Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml napoju owsianego
- 100 g cukru trzcinowego
- Szczypta soli
- 50 ml oleju
- 40 g świeżych drożdży
- 2 kopiaste łyżeczki mielonego siemienia lnianego+ 40 ml wody
- 1 l oleju przeznaczony do smażenia pączków
Wykonanie:
- Siemię lniane umieścić w szklance, zalać wodą i poczekać ok. 10 minut, aż utworzy się z niego zawiesina.
- 50 ml napoju owsianego lekko podgrzać do ok. 40 stopni, dodać łyżeczkę cukru i rozpuścić w nim drożdże. Odstawić na ok. 15-20 minut.
- Mąkę przesiać przez sitko i dodać resztę składników wraz z drożdżami.
- Wyrabiać cisto. Ciasto powinno mieć dość lekką konsystencję, ale dającą się formować. Jeśli zbytnio klei się do rąk, to należy dodać odrobinę oleju.
- Odstawić gotowe ciasto do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, można zacząć formować pączki.
- Wlać olej do garnka i zagotować. Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, należy umieścić w nim kilka sztuk pączków i smażyć przez ok. 3 minuty z każdej strony.
- Z przepisu powinno wyjść ok. 13 średniej wielkości pączków.
- Do dekoracji można użyć roztopionej gorzkiej czekolady lub lukru.