Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Krem z cukinii bez mleka

/ 5.

Data publikacji: 2024-09-13
Do przeczytania w 2 minuty
Krem z cukinii można zrobić bardzo szybko – i bez gotowania. Jest gęsty i kremowy, a dzięki dodatkowi świeżej bazylii i natki pietruszki ma intensywny, ziołowy aromat. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami. Spróbuj wersji bez produktów mlecznych i ziemniaków. Pozwól, by to cukinia zagrała pierwsze skrzypce!

Składniki na 4 porcje:

  • 3 duże cukinie,
  • 2 małe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • pół łyżeczki soli,
  • garść świeżej bazylii,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 4 kromki pieczywa graham.
  • szklanka wody,
  • pół szklanki mleczka kokosowego light.

Krem z cukinii - przygotowanie

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię i cebulę pokroić, następnie razem z czosnkiem w łusce wymieszać z oliwą. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec przez 30-40 minut w 180 stopniach.
  2. Czosnek obrać z łupiny, wszystkie warzywa przełożyć do garnka, wlać mleczko kokosowe, wodę i dodać przyprawy.
  3. Całość blendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Podawać z natką pietruszki, liśćmi bazylii i grzanką z pieczywa.

Krem z cukinii bez mleka

Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość (1 porcja)
Białka16 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany34 g
Kaloryczność281 kcal
Alergenypszenica