Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Naleśniki bez mleka i jajek z kremem kakaowym

/ 5.

Data publikacji: 2024-06-28
Do przeczytania w 3 minuty
Czy da się zrobić naleśniki bez mleka i jajek? Jak najbardziej! Ten przepis jest idealny dla osób na diecie eliminacyjnej. Można w nim wykorzystać ulubione owoce sezonowe. Pyszne połączenie z kremem kakaowym tworzą choćby borówki, które kuszą swoją słodyczą przez całe lato.

Co będzie potrzebne?

Składniki:

  • 0,5 szklanki napoju sojowego,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 40 g mąki pszennej,
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
  • 1 łyżka erytrytolu,
  • 3 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • pół banana,
  • 3 łyżki jogurtu sojowego,
  • łyżeczka kakao,
  • garść borówek amerykańskich.

Naleśniki bez mleka i jajek – przepis krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Napój sojowy zmiksować z wodą, mąką, łyżeczką oliwy, budyniem bez cukru, słodzikiem i proszkiem do pieczenia.
  2. Do masy dodać wcześniej zmielone nasiona lnu. Ponownie zmiksować.
  3. Rozgrzać patelnię i posmarować oliwą.
  4. Smażyć cienkie naleśniki. W razie zgęstnienia masy dodać więcej wody. Z masy powstaje około 5 cienkich naleśników.
  5. Banana rozgnieść widelcem, dodać jogurt i kakao. Wymieszać do połączenia się składników.
  6. Gotowe naleśniki smarować kremem kakaowym. Na końcu posypać borówkami.
Kalorie, makroskładniki, alergeny Zawartość (5 naleśników z kremem)
Białka 16 g
Tłuszcze 16 g
Węglowodany 97 g
Kaloryczność 579 kcal
Alergeny soja, pszenica

Naleśniki bez mleka i jajek z kremem kakaowym