Strefa Alergii | Trendy w alergii

Zagadkowa droga od piór do mięsa

/ 5.

Data publikacji: 2023-02-22
Do przeczytania w 4 minuty
Czym jest zespół ptak-jajo? Opowiada o tym pewna historia... Michalina ma 28 lat. Od roku zmaga się ze zmianami skórnymi na dłoniach. Mimo że jest wegetarianką, objawy powodowało… mięso. Jak to możliwe?

Michalina  nie je mięsa już od blisko 10 lat. Została wegetarianką z przekonania, chętnie eksperymentuje z jarskimi potrawami i odkrywa nowe smaki. Na co dzień pracuje jako księgowa i w świecie liczb i finansów również świetnie się odnajduje.

zespół ptak - jajo, młoda kobieta gotuje w kuchni

Objawy:

Rok temu na swoich dłoniach zauważyła pierwsze zmiany skórne, które z czasem zaczęły się nasilać. Postanowiła więc zgłosić się do alergologa. Tym bardziej, że w dzieciństwie zdiagnozowano u niej atopowe zapalenie skóry i alergiczny nieżyt nosa. Dodatkowo w wieku 16 lat u Michaliny przeprowadzono punktowe testy skórne oraz testy z krwi. Wynikało z nich, że nastolatka jest uczulona na białko i żółtko jaja kurzego, kota, psa, konia, pióra. Testy wykazały również alergię na roztocze. Specjaliści zalecili jej odczulanie właśnie na roztocze. Terapia trwała cztery lata. Po jej zakończeniu kobieta nadal miała objawy nieżytu nosa, ale były one o wiele mniej uciążliwe.

Diagnostyka:

Tym razem 28-latce zalecono wykonanie testu molekularnego. Okazało się, że Michalina jest uczulona na:

  • trzy główne białka roztoczy – Dr p 1, Dr p 23 Dr f 1,
  • białko jaja kurzego – Gal d 2,
  • żółtko jaja kurzego – Gal d 5,
  • mięso kurze,
  • psa – Can f 3,
  • kota – Fel d 2.

Wyniki testu nie odpowiadały jednak wprost, skąd biorą się objawy skórne u Michaliny. Tym bardziej, że kobieta nie je mięsa ani produktów pochodzenia zwierzęcego.

Rozwiązanie zagadki:

Dopiero pogłębiony wywiad lekarski naprowadził specjalistów na rozwiązanie zagadki. Okazało się, że Michalina, choć sama nie je mięsa, to zdarza się, że przygotowuje je dla swojej rodziny. Najczęściej przyrządzała dania drobiowe. Lekarze zalecieli jej więc używanie rękawiczek podczas gotowania. Po dwóch miesiącach zauważyła znaczącą poprawę stanu skóry dłoni. Na podstawie wyników testów i objawów lekarze rozpoznali zespół ptak-jajo.

Występuje on u pacjentów uczulonych na pierze, u których występują również niepożądane objawy po spożyciu żółtka jaj lub mięsa drobiowego. Objawy wynikają głównie z uczulenia na albuminy surowicze, które znajdują się zarówno w pierzy, jak i w jajku. Oprócz używania rękawiczek Michalinie zalecono także unikanie surowych jaj (szczególnie żółtek) oraz niedogotowanego, niedopieczonego lub surowego drobiu.

  1. Wanniang, N., Codreanu-Morel, F., Kuehn, A. et al. Poultry Meat allergy: a Review of Allergens and Clinical Phenotypes. Curr Treat Options Allergy 9, 187–203 (2022).