Chlebek z bazyliowym twarożkiem  - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Chlebek z bazyliowym twarożkiem 

/ 5.

Do przeczytania w 2 minuty
Zastanawiacie się co jutro zrobić na śniadanie? Może bazyliowy twarożek bez mleka z prostym chlebkiem bez jajek? Zajrzyjcie do przepisu i korzystajcie.

Prosty chlebek

Składniki:

  • 1 i ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • ½ szklanki białego ryżu
  • Szczypta soli
  • Garść natki pietruszki
  • ½ szklanki napoju owsianego
  • 6 łyżek mąki z komosy ryżowej
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą na sitku. Ryż również przepłukać zimną wodą i ugotować razem z kaszą jaglana i szczyptą soli.
  2. Gdy kasza i ryż będą gotowe, zdjąć z pieca i postawić do ostygnięcia.
  3. Przełożyć do blendera kielichowego, dodać pozostałe składniki i zblendowac na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać odrobinę wody.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę. Wyrównać łyżką i piec w nagrzanym do 160 ° C piekarniku przez 40 minut.
  5. Pokroić w kwadraty lub paski.

Bazyliowy „twarożek”

 

Składniki:

  • ½ szklanki nasion słonecznika
  • Garść świeżej bazylii
  • 10 sztuk zielonych oliwek w zalewie

Przygotowanie:

  1. Nasiona słonecznika wsypać do malaksera.
  2. Dodać garść świeżej bazylii, oliwki i 100 ml zalewy z oliwek.
  3. Wszystko razem zblendować na gładką masę. W razie potrzeby dolać odrobinę zalewy.