Składniki
- 1 średnia dynia Hakkaido,
- pół cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- pomidor,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 200 ml mleczka kokosowego,
- pół łyżeczki soli,
- 4 łyżki nasion słonecznika,
- 4 szklanki wody,
- łyżka natki pietruszki,
- przyprawy: cynamon, kurkuma, kumin, pieprz, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa (po 1 szczypcie).
Sposób przygotowania
- Warzywa umyć.
- Dynię przekroić, wydrążyć z niej środek i pokroić w półksiężyce (nie trzeba obierać skórki).
- Cebulę obrać ze skórki, pokroić w grube plastry.
- Wszystkie warzywa ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, czosnek dodać w łupinie.
- Polać oliwą i piec 40 minut w 200 stopniach.
- Upieczone warzywa przełożyć do wrzącej wody, czosnek wycisnąć z łupiny, dodać mleczko kokosowe.
- Przyprawić i zblendować.
- Podawać z uprażonymi wcześniej pestkami słonecznika i natką pietruszki.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 porcja/całość) |
Białka | 6/25 g |
Tłuszcze | 18/72 g |
Węglowodany | 35/141 |
Kaloryczność | 325/1299 kcal |
Alergeny | brak |
SPRAWDŹ INNE PRZEPISY