Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Orientalna zupa z pak choi

/ 5.

Data publikacji: 2024-11-08
Do przeczytania w 2 minuty
Orientalna zupa z pak choi swój smak zawdzięcza nie tylko tradycyjnej azjatyckiej kapuście, ale także aromatycznym boczniakom i mieszance wyrazistych przypraw. Jest bardzo prosta w wykonaniu, rozgrzewająca i sycąca. Idealnie komponuje się z cienkim makaronem ryżowym. Oto ona – spróbujcie!

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka wywaru z kości,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 sztuka pak choi,
  • 1 opakowanie boczniaków,
  • garść makaronu ryżowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta mielonego imbiru,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka oleju z pestek dyni,
  • 1 łyżeczka oliwy do smażenia,
  • sezam do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki umyć, pokroić w paski i umieścić na patelni. Dodać oliwę, pieprz ziołowy i suszony czosnek. Dusić do momentu odparowania wody.
  2. Pak choi przekroić na pół, umieścić w garnku i zalać wywarem z kości oraz wodą. Dodać imbir, gałkę muszkatołową, kardamon i sól.
  3. Dodać wcześniej przygotowane boczniaki i gotować razem przez ok. 60 minut. W razie potrzeby uzupełnić niewielką ilością wody.
  4. Ugotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  5. Makaron wraz z gotową zupą umieścić w średniej wielkości miseczkach. Skropić odrobiną oleju z pestek dyni i posypać sezamem.

Orientalna zupa z pak choi