Składniki na ciasto:
- 250 ml napoju owsianego
- 2 saszetki drożdży instant
- 50 g cukru kokosowego
- 500 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka mielonego siemienia lnianego+ 3 łyżki wody
- Szczypta soli
- 70 g margaryny bezmlecznej
Składniki na nadzienie:
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- ½ szklanki cukru kokosowego
- 70 g margaryny bezmlecznej
- 1 laska wanilii
Wykonanie nadzienie:
- Margarynę rozpuszczamy i dodajemy do niej nasionka wanilii.
Wykonanie ciasta:
- Napój owsiany lekko podgrzewamy i dodajemy do niego suche drożdże. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.
- Siemię lniane zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy do zgęstnienia.
- Mąkę przesiać przez sitko, dodać cukier i sól. Wymieszać razem.
- Do suchych składników dodać roztwór z drożdżami, siemię lniane, margarynę i wyrabiać ręcznie lub za pomocą haka.
- Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
- Wyjąć na stolnicę, wyrabiać dłońmi jeszcze przez chwilę.
- Podzielić ciasto na 2 kawałki i każdy z nich rozwałkować na okrąg o grubości ok. 1 cm.
- Posmarować ciasto roztopioną margaryną i posypać cukrem oraz cynamonem. Zawinąć w rulon. Pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm.
- Ułożyć w większych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 st. C przez 20 minut.