Strefa Alergii | Trendy w alergii
Alergia na ryby czy owoce?

/ 5.

Do przeczytania w 4 minuty
Wszystko zaczęło się od pyłków traw, choć kluczowe okazało się spotkanie u znajomych na grillu. Poznajcie 22-letniego Bartka i zobaczcie jak od alergii na pyłki można dojść do nadwrażliwości na ryby, a nawet owoce.

 

Bartek jest 22-letnim miłośnikiem kuchni śródziemnomorskiej. Praktycznie od dziecka walczył z objawami alergicznymi, takimi jak intensywny katar, kaszel oraz uczucie zatkanego nosa. Zauważył również, że objawy te nasilają się w okresie letnim, czyli pomiędzy końcem maja a początkiem lipca. Jego lekarz podjął więc decyzję o wykonaniu testów skórnych oraz testów z krwi.
Wyniki  jasno wskazywały, że Bartek ma alergię na pyłki traw i roztocze. Rozpoczął więc leczenie, czyli odczulanie (immunoterapię) na alergeny pyłków traw. Terapia znacząco złagodziła objawy ze strony układu oddechowego.
Sytuacja wydawać by się mogła opanowana. Natomiast podczas niedawnego spotkania u znajomych, Bartek zjadł grillowaną rybę i zauważył u siebie obrzęk warg i powiek oraz intensywny ból brzucha (obrzęk naczynioruchowy). Oprócz tego odczuwał świąd i pieczenie w okolicy jamy ustnej po spożyciu brzoskwini. Jak dotąd Bartek nie miał zdiagnozowanych alergii pokarmowych.

Skąd te objawy?

Bartkowi po feralnej wizycie u znajomych zlecono wykonanie testów molekularnych, które potwierdziły wcześniejsze wyniki dotyczące pyłków traw. Dzięki testom nowej generacji stwierdzono także uczulenie na główne alergeny roztoczy, które dają możliwość podjęcia skutecznej immunoterapii.

Rozwiązanie zagadki

Obrzęk naczynioruchowy, który wystąpił u Bartka po zjedzeniu grillowanej ryby może wynikać z uczulenia na alergeny z grupy białek zwanych parwalbuminami. Występują one w rybach i są odporne na trawienie i temperaturę. Mogą powodować wystąpienie objawów zarówno po zjedzeniu ryb jak i po zainhalowaniu się tymi białkami unoszącymi się w powietrzu podczas smażenia, pieczenia lub wędzenia ryb.

Co z ta brzoskwinią?

Test jednoznacznie wykazał, że objawy świądu i pieczenia jamy ustnej to efekt uczulenia na białko brzoskwini Pru p 3.
Co istotne, Bartek musi uważać również na spożywanie kukurydzy, granatu, orzecha laskowego oraz orzecha arachidowego, ponieważ test molekularny wykazał uczulenie na białka tych produktów, które należą do tej samej grupy co brzoskwinia.