Co będzie potrzebne?
Składniki (na 4 rolki):
- pół opakowania wędzonego tofu,
- 4 arkusze papieru ryżowego,
- pół ogórka,
- pół małej papryki,
- pół marchewki,
- pół awokado,
- pęczek szczypiorku,
- łyżka wody,
- łyżeczka soku z limonki,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżka syropu klonowego,
- łyżka oleju sezamowego,
- łyżka masła orzechowego,
- 50 g makaronu ryżowego.
Spring rolls – jak je zrobić? Instrukcja krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Tofu pokroić w paseczki. Ogórka i marchewkę obrać, pokroić w słupki wraz z papryką.
- Awokado obrać i pokroić na cząstki (półplasterki). Makaron zalać wrzątkiem.
- Arkusz papieru ryżowego namoczyć w gorącej wodzie (około 15 sekund, w szerokim naczyniu). Odłożyć na talerz, na środek kłaść po trochu każdego składnika.
- Zwinąć jeden bok papieru ryżowego na nadzienie, następnie złożyć do środka przeciwległe boki. Na koniec zwinąć całość w roladkę.
- Sos: wszystkie składniki umieścić w miseczce i wymieszać (masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki, olej sezamowy, syrop klonowy).
- Spring rolls podawać z sosem.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (4 rolki) |
Białka | 24 g |
Tłuszcze | 41 g |
Węglowodany | 96 g |
Kaloryczność | 833 kcal |
Alergeny | soja, orzechy ziemne, sezam |
SPRAWDŹ INNE PRZEPISY