Ciasto z rabarbarem bez jajek – składniki
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (typ 630),
- szklanka napoju owsianego,
- 6 łyżek oliwy lub oleju kokosowego płynnego,
- pół szklanki erytrytolu,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka octu jabłkowego,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka skórki z cytryny,
- 3 łodygi rabarbaru,
- łyżka mąki ziemniaczanej (do owoców),
- łyżka cukru wanilinowego (do owoców),
Składniki na kruszonkę:
- 5 łyżek mąki orkiszowej jasnej (typ 630),
- 3 łyżki oliwy lub oleju kokosowego płynnego,
- 3 łyżki erytrytolu.
Jak przygotować ciasto z rabarbarem bez jajek?
Sposób przygotowania:
- Mąkę na ciasto przesiać przez sitko. Do mąki dodać suche składniki i wymieszać.
- W osobnym naczyniu wymieszać mokre składniki.
- Połączyć i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Owoce umyć i pokroić na drobne kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem.
- W miseczce wymieszać mąkę na kruszonkę z olejem oraz słodzikiem.
- Masę na ciasto wylać do foremki o średnicy 24 cm.
- Na górze równomiernie rozłożyć owoce.
- Wierzch posypać kruszonką.
- Piec około 50–60 minut w 180 stopniach (góra-dół).
- Zostawić do całkowitego wystudzenia.
- Podzielić na 8 kawałków.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość |
Białko | 43/5 g |
Tłuszcze | 98/12 g |
Węglowodany | 268/34 g |
Kaloryczność | 2114/264 kcal |
Alergeny | pszenica |
SPRAWDŹ INNE PRZEPISY