Co będzie potrzebne?
Składniki:
- 60 g margaryny (bez mleka),
- 80 g mąki pszennej (typ 650),
- 40 g orzechów ziemnych (zmielonych),
- 100 g cukru (lub 140 g erytrytolu),
- 540 g tofu naturalnego,
- 400 ml mleczka kokosowego light 13%,
- 60 g budyniu waniliowego bez cukru (lub 60 g mąki ziemniaczanej),
- 2 g soli,
- 5 ml soku z cytryny,
- 5 ml aromatu waniliowego,
- 6 g proszku do pieczenia.
Jak zrobić sernik bez sera?
Sposób przygotowania:
- Mąkę, zmielone orzechy, margarynę, szczyptę soli i 20 g cukru zagnieść dłońmi. Gdy wszystkie składniki się połączą, uformować kulkę.
- Spód foremki 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć uformowaną kulkę i rozprowadzić po całej powierzchni, wychodząc lekko na brzegi, a następnie nakłuć lekko widelcem. Piec 15 minut w 180 stopniach.
- Lekko rozdrobnione tofu, 400 ml mleczka kokosowego, 80 g cukru, 60 g budyniu waniliowego bez cukru (proszek), aromat waniliowy, szczyptę soli, sok z cytryny i proszek do pieczenia zblendować na gładką masę w wysokim naczyniu.
- Wylać masę na upieczony wcześniej spód i piec 45–50 minut w 190 stopniach. Po tym czasie zostawić do ostudzenia (sernik może być dalej lekko rzadki), następnie włożyć go do lodówki na minimum 8 godzin (do stężenia).
- Wyjąć z formy i podzielić na 6 porcji.
- Podawać z cukrem pudrem i owocami.
Sernik bez sera – tabela wartości odżywczych
Kalorie, makroskładniki, alergeny (1 porcja) | Wartość |
Kaloryczność | 453 kcal |
Zawartość białka | 19 g |
Zawartość tłuszczów | 24 g |
Zawartość węglowodanów | 42 g |
Alergeny | soja, zboża zawierające gluten (pszenica), orzeszki ziemne (arachidowe) |
ZOBACZ INNE PRZEPISY