Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Sernik bez sera

/ 5.

Data publikacji: 2024-04-12
Do przeczytania w 3 minuty
Sernik bez sera? To możliwe i... wcale nie takie trudne! Zamiast sera można wykorzystać tofu i mleczko kokosowe. Dzięki takiemu połączeniu ciasto będzie kremowe, wilgotne i rozpływające się w ustach. Ten tradycyjny słodki przysmak w zupełnie niestandardowej formie idealnie sprawdzi się jako deser dla osób wykluczających z diety białka mleka krowiego. Prezentuje się pysznie, a jak smakuje?

Co będzie potrzebne?

Składniki:

  • 60 g margaryny (bez mleka),
  • 80 g mąki pszennej (typ 650),
  • 40 g orzechów ziemnych (zmielonych),
  • 100 g cukru (lub 140 g erytrytolu),
  • 540 g tofu naturalnego,
  • 400 ml mleczka kokosowego light 13%,
  • 60 g budyniu waniliowego bez cukru (lub 60 g mąki ziemniaczanej),
  • 2 g soli,
  • 5 ml soku z cytryny,
  • 5 ml aromatu waniliowego,
  • 6 g proszku do pieczenia.

Jak zrobić sernik bez sera?

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, zmielone orzechy, margarynę, szczyptę soli i 20 g cukru zagnieść dłońmi. Gdy wszystkie składniki się połączą, uformować kulkę.
  2. Spód foremki 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć uformowaną kulkę i rozprowadzić po całej powierzchni, wychodząc lekko na brzegi, a następnie nakłuć lekko widelcem. Piec 15 minut w 180 stopniach.
  3. Lekko rozdrobnione tofu, 400 ml mleczka kokosowego, 80 g cukru, 60 g budyniu waniliowego bez cukru (proszek), aromat waniliowy, szczyptę soli, sok z cytryny i proszek do pieczenia zblendować na gładką masę w wysokim naczyniu.
  4. Wylać masę na upieczony wcześniej spód i piec 45–50 minut w 190 stopniach. Po tym czasie zostawić do ostudzenia (sernik może być dalej lekko rzadki), następnie włożyć go do lodówki na minimum 8 godzin (do stężenia).
  5. Wyjąć z formy i podzielić na 6 porcji.
  6. Podawać z cukrem pudrem i owocami.

Sernik bez sera - krok po kroku

Sernik bez sera – tabela wartości odżywczych

Kalorie, makroskładniki, alergeny (1 porcja) Wartość
Kaloryczność 453 kcal
Zawartość białka 19 g
Zawartość tłuszczów 24 g
Zawartość węglowodanów 42 g
Alergeny soja, zboża zawierające gluten (pszenica),
orzeszki ziemne (arachidowe)