Prosty chlebek
Składniki:
- 1 i ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
- ½ szklanki białego ryżu
- Szczypta soli
- Garść natki pietruszki
- ½ szklanki napoju owsianego
- 6 łyżek mąki z komosy ryżowej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą na sitku. Ryż również przepłukać zimną wodą i ugotować razem z kaszą jaglana i szczyptą soli.
- Gdy kasza i ryż będą gotowe, zdjąć z pieca i postawić do ostygnięcia.
- Przełożyć do blendera kielichowego, dodać pozostałe składniki i zblendowac na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać odrobinę wody.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę. Wyrównać łyżką i piec w nagrzanym do 160 ° C piekarniku przez 40 minut.
- Pokroić w kwadraty lub paski.
Bazyliowy „twarożek”
Składniki:
- ½ szklanki nasion słonecznika
- Garść świeżej bazylii
- 10 sztuk zielonych oliwek w zalewie
Przygotowanie:
- Nasiona słonecznika wsypać do malaksera.
- Dodać garść świeżej bazylii, oliwki i 100 ml zalewy z oliwek.
- Wszystko razem zblendować na gładką masę. W razie potrzeby dolać odrobinę zalewy.