Kilka tygodni temu jeden z Tik-Tok’erów zamieścił w serwisie film, na którym mrozi w butelce miód. Jak sam przyznał, zrobił to z ciekawości. Ku jego zaskoczeniu słodka substancja znacząco zmieniła konsystencję, choć nie zamarzła. Film okazał się hitem Tik-Toka, a jego autor natychmiast znalazł kolejnych naśladowców. Moda na mrożenie miodu obiegła serwis i rozpoczęła ekspansję również na innych internetowych platformach.
Nie uszła też uwadze specjalistów od żywienia. Zareagowali na nią lekarze i dietetycy. Z jednej strony podkreślali prozdrowotne i antybakteryjne właściwości miodu, ale przestrzegali przed nadużywaniem tego produktu. Tłumaczą co prawda, że jest zdrowszy niż czysty cukier, ale nadal jest bardzo wysoko kaloryczny. W jednej łyżce miodu jest około 65 kcal.
Musimy mieć świadomość, że najliczniejszą grupę związków chemicznych zawartych w słodkiej substancji stanowią cukry. Ich poziom w zależności od rodzaju miodu waha się od 68 do 78%. Znajdziemy w nim niemal po połowie fruktozę i glukozę z mniejszą domieszką sacharozy [1].
Czy alergia na miód jest możliwa?
Spożywanie dużej ilości miodu może mieć wpływ na stan naszego uzębienia. Spowoduje także podniesienie poziomu glukozy we krwi, a na dłuższą metę może przyczynić się do zwiększenia masy ciała.
Miód w dużych ilościach może mieć także wpływ na zdrowie alergików. Co prawda, jak podają specjaliści, przypadki wystąpienia silnych objawów alergii na miód są sporadyczne. Natomiast na słodki specjał powinny uważać osoby z alergią na pyłki[2].
Skąd alergia na miód?
Miód pszczeli zawiera dużą ilość pyłku roślin, a także zarodników grzybów i glonów. Dlatego osoby uczulone na pyłki występujące w powietrzu mogą dodatkowo reagować objawami alergii po spożyciu miodu. Wywołują ją m.in. ziarna pyłku roślin z rodziny astrowatych, pyłek traw, brzozy, leszczyny, bylicy czy ambrozji, które także można znaleźć w miodzie[3].
Objawy mogą również wystąpić u osób uczulonych na jad pszczeli, ze względu na to, że w miodzie może znajdować się także ślina tych owadów oraz części ich ciała.
Jak objawia się alergia na miód? Okazuje się, że nie daje jednolitych symptomów.
U osób z nadwrażliwością mogą wystąpić łagodne zaburzenia dermatologiczne, objawy ze strony układu oddechowego, pokarmowego czy reakcja anafilaktyczna. [4]