Pasta z awokado bez jajek - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Pasta z awokado bez jajek

/ 5.

Do przeczytania w 2 minuty
Pasta z awokado – bez jajek czy w klasycznej wersji z ich dodatkiem – to śniadaniowa klasyka. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a dostarcza całego mnóstwa składników odżywczych. Co można dodać do takiej pasty? Spróbujcie kompozycji: awokado, tuńczyk, suszone pomidory, szczypior!

Co będzie potrzebne?

Składniki:

  • 140 g awokado,
  • 100 g ciecierzycy ze słoika (odsączonej z wody),
  • 80 g tuńczyka w sosie własnym,
  • 40 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 15 g szczypiorku,
  • 1 g soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 3 ml soku z cytryny.

Jak przygotować pastę z awokado bez jajek?

Sposób przygotowania:

  1. Awokado rozdrobnić widelcem.
  2. Tuńczyka oraz ciecierzycę odsączyć z zalewy, ciecierzycę przepłukać wodą.
  3. Ciecierzycę oraz tuńczyka dodać do awokado i wszystko znowu rozdrobnić widelcem.
  4. Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory (odsączyć je z zalewy olejowej) i pokrojony szczypiorek.
  5. Przyprawić solą, pieprzem i łyżką soku z cytryny.
  6. Wszystkie składniki porządnie wymieszać (do połączenia się składników).

Pasta z awokado bez jajek - przygotowanie krok po kroku

Kalorie, makroskładniki, alergenyWartość
Zawartość białka33 g
Zawartość tłuszczów30 g
Zawartość węglowodanów46 g
Alergenyryby (tuńczyk)
Kaloryczność552 kcal