Pytacie - odpowiadamy. O alergii pokarmowej - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Trendy w alergii

Pytacie – odpowiadamy. O alergii pokarmowej

/ 5.

Do przeczytania w 4 minuty
Czy mając alergię na mleko mogę jeść masło klarowane? Dlaczego, mimo diety eliminacyjnej, mam objawy? Jak rozszerzać dietę u dziecka? To tylko kilka pytań, które nam zadaliście. Oczywiście będziemy na nie odpowiadać. Dzisiaj porozmawiamy o alergii pokarmowej.

Pytanie: U małego dziecka podczas rozszerzania diety pojawiają się zmiany skórne. Czekać do całkowitego wygojenia się zmian i dopiero wtedy zacząć podawać kolejny produkt?

Odpowiedź: Zmiany skórne pojawiające się po podaniu pokarmu powinny być leczone specjalnie do tego przeznaczonymi miejscowo działającymi środkami leczniczymi. Zmiany skórne nie leczone mogą goić się aż do 6 tygodni. Będą więc powodować nadmierne wstrzymywanie rozszerzania diety.

Pytanie: Jestem po roku stosowania ścisłej diety eliminacyjnej. Czy wprowadzając uczulający pokarm na nowo do diety mogą spodziewać się innej reakcji alergicznej niż przed eliminacją?

Odpowiedź: Tak, reakcja organizmu może być inna niż przed eliminacją. Podczas diety wykluczającej może dojść do nabycia tolerancji pokarmowej. Niestety może być też tak, że alergia się pogłębi i jej objawy będą jeszcze bardziej dokuczliwe. Nie da się w żaden sposób przewidzieć, co wydarzy się u konkretnego pacjenta podczas wdrażania diety eliminacyjnej. Można natomiast monitorować ewentualny spadek specyficznych przeciwciał IgE podczas trwania eliminacji.

Pytanie: Czy to możliwe, aby moje dziecko miało alergię na wszystkie owoce?

Odpowiedź: W przypadku alergii na pyłki drzew i traw istnieje taka możliwość, że większość surowych owoców będzie powodować objawy alergii. Wszystko za sprawą reakcji krzyżowych. Warto też obserwować pojawianie się objawów po owocach zapieczonych lub ugotowanych. Należy też ocenić sezonowość objawów po spożywaniu surowych owoców.

o alergii pokarmowej, chłopiec pije mleko

Pytanie: Dziecko z alergią na białka jaja kurzego i białka mleka krowiego, mimo eliminacji wciąż ma objawy alergii. Dlaczego?

Odpowiedź: Najpierw należy zweryfikować dietę pod kątem ukrytych źródeł alergenów. Białka mleka i białka jaja potrafią ukrywać się w wędlinach, pieczywie, przyprawach oraz wielu innych produktach. Dlatego należy zawsze dokładnie czytać skład przed ich zakupem. Kolejnym aspektem, który należy wziąć pod uwagę, jest możliwość istnienia większej ilości alergii u dziecka.

Pytanie: Czy alergia pokarmowa zawsze objawia się wysypką na twarzy lub nieładnym stolcem?

Odpowiedź: Objawy alergii pokarmowej mogą objawiać się zarówno wysypką na twarzy i brzydkim stolcem, jak i alergicznym nieżytem nosa, zmianami skórnymi pojawiającymi się na różnych częściach ciała, wymiotami, bólem brzucha, opuchlizną warg i języka, zaparciami, trudnościami w oddychaniu oraz wstrząsem anafilaktycznym. Każdy alergen może wywoływać zupełnie inne objawy alergii u tej samej osoby.

Pytanie: Czy w przypadku alergii na białka mleka krowiego mogę pić mleko bez laktozy?

Odpowiedź: Nie, absolutnie nie. Laktoza jest cukrem mlecznym, natomiast za objawy  alergii odpowiadają białka mleka krowiego, które w produktach bez laktozy nadal są obecne.

Pytanie: Czy można próbować włączyć do diety jajka przepiórcze w przypadku stwierdzonej alergii na białka jaja kurzego?

Odpowiedź: W przypadku stwierdzenia alergii, eliminacji podlegają wszystkie jajka, również innych gatunków ptaków ze względu na bardzo duże prawdopodobieństwie występowania reaktywności krzyżowej między nimi.

Pytanie: Po zjedzeniu chleba pszennego odczuwam ból brzucha oraz wzdęcia. Powinnam myśleć o alergii pokarmowej, czy raczej wykonać badania w kierunku celiakii?

Odpowiedź: Na początek należy się zastanowić, czy objawy występują również po spożyciu samych ziaren pszenicy, czy tylko po chlebie i czy chleb jest własnoręcznie wykonywany, czy też kupiony w sklepie. Jest to ważne z tego względu, ponieważ chleb w sklepie często nie jest wykonany jedynie z samej pszenicy, a z różnych produktów i półproduktów i może się okazać, że to właśnie one odpowiadają za wyżej wymienione objawy. Kolejnym aspektem na który należy zwrócić uwagę jest to, czy objawy występują również po spożyciu żyta, orkiszu i jęczmienia, ponieważ wszystkie te zboża są zbożami glutenowymi. Występowanie objawów po tych wszystkich ziarnach glutenowych będzie skłaniać do wykonania diagnostyki w kierunku celiakii w pierwszym kroku diagnostycznym, następnie dobrze będzie wykonać diagnostykę w kierunku alergii na pszenicę, ponieważ celiakia i alergią mogą iść w parze.

małe pomidorki

Pytanie: Czy w przypadku alergii na białka mleka krowiego mogę spożywać masło klarowane?

Odpowiedź: Trudno jest na to pytanie odpowiedzieć tak lub nie, nie znając konkretnych alergizujących białek u danej osoby. Jeśli alergia dotyczy białek serwatkowych, to nawet jeśli masło klarowane nie będzie dostatecznie oczyszczone z białek mleka, to osoba z alergią na te białka najprawdopodobniej nie będzie odczuwała objawów alergii. Natomiast jeśli dana osoba ma alergię na kazeinę, to ze względu na obecność pojedynczych białek kazeiny w maśle klarowanym, osoba z alergią może odczuwać objawy po spożyciu masła klarowanego. Istotne jest to, że nie da się w żaden sposób sprawdzić czystości masła klarowanego przed jego spożyciem.

Pytanie: Czy czerwone plamy na skórze po zjedzeniu ogórka kiszonego mogą świadczyć o alergii pokarmowej?

Odpowiedź: W pierwszej kolejności należy sprawdzić, czy plamy występują również po ogórku surowym. Jeśli tak, to najprawdopodobniej będzie to alergia na ogórki. Natomiast jeśli objawy występują tylko po kiszonym ogórku, to najprawdopodobniej za objawy będzie odpowiadać nietolerancja histaminy, której w produktach kiszonych i fermentowanych jest bardzo dużo.