Krem z pieczonych buraków - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Krem z pieczonych buraków

/ 5.

Do przeczytania w 1 minutę
Rozpoczynamy świąteczne przygotowania. Do naszego menu wpisujemy krem z pieczonego buraka. Czy zastąpi tradycyjny barszczyk? Trudno powiedzieć, ale spróbować warto, bo smakuje fantastycznie.

Składniki:

Krem z pieczonego buraka

  • 3 większe buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy do pieczenia
  • 2 ziemniaki
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml zakwasu z buraków
  • Szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • Szczypta sproszkowanego imbiru

Wykonanie:

  • Buraki i ziemniaki umyć i pokroić na grubsze talarki. Obtoczyć w oleju razem z ząbkami czosnku, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza w opcji góra-dół przez ok 60 minut.
  • Wyjąc z piekarnika, lekko przestudzić, umieścić w blenderze kielichowym i dodać resztę składników.
  • Zblendować na krem.