Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Curry z kurczakiem

/ 5.

Data publikacji: 2024-07-05
Do przeczytania w 3 minuty
Curry z kurczakiem to sztandarowe danie kuchni orientalnej, które zyskało popularność na całym świecie. Jest aromatyczne, pożywne, a przy tym nietrudne do przygotowania. Ten przepis łączy w sobie wszystko, czego potrzeba, by uzyskać wyrazisty smak. Warto po niego sięgnąć zwłaszcza wtedy, gdy brakuje pomysłów na szybki obiad.

Co będzie potrzebne?

Curry z kurczakiem – składniki na 3 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 torebki ryżu białego,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • średnia papryka,
  • 2 małe boczniaki,
  • 2 marchewki,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 plastry imbiru,
  • jedna papryczka chili,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka oleju sezamowego,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżeczki pasty curry,
  • puszka mleczka kokosowego 19% tłuszczu,
  • pół szklanki wody,
  • pół limonki,
  • łyżka orzechów ziemnych,
  • 2 łyżeczki szczypiorku.

Curry z kurczakiem

Jak zrobić curry z kurczakiem?

Sposób przygotowania:

  1. Pokroić w drobne paski paprykę, cebulę, marchew oraz boczniaki.
  2. Na łyżce oliwy podsmażyć imbir, czosnek, papryczkę chili, a następnie pokrojone w kostkę mięso. W trakcie smażenia dodać pieprz, sos sojowy oraz olej sezamowy.
  3. Gdy mięso się podsmaży, ściągnąć je z patelni i wrzucić pokrojone warzywa. Dusić pod przykryciem około 10 minut.
  4. Następnie dodać wcześniej podsmażone mięso, zalać puszką mleczka kokosowego, połową szklanki wody i dodać przyprawy. Gotować, aż potrawa zgęstnieje.
  5. W tzw. międzyczasie ugotować ryż (wcześniej kilkakrotnie przepłukać go w wodzie).
  6. Podawać z kruszonymi orzechami, limonką oraz świeżym szczypiorkiem.

Curry z kurczakiem

Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość (1 porcja)
Białka42 g
Tłuszcze39 g
Węglowodany73 g
Kaloryczność802 kcal
Alergenyorzechy arachidowe, soja, sezam