Mazurek z kremem daktylowo-kakaowym i owocami - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Mazurek z kremem daktylowo-kakaowym i owocami

/ 5.

Do przeczytania w 3 minuty
Mazurek można zrobić nie tylko w wersji tradycyjnej, ale również w formie tartaletek, np. z kremem bez mleka. Spróbujcie zastąpić masę kajmakową kremem daktylowo-kakaowym – jest równie pyszny! W roli dekoracji idealnie sprawdzą się owoce.

Mazurek – składniki

Składnik na kruche ciasto:

  • 140 g mąki owsianej,
  • 45 g płatków owsianych górskich,
  • 100 g masła roślinnego,
  • 45 g mąki orkiszowej,
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem daktylowo-kakaowy:

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek,
  • 1 łyżka gorzkiego kakao,
  • 3 łyżki napoju owsianego,
  • świeże owoce, dżem brzoskwiniowy lub owoce w żelu do dekoracji.
Kalorie, makroskładniki, alergeny (1 porcja)Wartość
Kaloryczność298.4 kcal
Zawartość białka5 g
Zawartość tłuszczów12.7 g
Zawartość węglowodanów38 g
Alergenygluten, miód, kakao

Przepis na mazurek

Wykonanie:

  1. Włóż daktyle do miski, zalej je przegotowaną letnią wodą i zostaw na minimum godzinę. W czasie ich namaczania przygotuj kruche ciasto.
  2. W dużej misce lub misie robota kuchennego umieść mąkę owsianą (możesz użyć bezglutenowej), płatki owsiane (nierozdrobnione), mąkę orkiszową (lub pszenną, gryczaną), masło roślinne pokrojone na kawałki, zmielone siemię lniane, miód oraz proszek do pieczenia.
  3. Wszystkie składniki połącz ze sobą za pomocą miksera z hakiem lub ręcznie.
  4. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i odstaw na ok. 30 minut do lodówki.
  5. Daktyle odsącz z wody (nie wylewaj jej – przyda się do przygotowania kremu) i umieść w wysokim naczyniu.
  6. Dodaj łyżkę gorzkiego kakao, napój roślinny oraz 2–3 łyżki wody po namaczaniu daktyli.
  7. Składniki zmiksuj na krem w taki sposób, by nie było w nim grudek, a następnie odstaw go do lodówki.
  8. Przygotuj 3 foremki o średnicy ok. 12 cm lub jedną dużą blaszkę/tortownicę o średnicy 25 cm.Przygotowanie ciasta na mazurek - kroki
  9. Z ciasta odrywaj kawałki i wyłóż nimi przygotowane naczynia – ważne, by brzegi ciasta były nieco wyższe, dzięki temu krem daktylowy nie spłynie z mazurka.
  10. Ciasto piecz ok. 25 min w 180 stopniach w piekarniku z funkcją grzania góra-dół. Jeśli pieczesz mazurek na jednej większej blaszce, wydłuż czas pieczenia o ok. 5 minut.
  11. Wyjmij ciasto/ciastka i ostudź je na kratce.
  12. Na przygotowane mazurki wyłóż krem daktylowo-kakaowy. Zamiast kremu możesz użyć dżemu brzoskwiniowego lub owoców w żelu.
  13. Udekoruj mazurki świeżymi, suszonymi lub liofilizowanymi owocami.Mazurek