Mleko wielbłądzie. Czy może być alternatywą dla mleka krowiego? - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Trendy w alergii

Mleko wielbłądzie. Czy może być alternatywą dla mleka krowiego?

/ 5.

Do przeczytania w 5 minut
Mleko wielbłądzie to dla nas wciąż egzotyka. Od lat jest jednak przedmiotem pogłębionych badań, które dowodzą, że wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Choć ma podobny smak, pod względem składu znacznie różni się od mleka krowiego. A to bardzo ważna informacja dla alergików.

Co zawiera mleko wielbłądzie? Skład, właściwości

Pod względem wartości odżywczych mleko wielbłądzie przewyższa mleko bydlęce i jest bardzo zbliżone do mleka ludzkiego [3]. Łatwiej się trawi, a poza tym zawiera niezbędne w diecie człowieka aminokwasy i wysoki procent β-kazein [3,8]. Charakteryzuje się dużą – większą niż w mleku krowim – zawartością białek pełniących funkcje ochronne. Chodzi o immunoglobuliny (zgodne z ludzkimi), laktoferynę, lizozym, laktoperoksydazę [3,8]. Działają one przeciwbakteryjnie, przeciwnowotworowo, przeciwcukrzycowo [3].

U osób z cukrzycą mleko wielbłądzie w ciągu 3 miesięcy potrafi zmniejszyć poziom glukozy we krwi i pomóc w leczeniu insulinooporności [11]. Analiza wyników różnych badań wykazała też, że długotrwałe (> 6 miesięcy) spożywanie takiego mleka przez cukrzyków przyczynia się do poprawy profilu lipidowego. Zmniejsza poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL [10,11].

Mleko wielbłądzie w misce na pustyni

Mleko wielbłądzie wykazuje również właściwości istotne dla alergików. Podobnie jak w mleku kobiecym, brakuje w nim alergizującej β-laktoglobuliny (Bos d 5) [3]. To białko serwatkowe wywołuje objawy u nawet u 76% osób z alergią na białka mleka krowiego (ABMK) [2,8]. Struktura innego alergennego białka – β-kazeiny – w mleku wielbłądzim jest odmienna niż w mleku krowim. Badania laboratoryjne i testy skórne u osób uczulonych wykazały, że różnice w budowie białek mleka krowiego i wielbłądziego są duże. To zaś przekłada się na różnice w alergenności [7].

Mleko wielbłądzie – smak

Mleko wielbłądzie określa się jako łagodne w smaku, podobne do mleka krowiego, dużo mniej charakterystyczne niż kozie i owcze odpowiedniki. Smak takiego mleka zależy od tego, czym karmiony jest wielbłąd (słodki – zielona pasza, słony – wysuszone ostańce roślin) [7].

Egzotyka czy nowy standard?

Mimo licznych właściwości prozdrowotnych i walorów smakowych mleko wielbłądzie oraz wytwarzane z niego produkty są wciąż rzadko spotykane w Europie. Co prawda w postaci mrożonej lub sproszkowanej można je już kupić w wielu krajach (również w Polsce), ale dostęp do takiego mleka wciąż pozostaje ograniczony [8].

Małe rozpowszechnienie mleka wielbłądziego wynika przede wszystkim z różnic w populacji bydła mlecznego (ok. 1,5 mld) [4] i wielbłądów (ok. 37 mln) [5]. Aż 90% światowej populacji wielbłądów zamieszkuje tereny północnej i wschodniej Afryki, Półwyspu Arabskiego i w południowo-zachodniej Azji [5]. Według FAO (2019) w produkcji mleka wielbłądziego (90%) przodują kraje afrykańskie (takie jak Somalia, Sudan, Nigeria, Kenia). Następnie są państwa azjatyckie (m.in. Indie, Jemen, Arabia Saudyjska) [3].

Wielbłąd

W tym kontekście duże znaczenie ma fakt, że takie mleko wymaga odmiennej obróbki niż mleko krowie. Do jego przetwórstwa potrzeba więc innej infrastruktury. W celu zachowania naturalnej wartości odżywczej mleka wielbłądziego konieczne jest m.in. utrzymanie stabilności cieplnej. A żeby możliwa była dystrybucja, mleko musi mieć długi okres przydatności do spożycia [3]. Mleko wielbłądzie przetwarzają nowoczesne mleczarnie w Arabii Saudyjskiej i Mauretanii [7].

Odnotowano jednak, że w ostatnich dwóch dekadach światowa produkcja mleka wielbłądziego znacznie wzrosła – aż o 94%. Tendencja wzrostowa okazała się większa tylko w przypadku mleka bawolego, którego obecnie produkuje się o 111% więcej [8].

Mleko wielbłądzie dla dzieci z alergią na białka mleka krowiego – tak czy nie?

Mleko wielbłądzie coraz częściej wskazywane jest jako realna alternatywa dla mleka krowiego. Potrzeba znalezienia zamiennika wiąże się z narastającym problemem ABMK [1]. Rozpowszechnienie tej alergii jest największe wśród niemowląt i małych dzieci – wynosi od 1,9% do 3,2% [2]. Według niektórych badaczy wzrost przypadków ABMK wiążę się ze wzrostem liczby dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym zamiast piersią [1].

Mleko wielbłądzie w szklanych butelkach i szklankach

Przy ABMK nie powinno się spożywać mleka innych przeżuwaczy, takich jak kozy i owce. Powodem jest duże podobieństwo białek (sięgające nawet 90%), które wiąże się z ryzykiem wystąpienia reakcji krzyżowej i anafilaksji [6,7]. Alergicy nietolerujący białek mleka krowiego zazwyczaj nie reagują natomiast na białka mleka kobylego, oślego i właśnie wielbłądziego [7].

Zdaniem niektórych badaczy mleko wielbłądzie bardziej niż krowie nadaje się do produkcji mleka „humanizowanego”, czyli imitującego kobiece, które jest jego substytutem w żywieniu niemowląt. Naukowcy ci uważają, że mogłoby stanowić zamiennik dla dzieci z alergiami [8,9].

Czy zatem mleko wielbłądzie w przyszłości zastąpi mleko krowie osobom z ABMK? Taka możliwość istnieje, ale póki co jest czysto teoretyczna. Wiedza na temat mleka wielbłądów i możliwości jego wykorzystania, a także zainteresowanie tego typu zamiennikiem, wciąż pozostają niewielke [8].

Aleksandra Lipiec

[1] Ukleja-Sokołowska N., Bartuzi Z., Epidemiologia i naturalny przebieg alergii na białka mleka krowiego (2015). Alergia Astma Immunologia, 20 (1), 5–11. Online: https://www.alergia-astma-immunologia.pl/2015_20_1/aai_volume-20_issue-1_article-1215.pdf

[2] Krauze A., Alergia na białko mleka krowiego – postacie kliniczne (2015). Alergia Astma Immunologia, 20(1), 12–16. Online: https://www.alergia-astma-immunologia.pl/2015_20_1/aai_volume-20_issue-1_article-1216.pdf

[3] Ho T.M., Zou Z., Bansal N., Camel milk: A review of its nutritional value, heat stability, and potential food products (2022). Food Research International, 153, 1108–70. Online: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35227464/

[4] Litwińczuk Z., Barłowska J., Populacja bydła mlecznego w Polsce i jej przydatność dla mleczarstwa (2015). Przegląd hodowlany, 4(83), 3–10. Źródło: http://ph.ptz.icm.edu.pl/wp-content/uploads/2016/12/2-Litwi%C5%84czuk-pdf.pdf

[5] Czyż K., Dobrzański Z., Cwynar P., Wyrostek A., Hodowla wielbłądowatych w Polsce – stan obecny i perspektywy (2022). Przegląd Hodowlany, 6, 23–27. Online: http://ph.ptz.icm.edu.pl/wp-content/uploads/2022/11/5-Czy%C5%BC.pdf

[6] Brzezina W., Alergia na kazeinę. Czym zastąpić mleko? Strefa Alergii. Online: https://strefaalergii.pl/abc-alergii/alergia-na-kazeine/

[7] Hozyasz K.K., Słowik M., Mleka inne niż ogólnodostępne krowie – argumenty za i przeciw (2013).

[8] Barłowska J., Litwińczuk Z., Pastuszka R., Alergenność mleka różnych gatunków zwierząt w porównaniu do kobiecego (2016). Postępy Hig Med Dosw, 70, 1451–1459. Online: https://phmd.pl/resources/html/article/details?id=142563&language=pl#152854

[9] El-Hatmi H., Girardet J.-M., Gillard J.-L., Habib Yahyaoui M., Attia H., Characterisation of whey proteins of camel (Camelus dromedarius) milk and colostrum (2007). Small Ruminant Research, 70(2–3), 267–271. Online: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0921448806000939

[10] Khalid N. i in., Effect of camel milk on lipid profile among patients with diabetes: a systematic review, meta-analysis, and meta-regression of randomized controlled trials (2023). BMC Complementary Medicine and Therapies, 4, 23(1), 438. Online: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38049802/

[11] Mirmiran P., Ejtahed H.-S., Angoorani P, Eslami F., Azizi F., Camel Milk Has Beneficial Effects on Diabetes Mellitus: A Systematic Review (2017). International Journal of Endocrinology and Metabolism, 15(2): e42150. Online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5626114/