Chleb z siemienia lnianego (bez mąki) - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Chleb z siemienia lnianego (bez mąki)

/ 5.

Do przeczytania w 3 minuty
Chleb z siemienia lnianego jest niskowęglowodanowy, bogaty w zdrowe tłuszcze i błonnik pokarmowy. Nie potrzeba do niego drożdży. Jak zrobić taki chleb? Przepis poniżej.

Co będzie potrzebne?

Składniki:

  • 175 g siemienia lnianego,
  • 60 g płatków owsianych,
  • 3 jaja,
  • 20 ml oliwy z oliwek,
  • 160 ml ciepłej wody,
  • 6 g proszku do pieczenia,
  • 5 g soli.

Jak zrobić chleb z siemienia lnianego?

Sposób przygotowania:

  1. Len oraz płatki owsiane zmielić.
  2. Dodać 3 jaja, wlać oliwę oraz ciepłą wodę.
  3. Dodać proszek do pieczenia i sól.
  4. Całość mieszać, aż cała masa zgęstnieje.
  5. Przełożyć do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45–50 minut.
  7. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia. Pokroić na 13 kromek.

Jak wygląda chleb z siemienia lnianego?

Chleb z siemienia lnianego bez mąki – tabela wartości odżywczych

Kalorie, makroskładniki, alergeny (1 kromka – 40 g)Wartość
Zawartość białka5 g
Zawartość tłuszczów9 g
Zawartość węglowodanów7 g
Alergenyjaja, owies, pszenica
Kaloryczność120 kcal