Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Żurek na zakwasie bez glutenu

/ 5.

Data publikacji: 2024-03-26
Do przeczytania w 4 minuty
Żurek na zakwasie bez glutenu można zrobić od początku do końca samodzielnie. Ale trzeba zacząć kilka dni przed Wielkanocą, bo zakwas musi "dojrzeć". Z tego przepisu dowiesz się, jak przygotować żurek bezglutenowy krok po kroku.

Zakwas bezglutenowy na żurek

Składniki:

  • 270 ml wody,
  • 100 g mąki ryżowej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 listki liścia laurowego,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki majeranku.

Wykonanie:

  1. Przygotuj słoik o pojemności 1 litra, umyj go, wyparz i odstaw w suche miejsce.
  2. Mąkę ryżową przesyp do słoika, dodaj obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek, a następnie wymieszaj czystą łyżką.
  3. Do powstałej mieszanki wlej przegotowaną wodę o temperaturze około 38–40 stopni, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
  4. Słoik przykryj ręcznikiem kuchennym lub bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 4 dni.
  5. Każdego dnia przemieszaj zakwas czystą łyżką. Użyj go do przygotowania bezglutenowego żurku wielkanocnego.

Zakwas bezglutenowy na żurek

Kalorie, makroskładniki, alergeny Wartość
Kaloryczność 408.3 kcal
Zawartość białka 9.6 g
Zawartość tłuszczów 1.9 g
Zawartość węglowodanów 85.8 g
Alergeny brak

Żurek na zakwasie bez glutenu (6 porcji)

Składniki:

  • ok. 300 ml bezglutenowego zakwasu na żurek,
  • 2 udka z kurczaka (ok. 300 g),
  • 2 l wody,
  • 3 ziemniaki (ok. 200 g),
  • 4 jaja kurze,
  • 150 g kiełbasy wędzonej bezglutenowej,
  • 3 marchewki (ok. 140 g),
  • 1 mały seler (ok. 120 g),
  • 2 pietruszki (ok. 120 g),
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 5 kulek pieprzu czarnego ziarnistego,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 3 listki liścia laurowego,
  • 2 szczypty soli,
  • 2 łyżki śmietany 12%,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Wykonanie:

  1. W dużym garnku umieść nogi z kurczaka i wlej zimną wodę.
  2. Zagotuj mięso, zmniejsz moc palnika, a następnie zdejmij powstałe szumy z powierzchni wywaru.
  3. Do garnka dodaj obrane i umyte marchewki, seler, pietruszkę oraz przyprawy – liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i sól.
  4. Wywar gotuj na wolnym ogniu przez ok. 50 minut.
  5. W tzw. międzyczasie ugotuj jajka na twardo w osobnym garnku.
  6. Do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz zakwas.
  7. Całość gotuj przez kolejne 30 minut, aż warzywa zmiękną, a na powierzchni żurku powstaną charakterystyczne „oczka”.
  8. Odlej ok. 100 ml gorącej zupy do kubka i wymieszaj energicznie z dwoma łyżkami śmietany oraz majerankiem.
  9. Zahartowaną śmietanę dodaj do żurku i wymieszaj.
  10. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut.
  11. Podaj na głębokim talerzu z połówką ugotowanego jajka i posiekaną świeżą natką pietruszki.

Żurek na zakwasie bez glutenu

Kalorie, makroskładniki, alergeny (na 1 porcję) Wartość
Kaloryczność 297.9 kcal
Zawartość białka 20.5 g
Zawartość tłuszczów 12 g
Zawartość węglowodanów 24.5 g
Alergeny jaja, seler