Kopytka jaglane z sosem grzybowym - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Kopytka jaglane z sosem grzybowym

/ 5.

Do przeczytania w 1 minutę
Lekkie i zdrowe. Dla wegetarian i tych, którzy chcą być fit. Bez jajek i glutenu. Ale przede wszystkim, kopytka jaglane są pyszne i pachną skarbami lasu.

Składniki:

  • kopytka jaglane z sosem grzybowym1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 6 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 40 g suszonych podgrzybków
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • Szczypta soli
  • 300 ml napoju owsianego
  • 2 łyżeczki mąki jaglanej + 100 ml wody

Wykonanie:

Sos grzybowy:

  • Dzień wcześniej grzyby należy przepłukać na sitku i umieścić w naczyniu do namoczeniaw wodzie na całą noc. Rano grzyby należy ponownie przepłukać na sitku i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzać olej kokosowy i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę.
  • Dodać pokrojone grzyby, sól i chwilę dusić pod przykryciem.
  • Dodać napój owsiany i gotować pod przykryciem do miękkości grzybów.
  • Mąkę jaglaną wymieszać z wodą i wlać do gotujących się grzybów, by zagęścić sos.

Jaglane kopytka:

  • Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni lub w suchym garnku, by pozbyć się goryczy.
  • Ugotować na sypko z niewielką ilością soli.
  • Przestudzić i zblendować na gładką masę. Dodać skrobię ziemniaczaną i połączyć razem.
  • Uformować kopytka i wrzucić do gotującej się wody. Od momentu wypłynięcia na wierzch, gotować jeszcze przez 8-10 min.
  • Podawać polane sosem grzybowym.