Mazurek – składniki
Składnik na kruche ciasto:
- 140 g mąki owsianej,
- 45 g płatków owsianych górskich,
- 100 g masła roślinnego,
- 45 g mąki orkiszowej,
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
- 2 łyżki miodu,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem daktylowo-kakaowy:
- 200 g suszonych daktyli bez pestek,
- 1 łyżka gorzkiego kakao,
- 3 łyżki napoju owsianego,
- świeże owoce, dżem brzoskwiniowy lub owoce w żelu do dekoracji.
Kalorie, makroskładniki, alergeny (1 porcja) | Wartość |
Kaloryczność | 298.4 kcal |
Zawartość białka | 5 g |
Zawartość tłuszczów | 12.7 g |
Zawartość węglowodanów | 38 g |
Alergeny | gluten, miód, kakao |
Przepis na mazurek
Wykonanie:
- Włóż daktyle do miski, zalej je przegotowaną letnią wodą i zostaw na minimum godzinę. W czasie ich namaczania przygotuj kruche ciasto.
- W dużej misce lub misie robota kuchennego umieść mąkę owsianą (możesz użyć bezglutenowej), płatki owsiane (nierozdrobnione), mąkę orkiszową (lub pszenną, gryczaną), masło roślinne pokrojone na kawałki, zmielone siemię lniane, miód oraz proszek do pieczenia.
- Wszystkie składniki połącz ze sobą za pomocą miksera z hakiem lub ręcznie.
- Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i odstaw na ok. 30 minut do lodówki.
- Daktyle odsącz z wody (nie wylewaj jej – przyda się do przygotowania kremu) i umieść w wysokim naczyniu.
- Dodaj łyżkę gorzkiego kakao, napój roślinny oraz 2–3 łyżki wody po namaczaniu daktyli.
- Składniki zmiksuj na krem w taki sposób, by nie było w nim grudek, a następnie odstaw go do lodówki.
- Przygotuj 3 foremki o średnicy ok. 12 cm lub jedną dużą blaszkę/tortownicę o średnicy 25 cm.
- Z ciasta odrywaj kawałki i wyłóż nimi przygotowane naczynia – ważne, by brzegi ciasta były nieco wyższe, dzięki temu krem daktylowy nie spłynie z mazurka.
- Ciasto piecz ok. 25 min w 180 stopniach w piekarniku z funkcją grzania góra-dół. Jeśli pieczesz mazurek na jednej większej blaszce, wydłuż czas pieczenia o ok. 5 minut.
- Wyjmij ciasto/ciastka i ostudź je na kratce.
- Na przygotowane mazurki wyłóż krem daktylowo-kakaowy. Zamiast kremu możesz użyć dżemu brzoskwiniowego lub owoców w żelu.
- Udekoruj mazurki świeżymi, suszonymi lub liofilizowanymi owocami.