Składniki
- 0,5 średniej cukinii,
- 0,5 cebuli,
- ząbek czosnku,
- 3 suszone pomidory,
- jajko,
- 4 łyżki płatków owsianych,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- pół opakowania jogurtu wysokobiałkowego typu Skyr,
- łyżka majonezu,
- garść pomidorków koktajlowych,
- łyżeczka szczypiorku.
Jak przygotować placki z cukinii bez mąki?
- Cukinię zetrzeć na średnich oczkach. Odcisnąć nadmiar wody, dodać drobno pokrojoną cebulę, pokrojone suszone pomidory oraz czosnek.
- Wbić jajko, wsypać płatki owsiane, dodać szczyptę soli oraz pieprzu. Odstawić masę na kilka minut.
- Oliwę rozgrzać na patelni. Małe placki smażyć pod przykryciem z dwóch stron. W masy powstaje około 6–7 małych placków.
- Podawać z jogurtem, łyżką majonezu i pomidorkami. Posypać szczypiorkiem.
Kalorie, makroskładniki, alergeny (6–7 małych placków) | Wartość |
Zawartość białka | 30 g |
Zawartość tłuszczów | 22 g |
Zawartość węglowodanów | 57 g |
Alergeny | jajo, mleko, zboża zawierające gluten (owies) |
Kaloryczność | 515 kcal |