Sekretem chrupiących gofrów bezglutenowych i bezmlecznych jest odpowiednio gęste ciasto, nakładane na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Gofry polecają się na szybki, lekki deser i słodkie, pachnące śniadanie. Najlepiej smakują z ulubionymi owocowymi dodatkami.
Gofry bez glutenu
Składniki:
- 75 g jogurtu typu islandzkiego skyr,
- 25 g mąki
- kukurydzianej bezglutenowej,
- 25 g mąki ryżowej bezglutenowej,
- 20 g budyniu waniliowego bez cukru (bezglutenowego),
- 120 ml mleka 1,5%,
- 5 ml oliwy,
- 10 g erytrytolu (lub cukru),
- 1 g sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 2 kostki czekolady 90% kakao,
- 120 g malin.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki, z wyjątkiem czekolady i malin, połączyć w misce.
- Dokładnie wymieszać.
- Podzielić ciasto na 5 porcji.
- Gofry smażyć na bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy przez około 5 minut.
- Podawać z tartą czekoladą oraz malinami.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Wartość |
Kaloryczność gofrów z dodatkami | 535 kcal |
Zawartość białka | 19 g |
Zawartość tłuszczów | 15 g |
Zawartość węglowodanów | 81 g |
Alergeny | mleko |
Gofry bez mleka
Składniki:
- 75 g jogurtu kokosowego,
- 75 g mąki pszennej typ 600,
- 120 ml napoju owsianego,
- 5 ml oliwy,
- 2 krople aromatu waniliowego,
- 10 g erytrytolu (lub cukru),
- 1 g proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 15 g masła orzechowego,
- 100 g borówek,
- 100 g banana.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki z wyjątkiem masła orzechowego i owoców, połączyć w misce.
- Dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na 5 porcji.
- Gofry smażyć na bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy, przez około 5 minut.
- Podawać z masłem orzechowym, bananem i borówkami.
Gofry bez glutenu, bez mleka – tabela wartości odżywczych
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Wartość |
Kaloryczność gofrów z dodatkami | 680 kcal |
Zawartość białka | 14 g |
Zawartość tłuszczów | 21 g |
Zawartość węglowodanów | 114 g |
Alergeny | zboża zawierające gluten (pszenica), orzechy ziemne |
ZOBACZ INNE PRZEPISY