Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Gofry bez glutenu, bez mleka

/ 5.

Data publikacji: 2024-03-25
Do przeczytania w 3 minuty
Przepis na gofry bez glutenu? A może na gofry bez mleka? Sprawdź, jak wyczarować szybkie śniadanie lub deser w dwóch różnych wersjach – dla osób z nietolerancją glutenu i z alergią na białka mleka krowiego.

Sekretem chrupiących gofrów bezglutenowych i bezmlecznych jest odpowiednio gęste ciasto, nakładane na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Gofry polecają się na szybki, lekki deser i słodkie, pachnące śniadanie. Najlepiej smakują z ulubionymi owocowymi dodatkami. 

Gofry bez glutenu

Składniki:

  • 75 g jogurtu typu islandzkiego skyr,
  • 25 g mąki
  • kukurydzianej bezglutenowej,
  • 25 g mąki ryżowej bezglutenowej,
  • 20 g budyniu waniliowego bez cukru (bezglutenowego),
  • 120 ml mleka 1,5%,
  • 5 ml oliwy,
  • 10 g erytrytolu (lub cukru),
  • 1 g sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 2 kostki czekolady 90% kakao,
  • 120 g malin.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki, z wyjątkiem czekolady i malin, połączyć w misce.
  2. Dokładnie wymieszać.
  3. Podzielić ciasto na 5 porcji.
  4. Gofry smażyć na bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy przez około 5 minut.
  5. Podawać z tartą czekoladą oraz malinami.

Gofry bez glutenu

Kalorie, makroskładniki, alergeny Wartość
Kaloryczność gofrów z dodatkami 535 kcal
Zawartość białka 19 g
Zawartość tłuszczów 15 g
Zawartość węglowodanów 81 g
Alergeny mleko

Gofry bez mleka

Składniki:

  • 75 g jogurtu kokosowego,
  • 75 g mąki pszennej typ 600,
  • 120 ml napoju owsianego,
  • 5 ml oliwy,
  • 2 krople aromatu waniliowego,
  • 10 g erytrytolu (lub cukru),
  • 1 g proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 15 g masła orzechowego,
  • 100 g borówek,
  • 100 g banana.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki z wyjątkiem masła orzechowego i owoców, połączyć w misce.
  2. Dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na 5 porcji.
  3. Gofry smażyć na bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy, przez około 5 minut.
  4. Podawać z masłem orzechowym, bananem i borówkami.

Gofry bez mleka

Gofry bez glutenu, bez mleka – tabela wartości odżywczych

Kalorie, makroskładniki, alergeny Wartość
Kaloryczność gofrów z dodatkami 680 kcal
Zawartość białka 14 g
Zawartość tłuszczów 21 g
Zawartość węglowodanów 114 g
Alergeny zboża zawierające gluten (pszenica), orzechy ziemne