Ryba w sosie szpinakowo - drożdżowym - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Ryba w sosie szpinakowo – drożdżowym

/ 5.

Do przeczytania w 1 minutę
Zastanawiasz się co zdrowego i smacznego przyrządzić na obiad lub kolację? Przychodzimy z podpowiedzią. Spróbuj przepisu na rybę w sosie szpinakowo – drożdżowym i przejdź z nami przez kulinarną podróż smaków. Łosoś z dodatkiem sosu i mieszanką przypraw z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Składniki:

  • 100 ml napoju owsianego
  • 10 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
  • Malutka szczypta szafranu
  • 3 garście szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 szalotki
  • 2 łyżki oliwy dosmażenia
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Porcja świeżego łososia
  • Szczypta soli

ryba w sosie, danie z ryby, ryba na talerzu, łosoś, ryba, danie z łososiem, łosoś w sosie

Wykonanie:

  1. Łososia opłukać, posolić, umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w 180 st. C przez 30 minut.
  2. Napój owsiany wlać do szklanki, dodać do niego płatki drożdżowe nieaktywne, szafran i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia płatków drożdżowych.
  3. Na patelni zeszklić na oliwie do smażenia pokrojoną na drobno szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać liście szpinaku oraz niewielką ilość wody.
  4. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość, wylać na patelnię roztwór z płatkami drożdżowymi.
  5. Podgrzewać do zgęstnienia sosu.
  6. Gotowym sosem polać łososia. Podawać z ziemniakami lub kaszą.

Więcej przepisów znajdziecie tutaj.