Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Ciasto z rabarbarem bez jajek (wegańskie)

/ 5.

Data publikacji: 2024-06-21
Do przeczytania w 3 minuty
Ciasto z rabarbarem bez jajek sprawdzi się jako deser zarówno dla osób uczulonych na białka jaja kurzego, jak i dla tych, którzy są na diecie wegańskiej. Kwaskowaty smak rabarbaru przełamany jest słodyczą chrupiącej kruszonki. Korzystajcie z sezonu na rabarbar, bo zdecydowanie warto!

Ciasto z rabarbarem bez jajek – składniki

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (typ 630),
  • szklanka napoju owsianego,
  • 6 łyżek oliwy lub oleju kokosowego płynnego,
  • pół szklanki erytrytolu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka octu jabłkowego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka skórki z cytryny,
  • 3 łodygi rabarbaru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej (do owoców),
  • łyżka cukru wanilinowego (do owoców),

Składniki na kruszonkę:

  • 5 łyżek mąki orkiszowej jasnej (typ 630),
  • 3 łyżki oliwy lub oleju kokosowego płynnego,
  • 3 łyżki erytrytolu.

Rabarbar, mąka i inne składniki na ciasto

Jak przygotować ciasto z rabarbarem bez jajek?

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę na ciasto przesiać przez sitko. Do mąki dodać suche składniki i wymieszać.
  2. W osobnym naczyniu wymieszać mokre składniki.
  3. Połączyć i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Owoce umyć i pokroić na drobne kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem.
  5. W miseczce wymieszać mąkę na kruszonkę z olejem oraz słodzikiem.
  6. Masę na ciasto wylać do foremki o średnicy 24 cm.
  7. Na górze równomiernie rozłożyć owoce.
  8. Wierzch posypać kruszonką.
  9. Piec około 50–60 minut w 180 stopniach (góra-dół).
  10. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
  11. Podzielić na 8 kawałków.

Ciasto z rabarbarem bez jajek

Kalorie, makroskładniki, alergeny

Zawartość
(całe ciasto/
1 kawałek)

Białko43/5 g
Tłuszcze98/12 g
Węglowodany268/34 g
Kaloryczność2114/264 kcal
Alergenypszenica