Zupa krem ze szparagów - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Zupa krem ze szparagów

/ 5.

Do przeczytania w 1 minutę
Lekka, aromatyczna, pełna witamin. Zupa krem ze szparagów to świetne rozwiązanie na pyszny i szybki obiad. Nie zawiera mleka i jajek, a dodatkowo jest idealna dla osób dbających o linię.

Składniki zupy ze szparagów:

  • Pęczek szparagów
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 szklanka gotowanej ciecierzycy ze słoika
  • 300 ml bulionu
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • Szczypta suszonego lubczyku
  • Szczypta suszonego majeranku
  • Szczypta suszonej pietruszki
  • Szczypta soli

Wykonanie:

  1. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałą część, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić na osobnym naczyniu.
  2. Korzeń pietruszki umyć, obrać i pokroić w słupki. Umieścić w naczyniu wraz z szparagami.
  3. Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać na sitku i przełożyć do naczynia ze szparagami i pietruszką.
  4. Wszystko razem natrzeć oliwą, posolić i posypać przyprawami. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  5. Wyjąć warzywa z piekarnika, przełożyć do blendera kielichowego, zalać bulionem i dokładnie zblandować na gładką masę.
  6. Podawać z pokruszonymi orzechami.

zupa ze szparagów, w filiżance na stole