Zakwas bezglutenowy na żurek
Składniki:
- 270 ml wody,
- 100 g mąki ryżowej,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 listki liścia laurowego,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki majeranku.
Wykonanie:
- Przygotuj słoik o pojemności 1 litra, umyj go, wyparz i odstaw w suche miejsce.
- Mąkę ryżową przesyp do słoika, dodaj obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek, a następnie wymieszaj czystą łyżką.
- Do powstałej mieszanki wlej przegotowaną wodę o temperaturze około 38–40 stopni, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
- Słoik przykryj ręcznikiem kuchennym lub bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 4 dni.
- Każdego dnia przemieszaj zakwas czystą łyżką. Użyj go do przygotowania bezglutenowego żurku wielkanocnego.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Wartość |
Kaloryczność | 408.3 kcal |
Zawartość białka | 9.6 g |
Zawartość tłuszczów | 1.9 g |
Zawartość węglowodanów | 85.8 g |
Alergeny | brak |
Żurek na zakwasie bez glutenu (6 porcji)
Składniki:
- ok. 300 ml bezglutenowego zakwasu na żurek,
- 2 udka z kurczaka (ok. 300 g),
- 2 l wody,
- 3 ziemniaki (ok. 200 g),
- 4 jaja kurze,
- 150 g kiełbasy wędzonej bezglutenowej,
- 3 marchewki (ok. 140 g),
- 1 mały seler (ok. 120 g),
- 2 pietruszki (ok. 120 g),
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 5 kulek pieprzu czarnego ziarnistego,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 3 listki liścia laurowego,
- 2 szczypty soli,
- 2 łyżki śmietany 12%,
- natka pietruszki do dekoracji.
Wykonanie:
- W dużym garnku umieść nogi z kurczaka i wlej zimną wodę.
- Zagotuj mięso, zmniejsz moc palnika, a następnie zdejmij powstałe szumy z powierzchni wywaru.
- Do garnka dodaj obrane i umyte marchewki, seler, pietruszkę oraz przyprawy – liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i sól.
- Wywar gotuj na wolnym ogniu przez ok. 50 minut.
- W tzw. międzyczasie ugotuj jajka na twardo w osobnym garnku.
- Do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz zakwas.
- Całość gotuj przez kolejne 30 minut, aż warzywa zmiękną, a na powierzchni żurku powstaną charakterystyczne „oczka”.
- Odlej ok. 100 ml gorącej zupy do kubka i wymieszaj energicznie z dwoma łyżkami śmietany oraz majerankiem.
- Zahartowaną śmietanę dodaj do żurku i wymieszaj.
- Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut.
- Podaj na głębokim talerzu z połówką ugotowanego jajka i posiekaną świeżą natką pietruszki.
Kalorie, makroskładniki, alergeny (na 1 porcję) | Wartość |
Kaloryczność | 297.9 kcal |
Zawartość białka | 20.5 g |
Zawartość tłuszczów | 12 g |
Zawartość węglowodanów | 24.5 g |
Alergeny | jaja, seler |
SPRAWDŹ INNE PRZEPISY