Stały pokarm w diecie dziecka. Kiedy i w jakiej kolejności? - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Trendy w alergii

Stały pokarm w diecie dziecka. Kiedy i w jakiej kolejności?

/ 5.

Do przeczytania w 5 minut
Czy czas, w którym wprowadzimy stały pokarm do diety dziecka ma znaczenie w rozwoju alergii pokarmowej? Okazuje się, że ma. Kiedy więc w menu naszych maluchów powinny pojawić się posiłki stałe?

Żywienie niemowląt – zalecenia podstawowe

dziecko z matką

Zgodnie z zaleceniami Komitetu do spraw Żywienia ESPGHAN (Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii Dziecięcej, Hepatologii i Żywienia), sposób żywienia zdrowych niemowląt przez okres co najmniej 4. miesięcy (17 tygodni)  powinien obejmować wyłącznie (pełne) karmienie piersią [3]. Eksperci podkreślają, że ta metoda żywienia jest najkorzystniejsza dla dziecka w pierwszych miesiącach jego życia.

Warto podkreślić, że pokarm kobiecy zawiera cenne składniki odżywcze i jest dla niemowlęcia naturalny: dostosowany do możliwości przyswajania i metabolizowania. Badania pokazują, że dzieci karmione mlekiem matki rzadziej chorują, m.in. na alergie pokarmowe. Mleko kobiece jest naturalną tarczą ochronną przed ryzykiem pojawienia się alergii na białka mleka krowiego i białka roślinne [2].

W profilaktyce zdrowia dziecka zaleca się utrzymanie karmienia dziecka mlekiem naturalnym przez okres 6 miesięcy (26 tygodni) [1]. Natomiast w żywieniu niemowląt niekarmionych piersią pojawiają się preparaty zastępujące pokarm kobiecy. Ich skład uwzględnia specyficzne potrzeby żywieniowe rozwijającego się dziecka.

Pokarmy stałe w diecie niemowląt

Prawidłowe żywienie człowieka opiera się na dostarczaniu energii z niezbędnych składników odżywczych. Ich łączna ilość powinna być dostosowana m.in. do wieku i masy ciała. Są nimi: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne.

Intensywnie rosnący organizm dziecka wykazuje duże zapotrzebowanie na różne składniki pokarmowe. Z drugiej strony niemowlę jest narażone na wszelkie niedobory żywieniowe. Na pewnym etapie rozwoju dziecka naturalnie zwiększa się więc zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze: białko, witaminy (A, E, K) i pierwiastki śladowe (m.in. żelazo i cynk).

Definicja żywienia uzupełniającego odnosi się do rozszerzania diety niemowlęcia o wszystkie pokarmy stałe i płynne,  inne niż pokarm matki lub preparaty zastępcze (mleko modyfikowane) [6]. Wprowadzenie stałego pokarmu do diety dziecka to ważny etap w jego rozwoju. To moment, w którym niemowlę zaczyna regularnie odzwyczajać się od spożywania wyłącznie samego mleka matki lub modyfikowanego.

Pokarmy uzupełniające to posiłki przygotowane w formie półpłynnej lub zmiksowanej, czyli takiej, które dziecko bezpiecznie połknie bez ryzyka zakrztuszenia się. Zalecane są więc kaszki, kleiki, papki, purée i zupki krem.

pokarm stały w diecie dziecka, małe dziecko je zupę z pomarańczowej miseczki

Kiedy podawać dziecku stałe pokarmy?

Zgodnie z rekomendacją Instytutu Matki i Dziecka, rozszerzanie diety niemowlęcia należy rozpocząć po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia [1].

Między 4. a 6. miesiącem życia u większości niemowląt rozwija się umiejętność utrzymywania głowy i szyi. Tym samym dziecko może utrzymać się w bezpiecznej pozycji z podparciem podczas jedzenia. Niemowlę nabywa sprawności w spożywaniu pokarmów stałych, dzięki ich rozdrabnianiu językiem, silnemu odruchowi ssania, a kolejno umiejętnościom gryzienia i żucia [4].

Żywienia uzupełniającego nie powinno wprowadzać się przed ukończeniem przez niemowlę 4. miesiąca życia, wynika to z faktu rozwijających się stopniowo umiejętności i dojrzałości nerwowo-mięśniowej.

Pokarm stały w jadłospisie małego dziecka – harmonogram

Zdrowo rozwijające się niemowlę w okresie między 4., a 6. miesiącem życia nabiera umiejętności otwierania ust przy zbliżaniu łyżeczki. W ten sposób komunikuje gotowość do przyjęcia pokarmu. Pierwszy jadłospis dziecka obejmować powinien różne grupy produktów: warzywa, owoce, zboża, mięso, ryby i jaja.

O ile w najnowszych rekomendacjach nie ustala się sztywnej kolejności wprowadzania produktów stałych, tak zaleca się, aby w jadłospisie dziecka warzywa pojawiły się przed owocami. Smak warzyw jest przez niemowlęta trudniej akceptowalny niż słodki smak owoców [5].

Niemowlętom należy podawać pokarmy o różnych smakach i konsystencji odpowiedniej do etapu rozwoju. Zaleca się, aby początkowo podawać dzieciom posiłki jednoskładnikowe. W ten sposób rodzic łatwiej wychwyci potencjalnie alergizujące lub źle tolerowane przez dziecko pokarmy.

Warzywa i owoce: 4-6 m.ż.

Rodzaj warzyw i owoców występujących w jadłospisie dziecka w większości wiąże się z preferencjami smakowymi rodziców i zwyczajami żywieniowymi panującymi w domu. Do diety wprowadza się kolejno warzywa, a następnie owoce z zachowaniem sezonowości, a tym samym dostępności. W tej grupie produktów zazwyczaj znajdują się: marchewka, ziemniak, bataty, dynia, jabłko, banan, owoce cytrusowe.

pokarm stały, dziecko je zupę

Produkty zbożowe: 4-6 m.ż.

Produkty zbożowe dostarczają energii, cennego białka oraz witamin i składników mineralnych (magnez, fosfor, żelazo) niezbędnych dla prawidłowego rozwoju niemowlęcia. Warto wybierać produkty najmniej przetworzone. W tej grupie występują m.in.: kaszki, kleiki oraz naturalne płatki zbożowe (jaglane, jęczmienne, pszenne, ryżowe, z amarantusa, z komosy ryżowej).

Mięso, ryby, jaja: 5-6 m.ż.

  • Mięso to ważne źródło białka i najlepsza strategia zaopatrzenia dziecka w żelazo, cynk i witaminy z grupy B. Do jadłospisu dziecka wprowadzany jest: kurczak, indyk, mielone mięso wołowe, jagnięcina lub królik. Zamiennikiem tej grupy produktów są rośliny strączkowe (np. soczewica, ciecierzyca czy fasola).
  • Tłuste ryby morskie DHA (np. śledź, szprota, łosoś) uzupełniają dietę niemowlęcia w białko, dostarczając niezbędnych dla prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego kwasów tłuszczowych.
  • Jaja można wprowadzać w tym samym czasie co pozostałe pokarmy diety uzupełniającej niemowlęcia [5][6].

Pokarmy potencjalnie alergizujące

Obecne rekomendacje, oparte na badaniach jasno wskazują na możliwość wprowadzania do diety małego dziecka pokarmów z grupy potencjalnie alergizujących – bez konieczności ich opóźniania czy eliminowania. W tej grupie znajduje się m.in. gluten, ryby, jaja, orzeszki ziemne i mleko krowie. Warto jednak skonsultować się ze specjalistą i ustalić plan żywieniowy dziecka, zwłaszcza gdy może być ono obciążone ryzykiem choroby alergicznej [4][5][6][7].

Agnieszka Reptowska

___________________
Więcej o alergii na pokarm u dzieci przeczytasz TUTAJ:

[1] Instytut Matki Dziecka, red. H. Weker, M. Barańska; Żywienie niemowląt i małych dzieci. Zasady postępowania w żywieniu zbiorowym, Zalecany sposób żywienia dzieci w przedziale wiekowym od 0 do 3 lat – wytyczne; Warszawa 2014

[2] H. Ciborowska, A. Rudnicka; Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego czlowieka; Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2016

[3] M. Fewtrell, J. Bronsky, C. Campoy, M. Domellof, N. Embleton, N. Fidler Mis, I. Hojsak, J. M. Hulst, F. Indrio, A. Lapillonne, C. Molgaard; Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition; Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, Vol. 64, Nr 1, January 2017

[4] red. H. Weker, B. Kowalewska-Kantecka, A. Oblacińska, G. Rowicka, I. Tabak, M. Jodkowska, L. Kluba, M. Barańska, H. Dyląg, M. Strucińska; O żywieniu i aktywności fizycznej dzieci Prosto, nowocześnie, praktycznie. Poradnik żywienia i aktywności fizycznej dziecka od narodzin do 13. roku życia; Ministerstwo Zdrowia

[5] M.Czyrynda-Koleda, M. Jarzynka-Jendrzejewska, m. Stromkie-Złomaniec, E. Sypnik-Pogorzelska; Żywienie dziecka w pierwszym roku życia; Wydawnictwo RM, Warszawa 2018 r.

[6] M. Grzymisławski, M. Moszak; Żywienie człowieka zdrowego i chorego, wyd. III; Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2022 r.

[7] A. Taraszewska; Żywienie zdrowych niemowląt – zaktualizowane wytyczne;  Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej: https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/zywienie-zdrowych-niemowlat-zaktualizowane-wytyczne/ (dostęp: 31.07.2023 r.))