Dieta w alergii z pomocą specjalisty - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Trendy w alergii

Dieta w alergii z pomocą specjalisty

/ 5.

Do przeczytania w 4 minuty
Czy dieta w alergii ma znaczenie? Ma i to bardzo duże. Często sami nie potrafimy wyeliminować wszystkich uczulających pokarmów, a na tym nie koniec. Przecież tak trzeba ułożyć menu alergika, żeby było zdrowe i zapewniało wszystkie niezbędne składniki. I tu pojawia się dietetyk.

Jak wygląda współpraca dietetyczna?

dietetyk, dieta w alergii

Dietetyk do swojej pracy potrzebuje rzetelnie prowadzonego przez pacjenta dziennika żywieniowego. Oceniając poszczególne posiłki, ich skład i objętość, specjalista jest w stanie ocenić pokrycie zapotrzebowania na składniki odżywcze u danego pacjenta. Oprócz dziennika, dietetyk potrzebuje również wyników badań. Wśród nich jest morfologia, lipidogram, poziom ferrytyny, białka ostrej fazy, próby wątrobowe oraz wyniki tarczycy. Następnie analizuje wyniki w połączeniu z dziennikiem żywieniowym oraz wywiadem zdrowotnym. W razie stwierdzenia niedoborów zleca odpowiednio zbilansowaną, bezpieczną dla pacjenta dietę w alergii.

Dieta w alergii – opieka specjalisty

Alergicy pokarmowi są grupą chorych bardzo mocno narażonych na występowanie niedoborów żywieniowych ze względu na dotyczące ich ograniczenia dietetyczne. Dodatkowo strach przed pojawieniem się reakcji alergicznej może skutecznie utrudniać poszukiwanie nowych źródeł substancji odżywczych. Pacjenci często czują się zagubieni wśród sprzecznych informacje dotyczących reaktywności krzyżowej swoich alergenów. W związku z tym są skłonni do wprowadzenia nadmiernej eliminacji pokarmowej. Szczególną grupą pacjentów, która jest mocno narażona na niedobory zarówno ilościowe jak i jakościowe, są dzieci. Intensywny okres wzrostu sprawia, że ich zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest większe niż u osób dorosłych. Zbyt restrykcyjna dieta wprowadzona u małych pacjentów może zakłócić ich prawidłowy rozwój i doprowadzić do zaburzeń wzrastania [1].

Dieta w alergii, czyli jak uczyć o reakcjach krzyżowych?

kolorowe jedzenie, warzywa, owoce

Tego, czego najbardziej obawiają się pacjenci z alergiami, to reakcje krzyżowe. Często nie wiedza z czego one wynikają, co dodatkowo pogłębia uczucie zagubienia w świecie alergii. Wykwalifikowany dietetyk, specjalizujący się w alergiach pokarmowych jest w stanie pogłębić informacje uzyskane przez pacjenta w gabinecie lekarskim. Może dodatkowo szerzej je omówić, co w pewnym stopniu uspokoi alergika. Wyjaśni choćby wpływ obróbki termicznej na poszczególne alergeny. Jest to istotne, ponieważ np. w przypadku alergii na pyłek brzozy i wynikającej z niej reaktywności krzyżowej z owocami i warzywami, najprawdopodobniej nie będzie potrzeby całkowitej rezygnacji z szerokiej gamy produktów. W przypadku tych alergenów, gotowanie lub pieczenie znacząco zmniejsza ich alergenność. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że większość produktów powodujących alergie krzyżowe będzie mogła pozostać w diecie, lecz w zmienionej formie [2].

Poszukiwanie ukrytych alergenów

Dietetyk podczas współpracy z pacjentem podpowie także, jak w bezpieczny sposób zrobić zakupy spożywcze. Wskaże, gdzie mogą ukrywać się alergeny, jak ich szukać i na co zwracać szczególną uwagę. Dlaczego to ważne? Ponieważ niesprawdzanie składów gotowych produktów oraz suplementów diety pod względem ukrytych alergenów, jest najczęstszym powodem niepowodzenia terapii zarówno farmakologicznej, jak i dietetycznej.

Dieta w alergii, a dodatki do żywości

zakupy spożywcze, kobieta w sklepie, alergia na pokarm

Reakcje alergiczne po spożyciu dodatków do żywności, których jest coraz więcej w gotowych produktach, są dosyć częstym zjawiskiem. Są odpowiedzialne za pogłębianie się już istniejącej choroby alergicznej lub pojawianie się nowych objawów i pacjenci muszą być tego świadomi. Rola dietetyka polega również na tym, by pomagać pacjentom świadomie wybierać mniej przetworzone produkty lub pomóc całkowicie z nich zrezygnować [3].

Podsumowanie

Dietetyk jest ważnym ogniwem w holistycznym podejściu do pacjenta z alergią pokarmową. Jego wiedza dotycząca żywienia uzupełnia proces leczenia wdrożony przez lekarza specjalistę. Nawet najlepiej dopasowane leki mogą nie poprawić samopoczucia pacjenta, jeśli nie będzie on odpowiednio odżywiony. Dlatego interwencja dietetyczna zawsze powinna iść w parze z leczeniem farmakologicznym. Tylko takie postępowania gwarantuje poprawę stanu klinicznego i samopoczucia pacjenta dotkniętego alergią pokarmową.

[1] Nutritional management of cow’s milk allergy in children: An update, C. Dupont, J. P. Chouraqui, A. Linglart, A. Bocquet, D. Darmaun, F. Feillet, M. L. Frelut, J. P. Girardet, R. Hankard, J. C. Rozé, U. Simeoni, A. Briend, Arch Pediatr. 2018 Apr;25(3):236-243

[2] Update on pollen-food allergy syndrome, P. Poncet, H. Sénéchal, D. Charpin, Expert Rev Clin Immunol. 2020 Jun;16(6):561-578

[3] Hypersensitivity reactions to food and drug additives: problem or myth?, L. Andreozzi, A. Giannetti, F. Cipriani, C. Caffarelli, C. Mastrorilli, G. Ricc, Acta Biomed. 2019 Jan 29;90(3-S):80-90.