Bułki cynamonki - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Bułki cynamonki

/ 5.

Do przeczytania w 1 minutę
Miękkie, pachnące, rozpływające się w ustach. Takie są nasze bułki cynamonki. Co istotne, nie znajdziecie w nich mleka krowiego ani jajek, a i tak zachwycają smakiem. Nie wierzycie? Spróbujcie!

bułki cynamonki

Składniki na ciasto:

  • 250 ml napoju owsianego
  • 2 saszetki drożdży instant
  • 50 g cukru kokosowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka mielonego siemienia lnianego+ 3 łyżki wody
  • Szczypta soli
  • 70 g margaryny bezmlecznej

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • ½ szklanki cukru kokosowego
  • 70 g margaryny bezmlecznej
  • 1 laska wanilii

Wykonanie nadzienie:

  1. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy do niej nasionka wanilii.

Wykonanie ciasta:

  1. Napój owsiany lekko podgrzewamy i dodajemy do niego suche drożdże. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.
  2. Siemię lniane zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy do zgęstnienia.
  3. Mąkę przesiać przez sitko, dodać cukier i sól. Wymieszać razem.
  4. Do suchych składników dodać roztwór z drożdżami, siemię lniane, margarynę i wyrabiać ręcznie lub za pomocą haka.
  5. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Wyjąć na stolnicę, wyrabiać dłońmi jeszcze przez chwilę.
  7. Podzielić ciasto na 2 kawałki i każdy z nich rozwałkować na okrąg o grubości ok. 1 cm.
  8. Posmarować ciasto roztopioną margaryną i posypać cukrem oraz cynamonem. Zawinąć w rulon. Pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm.
  9. Ułożyć w większych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 st. C przez 20 minut.