Co będzie potrzebne?
Składniki:
- 140 g awokado,
- 100 g ciecierzycy ze słoika (odsączonej z wody),
- 80 g tuńczyka w sosie własnym,
- 40 g suszonych pomidorów w oleju,
- 15 g szczypiorku,
- 1 g soli,
- szczypta pieprzu,
- 3 ml soku z cytryny.
Jak przygotować pastę z awokado bez jajek?
Sposób przygotowania:
- Awokado rozdrobnić widelcem.
- Tuńczyka oraz ciecierzycę odsączyć z zalewy, ciecierzycę przepłukać wodą.
- Ciecierzycę oraz tuńczyka dodać do awokado i wszystko znowu rozdrobnić widelcem.
- Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory (odsączyć je z zalewy olejowej) i pokrojony szczypiorek.
- Przyprawić solą, pieprzem i łyżką soku z cytryny.
- Wszystkie składniki porządnie wymieszać (do połączenia się składników).
Pasta z awokado bez jajek – tabela wartości odżywczych
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Wartość |
Zawartość białka | 33 g |
Zawartość tłuszczów | 30 g |
Zawartość węglowodanów | 46 g |
Alergeny | ryby (tuńczyk) |
Kaloryczność | 552 kcal |