Składniki na losy bakaliowe:
- 2 duże banany, najlepiej jeśli są mocno dojrzałe
- 2 garście różnych bakalii, np. mieszanki studenckiej
- 100 ml napoju owsianego waniliowego
- 3 łyżeczki mleczka kokosowego z puszki
Przygotowanie:
- Banany kroimy w plasterki, przekładamy do niewielkiego naczynia i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.
- Gdy banany są już dobrze zmrożone, wyjmujemy je i umieszczamy w malakserze.
- Do bananów dajemy część mieszanki studenckiej, mleczko kokosowe i napój owsiany. Blendujemy na gładka masę. Pozostałe bakalie dodajemy do gotowych lodów i mieszamy.
- Nasze lody przekładamy do pucharków i dekorujemy bakaliami lub kawałkami czekolady. Jeśli masa okaże się zbyt wodnista, możemy ją włożyć na chwilę do zamrażalnika, aby stężała.
- Oczywiście do lodów możecie dodać również inne dodatki, np. czekoladę, owoce, wanilię, czy kakao.
Smacznego!
____________________
Więcej przepisów dla osób z alergiami znajdziecie TUTAJ: