Strefa Alergii | Trendy w alergii

Słodkie szaleństwo, czyli alergia na miód

/ 5.

Data publikacji: 2021-08-13
Do przeczytania w 3 minuty
Od niedawna Tik-Tok opanowała moda na mrożony miód. Nowych filmów z przygotowania słodkiego specjału ciągle przybywa. Okazuje się jednak, że moda wprost z Internetu może być dla nas groźna. Szkody może przynieść także alergikom.

Kilka tygodni temu jeden z Tik-Tok’erów zamieścił w serwisie film, na którym mrozi w butelce miód. Jak sam przyznał, zrobił to z ciekawości. Ku jego zaskoczeniu słodka substancja znacząco zmieniła konsystencję, choć nie zamarzła. Film okazał się hitem Tik-Toka, a jego autor natychmiast znalazł kolejnych naśladowców. Moda na mrożenie miodu obiegła serwis i rozpoczęła ekspansję również na innych internetowych platformach.

 

Nie uszła też uwadze specjalistów od żywienia. Zareagowali na nią lekarze i dietetycy. Z jednej strony podkreślali prozdrowotne i antybakteryjne właściwości miodu, ale przestrzegali przed nadużywaniem tego produktu. Tłumaczą co prawda, że jest zdrowszy niż czysty cukier, ale nadal jest bardzo wysoko kaloryczny. W jednej łyżce miodu jest około 65 kcal.
Musimy mieć świadomość, że najliczniejszą grupę związków chemicznych zawartych w słodkiej substancji stanowią cukry. Ich poziom w zależności od rodzaju miodu waha się od 68 do 78%. Znajdziemy w nim niemal po połowie fruktozę i glukozę z mniejszą domieszką sacharozy [1].

Czy alergia na miód jest możliwa?

Spożywanie dużej ilości miodu może mieć wpływ na stan naszego uzębienia. Spowoduje także podniesienie poziomu glukozy we krwi, a na dłuższą metę może przyczynić się do zwiększenia masy ciała.
Miód w dużych ilościach może mieć także wpływ na zdrowie alergików. Co prawda, jak podają specjaliści, przypadki wystąpienia silnych objawów alergii na miód są sporadyczne. Natomiast na słodki specjał powinny uważać osoby z alergią na pyłki[2].

Skąd alergia na miód?

Miód pszczeli zawiera dużą ilość pyłku roślin, a także zarodników grzybów i glonów. Dlatego osoby uczulone na pyłki występujące w powietrzu mogą dodatkowo reagować objawami alergii po spożyciu miodu. Wywołują ją m.in. ziarna pyłku roślin z rodziny astrowatych, pyłek traw, brzozy, leszczyny, bylicy czy ambrozji, które także można znaleźć w miodzie[3].
Objawy mogą również wystąpić u osób uczulonych na jad pszczeli, ze względu na to, że w miodzie może znajdować się także ślina tych owadów oraz części ich ciała.
Jak objawia się alergia na miód? Okazuje się, że nie daje jednolitych symptomów.

U osób z nadwrażliwością mogą wystąpić łagodne zaburzenia dermatologiczne, objawy ze strony układu oddechowego, pokarmowego czy reakcja anafilaktyczna. [4]

[1] I. Jasicka-Misiak, P. Kafarski, Chemiczne markery miodów odmianowych, Chemik 2014, 68, 4, 335–340
[2] A. Kruczek, A. Stacewicz, M. Puc, Pyłek kwiatowy w produktach pszczelich, Alergoprofil 2015
[3] B. Kędzia, E. Hołderna – Kędzia, Alergenne działanie miodu pszczelego, Acta Agrobotanica, 2006
[4] J. Jagiełło, E. Kołeczek, M. Horochowska, Z. Zdrojewicz, A. Głowaczewska, Bursztynowe źródło zdrowia – zastosowanie miodu we współczesnej medycynie, Medycyna Rodzinna 2018