Strefa Alergii | Trendy w alergii
Soki owocowe a alergia

/ 5.

Do przeczytania w 3 minuty
Pełne witamin, smaczne i orzeźwiające. Soki owocowe to jedne z tych produktów na sklepowych półkach, po które sięgamy dość chętnie. Szeroki wybór smaków sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Czy wśród słodkich i kolorowych napojów na alergika może czyhać jakaś pułapka?

soki owocowe, alergia, młoda kobieta, pije sok w szklance, pomarańczowy

Dwudziestoletnia Agata przekonała się, że tak. Kobieta bardzo lubiła soki owocowe i wybierała różne ich rodzaje. Pewnego dnia napiła się soku o smaku wiśniowym. Chwilę później, na jej ustach pojawiła się opuchlizna. Czy powodem był sam napój? Niestety, sytuacja wcale nie była taka prosta!

Jak przebiegała diagnostyka 20-latki?

Agata zgłosiła się do lekarza, który rozpoczął od przeprowadzenia wywiadu. Dowiedział się, że kobieta w przeszłości miała już zdiagnozowaną alergię, m.in. na roztocze kurzu domowego. Ponadto dobrze tolerowała inne smaki soków oraz samą wiśnię. Po przeprowadzonym później badaniu okazało się, że kobieta reaguje alergicznie na dwa gatunki pleśni. Tylko co wspólnego miały ze sobą roztocze, wiśnia i pleśnie?

Rozwiązanie zagadki

Początkowo wydawałoby się, że rozwiązanie jest łatwe. Nic bardziej mylnego! Lekarze na podstawie badań ustalili, że alergię wywołała pleśń w wypitym soku. Warto wziąć to pod uwagę szczególnie w przypadku napojów w kartonach. Opakowanie może sprawić, że zawartość nie jest dokładnie widoczna. Zaś diagnostyka molekularna może odegrać główną rolę w określeniu jakie białka wywołują objawy alergiczne w tak nieoczywistych przypadkach.

Gabriela Leśniak

  1. Kwiatkowski, J. Lomas, Evidence of mold allergy in patients with allergic reactions to packaged juices, Authorea, June 26, 2020.