Składniki
- 2 garście bobu
- ½ cebuli czerwonej
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka oliwy do smażenia
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- 1 garść świeżego lubczyku
- 100 g wędzonego tofu
- Szczypta soli
Wykonanie
- Bób opłukać na sitku pod bieżącą wodą i gotować ok 10 minut w osolonej wodzie, wrzucając go do wrzątku.
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na1 łyżce oliwy do smażenia.
- Pieczarki umyć i dołożyć do cebuli. Posolić i razem dusić do miękkości.
- Ugotowany bób odcedzić, delikatnie przestudzić i dodać do malaksera.
- Tofu pokroić w drobną kostkę i dołożyć również do malaksera.
- Pieczarki wraz z cebulką również przełożyć do malaksera, dodać skrojonego lubczyku.
- Dodać oliwę extra virgin i razem zblendować na pastę.
- Podawać z pieczywem.