Placki z cukinii bez mąki - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Placki z cukinii bez mąki

/ 5.

Do przeczytania w 3 minuty
Placki z cukinii bez mąki to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych czy innych ciężkich przekąsek o dużej zawartości tłuszczów i węglowodanów. Ich główny składnik – cukinia – jest warzywem znanym z delikatnego smaku i niskiej zawartości kalorii. Jak z cukinią komponują się suszone pomidory? Wypróbujcie ten przepis, by się o tym przekonać!

Składniki

  • 0,5 średniej cukinii,
  • 0,5 cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • 3 suszone pomidory,
  • jajko,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • pół opakowania jogurtu wysokobiałkowego typu Skyr,
  • łyżka majonezu,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • łyżeczka szczypiorku.

Placki z cukinii bez mąki

Jak przygotować placki z cukinii bez mąki?

  1. Cukinię zetrzeć na średnich oczkach. Odcisnąć nadmiar wody, dodać drobno pokrojoną cebulę, pokrojone suszone pomidory oraz czosnek.
  2. Wbić jajko, wsypać płatki owsiane, dodać szczyptę soli oraz pieprzu. Odstawić masę na kilka minut.
  3. Oliwę rozgrzać na patelni. Małe placki smażyć pod przykryciem z dwóch stron. W masy powstaje około 6–7 małych placków.
  4. Podawać z jogurtem, łyżką majonezu i pomidorkami. Posypać szczypiorkiem.

Placki z cukinii bez mąki

Kalorie, makroskładniki, alergeny
(6–7 małych placków)
Wartość
Zawartość białka30 g
Zawartość tłuszczów22 g
Zawartość węglowodanów57 g
Alergenyjajo, mleko, zboża zawierające gluten (owies)
Kaloryczność515 kcal