Strefa Alergii | Trendy w alergii
Alergia na chipsy?

/ 5.

Do przeczytania w 2 minuty
Chipsy nie należą do produktów najzdrowszych, ale i tak dzieci je uwielbiają. Z tego też powodu alergia na ziemniaczane przekąski byłaby dla kilkulatka naprawdę dużym zmartwieniem. Czy tego rodzaju uczulenie jest możliwe?

Takie pytanie na pewno zadawała sobie mama dziewięcioletniej dziewczynki, która trafiła do szpitala z objawami ostrej reakcji alergicznej, które wystąpiły kilka minut po spożyciu chipsów o smaku różowego pieprzu.

Jak przebiegała diagnostyka dziewczynki?

  • Podczas wywiadu lekarskiego okazało się, że dziecko ma uczulenie na pistacje, orzechy laskowe i pyłki traw.
  • Lekarze podali dziecku odpowiednie leki i wykonali testy skórne, które nie wniosły nowych informacji i nie rozwiązały zagadki.
  • Kluczem do jej rozwiązania okazała się być diagnostyka molekularna, czyli test z krwi, który pozwolił stwierdzić, że przyczyną stanu dziewczynki jest reakcja krzyżowa, czyli zjawisko, w którym układ opornościowy ze względu na zbliżoną budowę dwóch alergenów myli je ze sobą i reaguje na substancję podobną do tej, na którą jest  pierwotnie uczulony. Więcej o alergii krzyżowej, przeczytacie w artykule Tajemnica alergenów – bliżniaków

 

ROZWIĄZANIE ZAGADKI:
____________________

  •  W tym przypadku między białkami pistacji i nerkowca, na które dziecko było uczulone doszło do reakcji krzyżowej z ziarnami różowego pieprzu, które wchodziły w skład chipsów [1]. Warto dodać, że alergia na przyprawy wcale nie jest rzadka i bardzo często staje się tzw. alergią ukrytą, ponieważ nie zawsze zdajemy sobie sprawę, czym dokładnie doprawione są danie i produkty, które spożywamy. Więcej o alergii na przyprawy przeczytacie w tekście: Szczypta smaku – alergia na przyprawy. [1]

Sylwia Gałązka

[1] Fong AT. Pink peppercorn: A cross-reactive risk for cashew- and pistachio-allergic patients. J Allergy Clin Immunol Pract. 2019 Feb;7(2):724-725