Składniki na 4 porcje:
- 3 duże cukinie,
- 2 małe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz,
- pół łyżeczki soli,
- garść świeżej bazylii,
- pęczek natki pietruszki,
- 4 kromki pieczywa graham.
- szklanka wody,
- pół szklanki mleczka kokosowego light.
Sposób przygotowania:
- Cukinię i cebulę pokroić, następnie razem z czosnkiem w łusce wymieszać z oliwą. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec przez 30-40 minut w 180 stopniach.
- Czosnek obrać z łupiny, wszystkie warzywa przełożyć do garnka, wlać mleczko kokosowe, wodę i dodać przyprawy.
- Całość blendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Podawać z natką pietruszki, liśćmi bazylii i grzanką z pieczywa.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 porcja) |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 34 g |
Kaloryczność | 281 kcal |
Alergeny | pszenica |