Pyszne brownie bez jajek i mleka - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Pyszne brownie bez jajek i mleka

/ 5.

Do przeczytania w 1 minutę
Czy ciasto bez mleka i jajek może być smaczne? Może! Mamy dla Was świetne bananowe brownie, które zachwyci nie tylko osoby z alergią. Czy będzie idealne na Święta? Będzie!

Składniki:

  • 3 banany
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki kakao
  • 1 szklanka napoju owsianego
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Wykonanie:

  1. Mielone siemię lniane zalać 3 łyżkami wody i pozostawić na ok 10 minut.
  2. Banany rozgnieść widelcem na papkę.
  3. Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Dodać siemię lniane, olej, banany i napój owsiany.
  4. Dokładnie wymieszać całość.
  5. Piekarnik nagrzać do 180 ° C w opcji góra-dół.
  6. Formę nasmarować olejem, wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę.
  7. Ciasto piec przez ok 45 minut.
  8. Udekorować polewą z gorzkiej czekolady lub cukrem pudrem.

SMACZNEGO!