Smalczyk z zielonej soczewicy - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Smalczyk z zielonej soczewicy

/ 5.

Do przeczytania w 1 minutę
Słyszeliście o smalcu w wersji wegetariańskiej? Zdrowy, prosty w wykonaniu, a do tego smaczny… Czego chcieć więcej? Idealny na kanapki, do tego posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Nic tylko spróbować.

Składniki:

  • 10 łyżek gotowanej zielonej soczewicy ze słoika
  • 1 czerwona cebula
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 100 g wędzonego tofu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju do smażenia

smalczyk z zielonej soczewicy, smalczyk na talerzu, przepis na smalczyk

Wykonanie:

  1. Tofu pokroić w kostkę, natrzeć łyżką oleju i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
  2. Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i razem podsmażyć na patelni na oliwie do smażenia.
  3. Koperek posiekać na drobno, połączyć z resztą składników i przestudzonym tofu.
  4. Przełożyć do malaksera i razem zblendować. Podawać z pieczywem.

Więcej przepisów znajdziecie tutaj.