Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Krem z dyni

/ 5.

Data publikacji: 2024-10-31
Do przeczytania w 2 minuty
Zupa krem z dyni to coś, czego nie może zabraknąć w jesiennym menu. Gęsta, aromatyczna, rozgrzewająca... Świetnie komponuje się z grzankami, ale spróbujcie też wersji z ziarnami słonecznika i świeżą natką z pietruszki!

Składniki

  • 1 średnia dynia Hakkaido,
  • pół cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • pomidor,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 200 ml mleczka kokosowego,
  • pół łyżeczki soli,
  • 4 łyżki nasion słonecznika,
  • 4 szklanki wody,
  • łyżka natki pietruszki,
  • przyprawy: cynamon, kurkuma, kumin, pieprz, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa (po 1 szczypcie).

Warzywa na zupę krem z dyni

Sposób przygotowania

  1. Warzywa umyć.
  2. Dynię przekroić, wydrążyć z niej środek i pokroić w półksiężyce (nie trzeba obierać skórki).
  3. Cebulę obrać ze skórki, pokroić w grube plastry.
  4. Wszystkie warzywa ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, czosnek dodać w łupinie.
  5. Polać oliwą i piec 40 minut w 200 stopniach.
  6. Upieczone warzywa przełożyć do wrzącej wody, czosnek wycisnąć z łupiny, dodać mleczko kokosowe.
  7. Przyprawić i zblendować.
  8. Podawać z uprażonymi wcześniej pestkami słonecznika i natką pietruszki.
Kalorie, makroskładniki, alergeny Zawartość (1 porcja/całość)
Białka 6/25 g
Tłuszcze 18/72 g
Węglowodany 35/141
Kaloryczność 325/1299 kcal
Alergeny brak

Krem z dyni