Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Spring rolls z tofu, awokado i sosem orzechowym

/ 5.

Data publikacji: 2024-07-12
Do przeczytania w 3 minuty
Spring rolls, czyli wiosenne krokiety w warzywami, potrafią zawojować kubki smakowe. Są idealne na gorące dni, kiedy brakuje nam apetytu i zapału do serwowania dań na ciepło. To idealne przekąski na imprezę – o każdej porze roku. Wyglądają równie dobrze jak smakują. W dodatku można łatwo je przygotować w wersji wegetariańskiej czy nawet wegańskiej.

Co będzie potrzebne?

Składniki (na 4 rolki):

  • pół opakowania wędzonego tofu,
  • 4 arkusze papieru ryżowego,
  • pół ogórka,
  • pół małej papryki,
  • pół marchewki,
  • pół awokado,
  • pęczek szczypiorku,
  • łyżka wody,
  • łyżeczka soku z limonki,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka syropu klonowego,
  • łyżka oleju sezamowego,
  • łyżka masła orzechowego,
  • 50 g makaronu ryżowego.

Składniki na spring rollsy

Spring rolls – jak je zrobić? Instrukcja krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Tofu pokroić w paseczki. Ogórka i marchewkę obrać, pokroić w słupki wraz z papryką.
  2. Awokado obrać i pokroić na cząstki (półplasterki). Makaron zalać wrzątkiem.
  3. Arkusz papieru ryżowego namoczyć w gorącej wodzie (około 15 sekund, w szerokim naczyniu). Odłożyć na talerz, na środek kłaść po trochu każdego składnika.
  4. Zwinąć jeden bok papieru ryżowego na nadzienie, następnie złożyć do środka przeciwległe boki. Na koniec zwinąć całość w roladkę.
  5. Sos: wszystkie składniki umieścić w miseczce i wymieszać (masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki, olej sezamowy, syrop klonowy).
  6. Spring rolls podawać z sosem.

Spring rolls

Kalorie, makroskładniki, alergeny Zawartość (4 rolki)
Białka 24 g
Tłuszcze 41 g
Węglowodany 96 g
Kaloryczność 833 kcal
Alergeny soja, orzechy ziemne, sezam