Pani Karolina od 10 miesięcy spełnia się w roli młodej matki. Jej córeczka Maja to pogodna dziewczynka, która dotąd nie miała żadnych objawów alergii. Mamy nie odstępuje na krok. Jakiś czas temu towarzyszyła Pani Karolinie przy gotowaniu obiadu. W menu miało się znaleźć po raz pierwszy curry. Po 10 minutach w kuchni Maja nagle zaczęła kaszleć, miała świszczący oddech, obrzęk ciała i straciła przytomność. Mama dziewczynki natychmiast wezwała na miejsce pogotowie. Ratownicy od razu podali dziecku domięśniowo adrenalinę i jej stan zaczął się poprawiać.
Diagnostyka
Dziewczynka trafiła do szpitala. Zdiagnozowano u niej reakcję anafilaktyczną. Następnie rozpoczęły się poszukiwania czynnika, który wywołał u dziecka stan zagrożenia życia. Młodą pacjentkę skierowano na testy skórne, w celu wykrycia, który składnik potrawy mógł wywołać alergię.
Rozwiązanie zagadki, czyli alergia na kokos
Badanie wykazało pozytywny wynik na mleko kokosowe. Okazało się, że było ono składnikiem przygotowywanego przez Panią Karolinę curry. Dziewczynka doznała wstrząsu anafilaktycznego po wdychaniu oparów gotowanej potrawy.
Mleko kokosowe zawiera takie same alergeny i białka jak kokos. Dlatego Maja otrzymała zalecenie unikania wszelkich produktów, w których znajduje się kokos. Jej mama ma mieć również przy sobie adrenalinę, w razie gdyby dziewczynka przez przypadek zjadła produkty zawierające kokos.
Kamila Jaworska
_________________
Sprawdź jak pomóc osobie ze wstrząsem anafilaktycznym TUTAJ: