Składniki:
- 3 banany
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki kakao
- 1 szklanka napoju owsianego
- ½ szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Wykonanie:
- Mielone siemię lniane zalać 3 łyżkami wody i pozostawić na ok 10 minut.
- Banany rozgnieść widelcem na papkę.
- Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Dodać siemię lniane, olej, banany i napój owsiany.
- Dokładnie wymieszać całość.
- Piekarnik nagrzać do 180 ° C w opcji góra-dół.
- Formę nasmarować olejem, wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę.
- Ciasto piec przez ok 45 minut.
- Udekorować polewą z gorzkiej czekolady lub cukrem pudrem.
SMACZNEGO!