Strefa Alergii | ABC Alergii

Uczulenie na orzechy włoskie – objawy alergii, ryzyko anafilaksji

/ 5.

Data publikacji: 2024-10-03
Do przeczytania w 6 minut
Uczulenie na orzechy włoskie nie zawsze wiąże się z występowaniem jakichkolwiek objawów, lecz bywa też bardzo niebezpieczne. Dolegliwości, które mogą o nim świadczyć – wbrew pozorom – rzadko pochodzą ze strony układu pokarmowego. Co powinno wzbudzić nasze podejrzenia? I po czym poznać, że mamy do czynienia z ciężką reakcją? Poznaj tajemnice, które kryją się pod skorupką.

Orzechy włoskie – najzdrowsze ze wszystkich?

W wielu krajach, takich jak Hiszpania, Wielka Brytania czy Polska, najpopularniejszymi i najczęściej spożywanymi orzechami są orzechy włoskie. Wysokoenergetyczne, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, witaminy z grupy B i witaminę C… Nic dziwnego, że uznaje się je za produkty o niebagatelnym znaczeniu w diecie człowieka [1,2].

Wśród wszystkich orzechów to właśnie te charakteryzują się największą koncentracją cennych kwasów (69%) w bardzo korzystnych proporcjach omega-6 do omega-3 (5:1) [1,2]. Zawierają m.in. dużo kwasu α-linolenowego (ALA n-3), który jest silnym antyoksydantem. Dlatego orzechy są zalecane w profilaktyce i dietoterapii chorób sercowo-naczyniowych [2]. Udowodniono, że zmniejszają ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia i udaru mózgu [3]. Jednocześnie jednak znajdują się na liście pokarmów wywołujących ciężkie reakcje alergiczne [4].

Orzechy włoskie

Alergia na orzechy włoskie – niebezpieczna i wcale nie rzadka

Orzechy drzew (w tym włoskie) uwzględnione zostały w tzw. wielkiej dziewiątce alergenów pokarmowych, które odpowiadają za 90% reakcji alergicznych na pokarm. Składają się z wielu białek (molekuł), a niektóre z tych cząsteczek potrafią uczulać. Uczulające białka orzecha włoskiego różnią się między sobą właściwościami. W alergologii oznaczane są różnymi symbolami – od Jug r 1 do Jug r 8. Od tego, na które konkretnie białko mamy alergię (i w jakim stopniu), zależy np. rodzaj i nasilenie występujących u nas objawów. Swój profil uczulenia można sprawdzić dzięki diagnostyce molekularnej.

Badania przeprowadzone w Klinice Alergologii i Pneumonologii w Rabce-Zdroju wykazały uczulenie na orzechy włoskie u 33% leczonych tam dzieci atopowych (w wieku 0–18 lat). Dla porównania – odsetek osób uczulonych na orzechy arachidowe i laskowe w tej samej grupie wynosił aż 52% [6].

Orzechy włoskie zawierają białka zapasowe (Jug r 1, Jug r 2, Jug r 4, Jug r 6), które są związane z dużym ryzykiem wystąpienia anafilaksji [5,6]. Poza tym znajdują się w nich inne, niemal tak samo niebezpieczne cząsteczki z grupy nsLTP (Jug r 3, Jug r 8). Mogą one wywołać wstrząs szczególnie wtedy, gdy kontakt z nimi zbiega się z działaniem czynników wzmacniających przebieg reakcji alergicznej. Chodzi o tzw. kofaktory, czyli np. wysiłek fizyczny, wypicie alkoholu [6].

Alergeny orzecha włoskiego, które mogą wywoływać anafilaksję są termostabilne, co oznacza, że nie tracą swoich właściwości pod wpływem działania temperatury [9]. A więc u osoby uczulonej reakcji można spodziewać się nawet po zjedzeniu pieczonej czy gotowanej potrawy z ich zawartością.

Ciasto z orzechami włoskimi

Objawy alergii – łagodne i ciężkie

Objawami, które mogą świadczyć o alergii na orzechy włoskie, są:

  • zespół alergii jamy ustnej (obrzęk jamy ustnej, swędzenie, pieczenie) – najczęściej zgłaszany,
  • pokrzywka,
  • obrzęk naczynioruchowy,
  • astma alergiczna,
  • katar alergiczny,
  • alergiczne zapalenie spojówek,
  • dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (nudności, wymioty, biegunka),
  • reakcja anafilaktyczna (w tym wstrząs anafilaktyczny) [7,11].

Występują one zwykle w ciągu 2 godzin od spożycia.

W przypadku ciężkiej reakcji możemy mieć do czynienia z:

  • dysfagią (zaburzeniami połykania),
  • dysfonią (zaburzeniami głosu),
  • objawami ze strony dolnych dróg oddechowych (obrzękiem krtani, skurczem oskrzeli), układu krążenia (nagłym obniżeniem ciśnienia poniżej dopuszczalnych wartości) lub neurologicznymi [11].

Jak wynika z dużego badania przeprowadzonego w różnych ośrodkach badawczych w Europie, objawy łagodne lub umiarkowane dotyczą ok. 70% osób z tego rodzaju alergią, natomiast ciężkie – ok. 30% [11].

Poważnym problemem jest obecność orzechów (włoskich i innych) jako ukrytych alergenów w produktach przetworzonych [8]. Mogą one dostać się do żywności zupełnie przypadkowo, np. na etapie przygotowania w zakładzie produkcyjnym lub podczas przyrządzania posiłku w restauracji. Niestety, nawet śladowe ilości orzechów u osób silnie uczulonych mogą doprowadzić do anafilaksji [9].

Uczulenie na orzechy włoskie a reakcje krzyżowe

To jednak nie wszystko. Molekuły przypominające strukturą białka orzecha włoskiego występują w innych produktach, dlatego dochodzi do reakcji krzyżowych.

Co to znaczy? Posłużmy się przykładem. Wykazano duży stopień podobieństwa (ponad 90%) między białkami zapasowymi orzecha włoskiego i orzecha pekan, które należą do tej samej rodziny botanicznej (Juglandaceae) [5,6]. Układ odpornościowy może więc łatwo „pomylić” te białka i przy alergii na orzechy włoskie zareagować takimi samymi objawami na orzechy pekan.

Analogiczny mechanizm sprawia, że orzechy włoskie mogą krzyżować też z: orzeszkami ziemnymi, orzechami laskowymi, pistacjami, sezamem, soczewicą, soją, brzoskwinią, pomidorem, jabłkiem, kiwi [6,11].

Różne rodzaje orzechów

Molekuły z symbolem Jug r wykazują silne powiązania nie tylko z białkami występującymi w pokarmach roślinnych, ale również z tymi, które kryją się w pyłkach roślin: brzozy, traw, bylicy, platana [6,11]. W związku z tym wchodzą z nimi w szczególny typ reakcji krzyżowych, zwanych zespołem pyłkowo-pokarmowym. Dotyczy to przede wszystkim profilin (Jug r 7) oraz białek PR-10 (Jug r 5) i nsLTP (Jug r 3, Jug r 8) [6].

Właśnie reaktywność krzyżowa z pyłkami jest główną przyczyną występowania objawów alergii po orzechach włoskich (jeśli chodzi o Europę) [11]. Uczulenie na orzechy włoskie związane z pyłkiem brzozy dominuje w Europie Północnej i Środkowej. Białko Jug r 5 jest bardzo podobne do Bet v 1 – głównego alergenu brzozy [11].

Uczulenie na nsLTP (Jug r 3) związane z głównym alergenem brzoskwini rozpoznaje się głównie w Europie Południowej. Natomiast uczulenie na profilinę orzecha włoskiego (Jug r 7) występuje z podobną częstością w całej Europie [11].

Co ciekawe, badania naukowe dowiodły, że alergia na pyłki bylicy prawie czterokrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia ciężkiej alergii na orzechy włoskie [11].

[1] Wroniak M., Parzychowska J., Rękas A., Charakterystyka i porównanie wartości żywieniowej orzechów i otrzymywanych z nich olejów (2016). Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 71(3), 44–58.

[2] Goluch Z., Haraf G., Lis S., Znaczenie orzechów w diecie człowieka (2019). Nauki Inżynierskie i Technologie, 4(35), 9–27.

[3] Banach M. i in., Wytyczne PTL/KLRwP/PTK/PTDL/PTD/PTNT diagnostyki i leczenia zaburzeń lipidowych w Polsce (2021). Online: https://ptlipid.pl/wp-content/uploads/2021/09/Wytyczne-PTL2021_Wersja-Pre-Print.pdf

[4] Dubiela P. i in., Jug r 6 is the allergenic vicilin present in walnut responsible for IgE cross-reactivities to other tree nuts and seeds (2018). Scientific Reports, 8, 11366.

[5] Midun E., Radulovic S.,  Brough H., Caubetc J.-Ch., Recent advances in the management of nut allergy (2021). World Allergy Organization Journal, 14, 100491.

[6] Błażowski Ł., Kurzawa Ł., ABC diagnostyki molekularnej w alergologii. Część I–IV (2022).

[7] Ortega-Martin L. i in., Age and Geographical Location Determine the Molecular Pattern of Walnut Allergy in Madrid, Spain (2024). Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology, 34(5).

[8] Costa J., Carrapatoso I., Oliveira M.B.P.P., Mafra I., Walnut allergens: molecular characterization, detection and clinical relevance (2014). Clinical & Experimental Allergy, 44(3), 319–341.

[9] Ukleja-Sokołowska N., Bartuzi Z., Alergia pokarmowa – sytuacja społeczna i prawna (2015). Alergia Astma Immunologia, 20(2), 88–93.

[10] Sybilski A.J., Alergia krzyżowa (2017). Medycyna po Dyplomie. Online: https://podyplomie.pl/medycyna/26570,alergia-krzyzowa

[11] Lyons S.A. i in., Walnut allergy across Europe: Distribution of allergen sensitization patterns and prediction of severity (2021). The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice, 9(1), 225–235.