy i aromaty, które znajdują się nie tylko w żywności dostępnej na sklepowych półkach, ale również w produktach domowych [4]. Uważa się, że alergia na przyprawy jest często wtórna wobec alergii wziewnej [4,12]. Dochodzi do reaktywności krzyżowej między alergenami przypraw a pyłkami (m.in. bylicy, brzozy, selera) [12]. Alergizującymi przyprawami z rodziny selerowatych są kolendra, kumin, anyż, koper włoski [12]. W literaturze opisano też przypadki reakcji anafilaktycznych na pieprz i kozieradkę oraz obrzęku naczynioruchowego po spożyciu oregano i szałwii [4]. Co istotne, kozieradka wykazuje znaczną reaktywność krzyżową z białkami orzeszków ziemnych [4].

Wśród uczulających aromatów i dodatków smakowych wymienia się m.in. ekstrakt waniliowy [13] i limonen [14].

Ukryte alergeny nie są oznaczone na etykietach

Przeczytaj także:

Alergeny na etykietach

Zawartość alergenów w żywności jest trudna do wykrycia i precyzyjnego oznaczenia [1]. Tymczasem nawet niewielkie stężenia substancji alergizujących u osób szczególnie wrażliwych mogą wywołać reakcję anafilaktyczną [1]. Stanowi to duży problem dla badaczy, którzy próbują ustalić bezpieczne poziomy głównych alergenów w produktach spożywczych [1].

Zgodnie z obecnie obowiązującym prawem koniecznie jest oznakowanie na etykietach następujących 14 substancji alergennych lub wywołujących reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten (np. pszenica, jęczmień, żyto, owies) i produkty pochodne.
  2. Skorupiaki (np. krewetki, kraby, langusty, homary) i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy (np. orzechy włoski, orzechy laskowe, migdały, pistacje) i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki (np. małże, ślimaki, małże, ostrygi, omułki, kalmary) i produkty pochodne.

Etykiety muszą informować o konkretnym rodzaju składnika powodującego alergię. Jego nazwa powinna być wyróżniona (np. innym kolorem, czcionką, tłem). W przypadku produktów sprzedawanych luzem (nieopakowanych) informacji o alergenach należy szukać na wywieszkach [7].

Naukowcy od dawna podkreślają, że obecnie obowiązująca „lista 14 alergenów” (wg Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności – EFSA) wymaga poszerzenia [10]. Cały czas powstają raporty, w których podkreśla się znaczenie kolejnych produktów i substancji alergizujących, takich jak groch, soczewica, gryka, mleko kozie i owcze, kiwi czy α-galaktoza (obecna w mięsie) [10]. Mogą one wywołać poważne reakcje alergiczne, w tym reakcje krzyżowe [10]. Należy więc spodziewać się – i mieć nadzieję – że w najbliższym czasie nastąpią zmiany w zakresie oznaczania alergenów na etykietach.

Aleksandra Lipiec

[1] Ukleja-Sokołowska N., Bartuzi Z., Alergia pokarmowa – sytuacja społeczna i prawna (2015). Alergia Astma Immunologia, 20(2), 88–93. Online: https://alergia-astma-immunologia.pl/_en/2015_20_2/aai_volume-20_issue-2_article-1228.pdf

[2] Rymarczyk B., Barbara B., Alergia pokarmowa (2018). Przedruk z książki „Alergologia – kompendium”. Termedia. Online: https://www.termedia.pl/Journal/-98/pdf-34310-10?filename=alergia%20pokarmowa.pdf

[3] Baker M.G., Saf S., Tsuang A., Nowak-Wegrzyn A., Hidden allergens in food allergy (2018). American College of Allergy, Asthma & Immunology, 121, 285–292.

[4] Tomei L., Muraro A., Giovannini M., Barni S., Liccioli G., Paladini E., Sarti L., Pessina B., Skypala I., Novembre E., Mori F., Hidden and Rare Food Allergens in Pediatric Age (2023). Nutrients, 15(6), 1386. Online: https://www.mdpi.com/2072-6643/15/6/1386

[5] Añíbarro B., Seoane F.J., Múgica M.V., Involvement of hidden allergens in food allergic reactions (2007). Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology, 17(3), 168–172. Online: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17583104/

[6] „E” w żywności bez kontroli. NIK o nadzorze nad stosowaniem dodatków do żywności (2019). Online: https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/e-w-zywnosci-bez-kontroli.html

[7] Co musi zawierać etykieta (2022). Online: https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/001770

[8] Deklarowanie alergenów w żywności (2020). Bezpieczeństwo Żywności w Praktyce. Zmiany w Prawie Żywnościowym. Online: https://bezpieczenstwozywnosci.wip.pl/nr-23-pazdziernik-2020/deklarowanie-alergenow-w-zywnosci-3855.html

[9] Mirosz P., Alergeny pokarmowe w etykietowaniu żywności. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Online: https://ncez.pzh.gov.pl/informacje-dla-producentow/alergeny-pokarmowe-w-etykietowaniu-zywnosci/

[10] Kot K., Jak deklarować alergeny? (2019). Bezpieczeństwo Żywności w Praktyce. Zmiany w Prawie Żywnościowym. Online: https://bezpieczenstwozywnosci.wip.pl/nr-5-kwiecien-2019/jak-deklarowac-alergeny-3679.html

[11] Śpiewak R., Pirosiarczyn sodu. Alergolog.eu. Online: http://www.alergolog.eu/hapten/pirosiarczyn_sodu.html

[12] Słowianek M., Leszczyńska J., Alergeny przypraw (2011). ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 3(76), 15–28. Online: https://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/2015/02/02_Slowianek.pdf

[13] Lis K., Wanilia i wanilina kontra reakcje nadwrażliwości (2023). Alergia, 3, 13–19. Online: http://alergia.org.pl/wp-content/uploads/2023/09/13-19-Lis_Wanilia-i-wanilina-kontra-reakcje-nadwrazliwosci_OK_.pdf

[14] Śpiewak R., Limonen. Alergolog.eu. Online: http://www.alergolog.eu/hapten/limonen.html