Alergia na grzyby jadalne. Pieczarki pod lupą - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Rok z alergią

Alergia na grzyby jadalne. Pieczarki pod lupą

/ 5.

Do przeczytania w 5 minut
Toksyczność grzybów trujących jest przedmiotem pogłębionych badań. Natomiast alergia na grzyby jadalne pozostaje zagadnieniem skrywającym wiele tajemnic. Okazuje się, że u osób uczulonych na pleśnie może wystąpić reakcja krzyżowa w wyniku zjedzenia… pieczarek w pizzy czy lazanii. Tacy alergicy doświadczają nawet anafilaksji. Co o alergii na grzyby wiadomo już dziś, a co jeszcze pozostało do odkrycia?

Polacy – mykofile. Dlaczego tak chętnie zjadamy grzyby?

Polacy, tak jak przedstawiciele innych narodów Europy Środkowej i Wschodniej, to mykofile, czyli miłośnicy grzybów [8]. Skąd nasza słabość do ich zbioru, uprawy i wykorzystania w kuchni? Dużą rolę odgrywają tutaj uwarunkowania kulturowe i długa tradycja grzybobrania, żywa już wśród Prasłowian [8]. Dawniej grzyby znajdowały jeszcze więcej zastosowań niż dziś – jako środki owadobójcze, lekarstwa i trucizny, przynęty na zwierzynę łowną [8].

Grzyby leśne w koszyku

Trudno przejść obojętnie wobec różnorodności grzybów. Opisano ponad 14 tys. gatunków (w tym blisko 1500 jadalnych i około 250 trujących) [8,4]. Grzyby są cenione nie tylko ze względu na walory smakowe i zapachowe, ale również z uwagi na działania prozdrowotne.

Mają wysoką zawartość błonnika, białka i witamin z grupy B, a jednocześnie są niskokaloryczne i niskotłuszczowe [1,8,9]. Zawierają też mało węglowodanów i sodu, a są dobrym źródłem niektórych składników (magnezu, potasu, fosforu) [9] i przeciwutleniaczy (antyoksydantów) [1]. Przeciwutleniacze zaś pomagają zapobiegać zaburzeniom związanym ze stresem oksydacyjnym, takim jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona i nowotwory [1]. Grzyby pełnią funkcję biologicznych prekursorów witaminy D2, co oznacza, że po ich spożyciu dochodzi do produkcji tej witaminy w organizmie [1].

Substancje zawarte w grzybach obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Przyspieszają gojenie ran i stymulują wzrost komórek nerwowych [8,9]. Wykazują też efektywność w leczeniu takich chorób jak cukrzyca i osteoporoza [8]. Niestety, grzyby są również ciężkostrawne i długo zalegają w przewodzie pokarmowym [9].

Przeczytaj także:

Alergia na grzyby jadalne – czy to możliwe?

Dobrze wiemy, że istnieje śmiertelne ryzyko związane ze spożyciem grzybów trujących. Znany jest również potencjał alergizujący grzybów pleśniowych. Natomiast informacje dotyczące alergii spowodowanej grzybami jadalnymi pojawiają się w literaturze naukowej sporadycznie. Wiedza na ten temat wymaga pogłębienia.

Jak dotąd wykazano, że grzyby jadalne u niektórych mogą powodować reakcję nadwrażliwości typu 1, w której pośredniczy immunoglobulina E [1]. Alergia może wynikać z narażenia na alergen pokarmowy (spożycie grzybów) lub wziewny (wdychanie zarodników) [1,4,7]. Niektóre gatunki wywołują też kontaktowe zapalenie skóry [3,4,6]. Alergia pokarmowa stanowi tylko 1% alergii na grzyby [3].

Alergenami są różne białka grzybów. Niektóre z nich zidentyfikowano, ale naukowcy podkreślają, że wiele czeka jeszcze na odkrycie [1]. Nie wiadomo, czy zarodniki, kapelusze i łodygi zawierają takie same, czy inne alergeny [4]. Szacuje się, że alergia na grzyby dotyka 20–30% populacji skłonnej do alergii i 2,5–6% zdrowej populacji [1].

Jeśli chodzi o grzyby jadalne, przeważnie zgłaszane są reakcje alergiczne na borowika szlachetnego (Boletus edulis), podgrzybka brunatnego (Boletus badius), gąskę sosnową (Tricholoma matsutake) i grzyby shiitake [3]. Najwięcej takich reakcji wystąpiło w Chinach [3]. Większość spowodowana była reakcją krzyżową pomiędzy pleśnią a alergenami pokarmowymi [3]. Reakcje nadwrażliwości (KZS, pokrzywka, astma, nieżyt nosa, zapalenie spojówek) zdarzały się także u pracowników zajmujących się uprawą grzybów shiitake [6].

Alergia na pieczarki

Jednym z najczęściej spożywanych grzybów – nie tylko w Polsce, ale w całej Europie i Ameryce Północnej – jest pieczarka (Agaricus bisporus) [1,2]. Hodowla tego gatunki stanowi 38% całej światowej produkcji grzybów (drugie miejsce zajmują grzyby shiitake) [3,6]. W 2023 roku naukowcy, korzystając z bazy AllergenOnline, wskazali aż 266 potencjalnych alergenów pieczarki, które mogą wykazywać reaktywność krzyżową z alergenami z innych źródeł [1].

Póki co udowodnione zostało występowanie alergii tylko na niewielką część tych białek, np. z grupy puryn. Wykazano też reakcje alergiczne na mannitol – główny składnik węglowodanowy grzybów [1,2,3]. Poza tym wiadomo, że stężenie białek i cukrów w grzybach ulega zmianie w wyniku gotowania i/lub moczenia (wydaje się zwiększać ich alergenność) [4].

Pieczarki

Przypadek alergii na pieczarki opisali m.in. badacze z Hiszpanii [2]. U 15-letniej dziewczyny po zjedzeniu lazanii grzybowej wystąpiły pokrzywka, ból brzucha i wymioty. W wywiadzie pacjentka zgłosiła atopowe zapalenie skóry, alergię na ryby i pleśnie, alergiczny nieżyt nosa i astmę związaną z alergią na pyłki [2].

Inny (portugalsko-hiszpański) zespół naukowców w pracy z 2020 roku przedstawił przypadek anafilaksji u 33-latka, który zjadł pizzę z pieczarkami. U pacjenta, cierpiącego na alergiczny nieżyt nosa, astmę i alergię na roztocze kurzu domowego, doszło do obrzęku naczynioruchowego. Opuchliźnie twarzy i warg towarzyszyły duszności, kaszel i trudności w przełykaniu [3]. Później ten sam pacjent doznał obrzęku warg po przypadkowym kontakcie z sosem grzybowym. Mężczyzna nie był uczulony na pleśnie. Stwierdzono u niego pierwotną alergię pokarmową na pieczarki, wykluczono zaś reakcję krzyżową z pleśnią lub zarodnikami grzybów [3].

W innych pracach opisywano przypadki osób uczulonych na pleśnie (Alternaria alternata, Hormodendrum cladosporioides, Epicoccum nigrum i in.) [3,5]. U alergików tych wystąpiły: (1) epizody anafilaksji (w tym powysiłkowej), (2) zespół alergii jamy ustnej po spożyciu pieczarki (w postaci surowej) [3,5].

Aleksandra Lipiec

[1] Singh A., Garg S., Upadhyay A.K., Identification and analysis of allergens in edible mushroom (Agaricus bisporus) (2023). Materials Today: Proceedings. Online: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2214785323017066

[2] Betancor D., Nuñez-Borque E., Cuesta-Herranz J., Escudero C., Freundt N., Pastor-Vargas C., Ibañez M.D., Porin: A New Button Mushroom (Agaricus bisporus) Allergen (2020). Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology, 30(2), 135–136. Online: https://www.jiaci.org/revistas/vol30issue2_7-2.pdf

[3] Cunha I.M., Marques M.L., Abreu C., Bartolomé B., Gomes E., Anaphylaxis to Agaricus bisporus ingestion (2020). Einstein (Sao Paulo), 18. Online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7687914/

[4] Kayode O.S., Siew L.Q.Ch., Pillai P., Haque R., Rutkowski K., Caballero M.R., Mushroom allergy: Case series (2020). The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice, 8, 1, 375–379. Online: https://www.jaci-inpractice.org/article/S2213-2198(19)30773-1/fulltext#%20

[5] Gabriel M.F., González-Delgado P., Postigo I., Fernández J., Soriano V., Cueva B., Martínez J., From respiratory sensitization to food allergy: Anaphylactic reaction after ingestion of mushrooms (Agaricus bisporus) (2015). Medical Mycology Case Reports, 8, 14–16.

[6] Goikoetxea M.J., Fernández-Benítez M., Sanz M.L., Food allergy to Shiitake (Lentinus edodes) manifested as oesophageal symptoms in a patient with probable eosinophilic oesophagitis (). Allergologia et Immunopathologia, 37(6), 333–334. Online: https://www.elsevier.es/en-revista-allergologia-et-immunopathologia-105-articulo-food-allergy-shiitake-lentinus-edodes–S0301054609000342

[7] Helbling A., Bonadies N., Brander K.A., Pichler W.J., Boletus edulis: a digestion-resistant allergen may be relevant for food allergy (2002). Clinical & Experimental Allergy, 32(5), 771–775.

[8] Golianek A., Mazurkiewicz-Zapałowicz K., Grzyby w diecie człowieka – wartość odżywcza i prozdrowotna (2016). Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 65, 4(313), 513–522. Online: http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2016/513.pdf

[9] Wojtasik A., Grzyby – tylko smak czy źródło witamin? Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Online: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/grzyby-tylko-smak-czy-zrodlo-witamin/