Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka wywaru z kości,
- 3 szklanki wody,
- 1 sztuka pak choi,
- 1 opakowanie boczniaków,
- garść makaronu ryżowego,
- szczypta soli,
- szczypta mielonego imbiru,
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka oleju z pestek dyni,
- 1 łyżeczka oliwy do smażenia,
- sezam do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Boczniaki umyć, pokroić w paski i umieścić na patelni. Dodać oliwę, pieprz ziołowy i suszony czosnek. Dusić do momentu odparowania wody.
- Pak choi przekroić na pół, umieścić w garnku i zalać wywarem z kości oraz wodą. Dodać imbir, gałkę muszkatołową, kardamon i sól.
- Dodać wcześniej przygotowane boczniaki i gotować razem przez ok. 60 minut. W razie potrzeby uzupełnić niewielką ilością wody.
- Ugotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Makaron wraz z gotową zupą umieścić w średniej wielkości miseczkach. Skropić odrobiną oleju z pestek dyni i posypać sezamem.
SPRAWDŹ INNE PRZEPISY