Strefa Alergii | Przepisy dla alergików
Pasta z bobu i pieczarek

/ 5.

Do przeczytania w 2 minuty
Idealna do smarowania pieczywa. Można zrobić więcej i przechować w lodówce. Jak smakuje? Nie będziemy Wam od razu wszystkiego zdradzać, ale zapewniamy, że pasta z bobu i pieczarek skradnie wasze podniebienia.

Składniki

  • 2 garście bobu
  • ½ cebuli czerwonej
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 garść świeżego lubczyku
  • 100 g wędzonego tofu
  • Szczypta soli

Wykonanie

  1. Bób opłukać na sitku pod bieżącą wodą i gotować ok 10 minut w osolonej wodzie, wrzucając go do wrzątku.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na1 łyżce oliwy do smażenia.
  3. Pieczarki umyć i dołożyć do cebuli. Posolić i razem dusić do miękkości.
  4. Ugotowany bób odcedzić, delikatnie przestudzić i dodać do malaksera.
  5. Tofu pokroić w drobną kostkę i dołożyć również do malaksera.
  6. Pieczarki wraz z cebulką również przełożyć do malaksera, dodać skrojonego lubczyku.
  7. Dodać oliwę extra virgin i razem zblendować na pastę.
  8. Podawać z pieczywem.