Składniki:
- 3 większe buraki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy do pieczenia
- 2 ziemniaki
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 200 ml mleczka kokosowego
- 100 ml zakwasu z buraków
- Szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej
- Szczypta sproszkowanego imbiru
Wykonanie:
- Buraki i ziemniaki umyć i pokroić na grubsze talarki. Obtoczyć w oleju razem z ząbkami czosnku, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza w opcji góra-dół przez ok 60 minut.
- Wyjąc z piekarnika, lekko przestudzić, umieścić w blenderze kielichowym i dodać resztę składników.
- Zblendować na krem.