Takie pytanie na pewno zadawała sobie mama dziewięcioletniej dziewczynki, która trafiła do szpitala z objawami ostrej reakcji alergicznej, które wystąpiły kilka minut po spożyciu chipsów o smaku różowego pieprzu.
Jak przebiegała diagnostyka dziewczynki?
- Podczas wywiadu lekarskiego okazało się, że dziecko ma uczulenie na pistacje, orzechy laskowe i pyłki traw.
- Lekarze podali dziecku odpowiednie leki i wykonali testy skórne, które nie wniosły nowych informacji i nie rozwiązały zagadki.
- Kluczem do jej rozwiązania okazała się być diagnostyka molekularna, czyli test z krwi, który pozwolił stwierdzić, że przyczyną stanu dziewczynki jest reakcja krzyżowa, czyli zjawisko, w którym układ opornościowy ze względu na zbliżoną budowę dwóch alergenów myli je ze sobą i reaguje na substancję podobną do tej, na którą jest pierwotnie uczulony. Więcej o alergii krzyżowej, przeczytacie w artykule Tajemnica alergenów – bliżniaków
ROZWIĄZANIE ZAGADKI:
____________________
- W tym przypadku między białkami pistacji i nerkowca, na które dziecko było uczulone doszło do reakcji krzyżowej z ziarnami różowego pieprzu, które wchodziły w skład chipsów [1]. Warto dodać, że alergia na przyprawy wcale nie jest rzadka i bardzo często staje się tzw. alergią ukrytą, ponieważ nie zawsze zdajemy sobie sprawę, czym dokładnie doprawione są danie i produkty, które spożywamy. Więcej o alergii na przyprawy przeczytacie w tekście: Szczypta smaku – alergia na przyprawy. [1]
Sylwia Gałązka