Składniki:
- 100 ml napoju owsianego
- 10 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
- Malutka szczypta szafranu
- 3 garście szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 3 szalotki
- 2 łyżki oliwy dosmażenia
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- Porcja świeżego łososia
- Szczypta soli
Wykonanie:
- Łososia opłukać, posolić, umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w 180 st. C przez 30 minut.
- Napój owsiany wlać do szklanki, dodać do niego płatki drożdżowe nieaktywne, szafran i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia płatków drożdżowych.
- Na patelni zeszklić na oliwie do smażenia pokrojoną na drobno szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać liście szpinaku oraz niewielką ilość wody.
- Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość, wylać na patelnię roztwór z płatkami drożdżowymi.
- Podgrzewać do zgęstnienia sosu.
- Gotowym sosem polać łososia. Podawać z ziemniakami lub kaszą.